Svijet

WSJ: Ukrajinska vojska je većinu svog teškog naoružanja zarobila od Rusije

Pozivajući Kijev da nastavi vojne aktivnosti i odbaci pregovore, SAD i NATO stavljaju na kocku evropsku sigurnost, izjavio je Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije na godišnjem plenarnom zasjedanju Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS) u Beču, posvećenom vojnoj sigurnosti i kontroli naoružanja.

Gavrilov tvrdi da Zapad odbija da prizna da godinama ne uzima u obzir legitimne interese nacionalne sigurnosti Rusije, što je, kako dodaje, bio razlog za pokretanje ono što Kremlj naziva specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.

“U ovom trenutku, SAD i druge zemlje članice NATO nisu spremne da uzmu u obzir interese svojih naroda. Pozivom Kijevu da nastavi vojne aktivnosti i odbije pregovore, na kocku je stavljena evropska sigurnost”, rekao je Gavrilov, prenosi ruska agencija TASS.

Ukrajina u srijedu oslobodila još tri mjesta u regiji Hersona

Ukrajinske snage oslobodile su još tri mjesta u južnoj regiji Herson u srijedu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

On je pojasnio da se radi o naseljima Novovoskresenske, Novohrihorivka i Petropavlivka, koja se nalaze sjeveroistočno od grada Hersona.

Ta su naselja oslobođena u posljednja 24 sata, dodao je Zelenski, rekavši da se ukrajinska protuofenziva nastavlja.

Predsjednik Podbora za odbranu Andrej Kartapolov žestoko je napao rusko ministarstvo odbrane. Pozvao je ministarstvo da prestane iznostit laži:

“Nema više laži. Već smo o tome razgovarali.”

Otišao je tako daleko da je rekao da su izvještaji Sovjetskog informativnog biroa tokom prvih mjeseci nacističke invazije na SSSR 1941. bila puno informativnija nego ova današnja.

Wall Street Journal: Najviše teškog naoružanja kojeg Ukrajina koristi je rusko

Wall Street Journal objavio je da je većina teškog naoružanja koje ukrajinski vojnici koriste zapravo rusko naoružanje koje su osvojili dok su branili svoje položaje.

Ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzia zatražio je da glasanje o aneksiji ukrajinskih regija u UN-u bude tajno.

Nebenzia je, kako navodi Reuters, pozivajući se na njegovo pismo za koje kaže da ga je imao na uvid, napisao da je ovaj proces “jasno politiziran razvojem događaja kojim se želi izazvati podjele u Općoj skupštini UN-a”.

Nebenzia je istaknuo da smatra kako je nužno tajno glasanje “jer bi nekima moglo biti jako teško svoje stavove iznijeti javno”.

foto na naslovnici: N1

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button