Svijet

Ukrajnici osvojili ključni grad Liman, ruske snage se povukle

Južna Koreja je saopćila da ne priznaje ruku aneksiju dijelova Ukrajine.

Suverenitet, teritorijalna sigurnost i nezavisnost Ukrajine moraju biti zaštićeni, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Južne Koreje.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da odbacuje rusku aneksiju četiri regiona u Ukrajini.

“Ova odluka, koja predstavlja grubo kršenje utvrđenih principa međunarodnog prava, ne može se prihvatiti. Ponavljamo našu podršku mirovnim pregovorima i rješavanju ovog rata čija ozbiljnost raste”, navodi se u saopćenju koje prenosi Reuters.

Vladimir Putin potpisao je uredbe kojim anektira četiri ukrajinske regije (Reuters)

Ankara se protivi zapadnim sankcijama Rusiji i ima bliske veze sa Moskvom i Kijevom, svojim crnomorskim susjedima, ali je kritikovala rusku invaziju na Ukrajinu, kojoj je poslala naoružane dronove.

Ukrajina je opkolila hiljade ruskih vojnika u istočnom gradu Limanu ključnom za rusku vojsku, a operacija je još u toku, objavio je glasnogovornik ukrajinske vojske.

Zauzimanje grada, koji je Rusija koristila kao logističko i transportno središte za svoje operacije na sjeveru regije Donjeck, predstavljalo bi značajan udarac planovima Kremlja da zauzmu cijeli Donbas.

“Ruske grupacije u području Limana su okružene”, kazao je Serhij Čerevatij, glasnogovornik ukrajinskih snaga na istoku zemlje, prenosi Reuters.

“Liman je važan jer je to sljedeći korak prema oslobađanju ukrajinskog Donbasa. To je prilika da se ide dalje do Kremine i Sjeverodonjecka, a i psihološki je to vrlo važno”, dodao je.

Rusi su u Limanu imali 5 do 5 i po hiljada vojnika, ali se broj okruženih jedinica možda smanjio zbog žrtava i pokušaja nekih ruskih vojnika da se probiju iz okruženja, kazao je Čerevatij.

Istakao je da ruske jedinice neuspješno pokušavaju probiti okruženje.

“Neki se predaju, imaju dosta ubijenih i ranjenih, ali operacija još nije gotova”, rekao je.

Sjedinjene Američke Države bi znale da Rusija priprema nuklearni udar na Ukrajinu, a Moskva bi možda i željela da se to zna, kažu stručnjaci za nuklearno oružje za francusku novinsku agenciju AFP.

Više informacije možete pronaći na ovom linku.

Rat u Ukrajini poremetio je transport žitarica i vještačkog đubriva, što je izazvalo najgoru krizu u vezi sa sigurnošću hrane od globalne finansijske krize 2007. i 2008. godine, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

MMF navodi da se oko 345 miliona ljudi suočava sa nestašicama opasnim po život, prenosi Reuters.

Prema novom izvještaju MMF-a procjenjuje se da je 48 zemalja koje su najviše izložene nestašicama hrane suočeno sa ukupnim povećanjem troškova uvoza za devet milijardi dolara u 2022. i 2023. godini, zbog iznenadnog poskupljenja hrane i đubriva. Time će se istrošiti rezerve mnogih osjetljivih država i država koje su zahvaćene sukobima, a koje se već suočavaju sa problemima platnog bilansa nakon pandemije korona virusa i poskupljenja energeneta.

“Samo u ovoj godini procjenjujemo da je zemljama koje su najviše izložene potrebno sedam milijardi dolara za pomoć najsiromašnijim domaćinstvima”, poručili su direktorica MMF-a Kristalina Georgieva i drugi zvaničnici Fonda.

MMF je pozvao na brzo povećanje humanitarne pomoći kroz Svjetski program za hranu i ostale organizacije, kao i preko ciljanih fiskalnih mjere u pogođenim zemljama da bi se pomoglo siromašnima, ali je naglasio da prioritet za vlade treba da bude borba protiv inflacije. MMF je pozvao i na ukidanje zabrana izvoza hrane i drugih protekcionističkih mjera.

Ruske snage privele su generalnog direktora Zaporoške nukelarne elektrane Igora Murašova i odvele ga u nepoznatom pravcu, saopćila je ukrajinska državna agencija Energoatom.

Murašova su ruske snage zadržale u petak na putu od nukelarke Zaporožje do Energodara, prenosi Interfaks Ukrajina.

Kako se navodi, njegov automobil je zaustavljen, a Murašovu je stavljen povez preko očiju i odvezen je u nepoznatom pravcu. Nema informacija o tome gdje se nalazi Murašov, objavio je Energoatom na Telegramu.

Ističe se da generalni direktor nuklearke Zaporožje ima isključivu odgovornost za nuklearnu i radijacionu sigurnost nuklearke i da njegov pritvor predstavlja opasnost za rad najveće nuklearne elektrane u Evropi.

Šef Energoatoma Petro Kotin zatražio je od ruske vojske, koja kontroliše nuklearku Zaporožje, i zaposlenih u Rosatomu, koji se nalaze u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, da odmah oslobode Murašova i vrate ga na radno mjesto.

Kotin je pozvao i generalnog direktora Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafaela Grossija da preduzmu sve mjere za hitno oslobađanje Murašova.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao je kako su na istoku zemlje ostvarili značajne rezultate protiv ruskih snag.

Zelenski je u videoporuci objavljenoj na društvenim mrežama komentarisao aktuelna dešavanja.

“Imamo značajne rezultate na istoku naš zemlje. O tome ionako ima dovoljno javnih informacija. Svi su čuli šta se desilo u Limanu, u regiji Donjeck. Ovo su za nas koraci koji mnogo govore”, kazao je Zelenski.

Zahvalio je ukrajinskim snagama.

“Trebamo osloboditi cijelu svoju teritoriju i to će biti najbolji dokaz da međunarodno pravo i ljudske vrijednosti ne može kršiti ni jedna drska država poput Rusije”, kazao je Zelenski.

Zelenski: Radimo na pobjedi (Anadolija)

Podsjetio je kako je zbog ruske aneksije četiri regije hitno zasjedalo Vijeće za nacionalnu sigurnost i odbranu.

“Danas je Ukrajina donijela odluku da se brani. Sve će biti provedeno. Radimo na pobjedi”, kazao je Zelenski.

Ranije je ukrajinska vojska saopćila kako ostvaruje napredak prema gradu Liman, smješten u Donjecku, a koji je duže vremena u rukama ruskih snaga.

Ruske snage raketirale su noćas Odesku oblast, pogođen je industrijski infrastrukturni objekt i nije bilo povrijeđenih, saopćilo je gradsko vijeće Odese, pozivajući se na ukrajinsku Operativnu komandu “Jug”.

Dva projektila, pretpostavlja se Iskanderi, pogodili su industrijski infrastrukturni objekt, oštetile električnu podstanicu i nekoliko okolnih zgrada, prenosi Interfaks Ukrajina.

Svjetska banka je saopćila da će osigurati dodatnih 530 miliona dolara podrške Ukrajini, čime će ukupna pomoć Svjetske banke Ukrajini dostići 13 milijardi dolara.

Pomoć su podržali Velika Britanija sa 500 miliona dolara i Danska sa 30 miliona dolara, navedeno je u saopćenju Svjetske banke, prenosi Reuters.

Dodaje se da je od ukupne pomoći Ukrajini od 13 milijardi dolara do sada potpuno isplaćeno 11 milijardi dolara.

Najnovija analiza Svjetske banke predviđa da će ukupni troškovi rekonstrukcije i oporavka Ukrajine u naredne tri godine biti veći od 100 milijardi dolara, izjavio je regionalni direktor Svjetske banke za istočnu Evropu Arup Banerji.

Sullivan: Nije trenutak za prijem Ukrajine u NATO

Zahtjev Ukrajine za prijem u NATO trebalo bi proceduralno razmotriti u neko drugo vrijeme, izjavio je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost.

“Po našem mišljenju, sada je najbolji način da se Ukrajina podrži kroz praktičnu podršku ‘na terenu’, a proces u Briselu bi trebalo da se preduzme u drugo vrijeme“, rekao je Jake Sullivan novinarima u Bijeloj kući, prenio je TASS.

Ukrajina je u petak zvanično podnijela zahtev za ulazak u NATO kao vojni partner, što se poklopilo sa ceremonijom u Moskvi na kojoj je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao dokumenta o prisajedinjenju samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji.

“Amerika je u potpunosti spremna sa našim saveznicima iz NATO-a da brani svaki pedalj teritorije NATO-a. Svaki pedalj”, rekao je američki predsjednik Biden, uz napomenu da bi ovu poruku Moskva trebala doslovno da shvati.

Ako bi zahtjev Kijeva za članstvo bio prihvaćen, snage koje su u NATO-u bi formalno bile uvučene u rat u Ukrajini, i bile direktno suprotstavljene ruskoj vojsci, što bi potencijalno dovelo do eskalacije sukoba, prenosi Tanjug pisanje Euronewsa.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da, iako podržava pravo Ukrajine da pristupi Sjevernoatlanskom savezu, svih 30 članica treba da postigne konsenzus o tome.

Ranije je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio da je Ukrajina, kao odgovor na rusku aneksiju dijela njene teritorije podnijela formalni zahtjev za ubrzani prijem u NATO.

 
IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button