Svijet

Britanski ministar vanjskih poslova: Podržavat ćemo Ukrajinu do pobjede

Rusija je smijenila komandanta svog zapadnog vojnog disktrikta nakon niza poraza u regionu Harkov u Ukrajini, pokazuju novi podaci u ruskim državnim registrima a prenosi CNN.

Združeni državni registar, u koji se slivaju podaci o svim registrovanim pravnim entitetima u Rusiji, pokazuje od danas da je novi komandant Zapadnog vojnog distrikta postao general-pukovnik Roman Berdnikov.

Dosadašnji komandant bio je general-pukovnik Aleksander Žuravljov, koji je takođe bio komandant ruskih trupa u ukrajinskom regionu Harkov, gdje su te trupe posljednjih sedmica doživjele teške gubitke. On je prethodno komandovao operacijama ruske vojske u Siriji.

(EPA)

Zapadni vojni distrikt jedan je od pet u Oružanim snagama Rusije. Upravo je taj distrikt imao ključnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Smjena na njegovom čelu, koja još nema potvrdu iz Ministarstva odbrane u Moskvi, uslijedila je poslije povlačenja ruskih snaga iz grada Limana na istoku Ukrajine, u oblasti Donjeck koju je Rusija odlučila da pripoji.

Ruski zvaničnici kritikovali su vojno rukovodstvo poslije ovog povlačenja.

Berdnikov je završio vojnu školu u Kijevu 1991. godine, dok je Ukrajina bila u sastavu tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Korisnici Twittera, među njima i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, kritizirali su najbogatijeg čovjeka na svijetu Elona Muska nakon što je dao svoje prijedloge za mir u Ukrajini.

Musk je pitao korisnike te društvene mreže da glasaju o njegovom prijedlogu za mir u Ukrajini.

Milijarder rođen u Južnoafričkoj Republici predložio je ponavljanje glasanja u regijama koja je Moskva anektirala, ovaj put uz nadzor Ujedinjenih naroda, nakon čega bi se Rusija povukla u slučaju negativnog rezultata.

Musk je predložio i da Krim formalno postane dio Rusije, „kao što je bio od 1783.“ do „greške“ sovjetskog čelnika Nikite Hruščova. U spornoj objavi pozvao je i na opskrbu Krima vodom te na neutralni status Ukrajine.

Vlasnik Tesle ubrzo je dobio odgovor od hiljada korisnika društvene mreže, među njima i od ukrajinskog predsjednika.

(EPA)

„Kojeg Elona Muska preferirate?“, tvitao je Zelenski, parodirajući Muskovo pitanje i ponudivši odgovore: „onog koji podržava Ukrajinu“ i „onog koji podržava Rusiju“.

Muska je napao i legendarni ruski šahist, protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina s hrvatskom adresom Gari Kasparov.

„Ovo je moralni idiotizam, ponavljanje propagande Kremlja, izdaja ukrajinske hrabrosti i žrtve“, napisao je šahist.

Musk mu je odgovorio kako je on Ukrajini „dao Starlink i pritom izgubio 80 miliona dolara, a sebe i SpaceX stavio pod ozbiljan rizik ruskog kibernetskog napada“, referirajući se na svoj sistem satelita koji je Kijevu olakšao komunikaciju te na svoju tvrtku koja nudi i razvija svemirsko putovanje.

„Što si ti napravio osim što si tvitao“, pitao je milijarder Kasparova.

Ruske snage granatirale su noćas dijve centralne oblasti Harkova, odjeknule su dvije snažne eksplozije, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

Naveo je da su pogođeni industrijski i infrastrukturni objekat, prenosi Ukrinform.

Prema riječima stanovnika, u pojedinim dijelovima Harkova nestalo je struje.

(EPA)
Britanski ministar vanjskih poslova: Podržavat ćemo Ukrajinu do njene pobjede u ratu

Velika Britanija posjeduje „stratešku izdržljivost“ podržavati Ukrajinu dok ona ne pobijedi u ratu s Rusijom, poručit će u utorak britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly.

Britanija je jedna od najistaknutijih podupiratelja Kijeva, šaljući Ukrajini protutenkovsko naoružanje, stotine projektila i oklopnih vozila te obučavajući ukrajinske vojnike.

Reuters piše kako će Cleverly u govoru na konferenciji vladajuće Konzervativne stranke reći da Britanci nisu bili samo “komentatori” svjetskih događaja nego i “igrači na terenu” te da London vjeruje da agresori ne smiju nekažnjeno napadati svoje susjede.

“Zbog toga stojimo rame uz rame s hrabrim Ukrajincima koji brane svoju domovinu. A Britanija ima stratešku izdržljivost da ih dovede do pobjede”, reći će Cleverly, stoji u dijelovima govora koje su objavili njegovi torijevci.

“Podržavat ćemo ih dok se ovaj rat ne dobije. Podržavat ćemo ih dok im se ne vrati suverenitet. Nikada nećemo priznati aneksiju Luhanska, Donjecka, Hersona, Zaporožje ili Krima“.

“Oni su Ukrajina. A kada Ukrajina pobijedi u ovom ratu, mi ćemo ih podržati kad će obnavljati svoje domove, svoje gospodarstvo i svoje društvo”.

“Sankcije koje danas uvodimo ciljaju sve koji stoje iza ovih izbornih farsa te pojedince koji i dalje podupiru rat što ga je počela ruska vlast”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly (Arhiva)

foto na naslovnici: Anadolu Agency

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button