Svijet

Sullivan: Nije trenutak za prijem Ukrajine u NATO

 •  
   
  an hour ago

  Zelenski: Na istoku Ukrajine ostvareni značajni rezultati

  Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao je kako su na istoku zemlje ostvarili značajne rezultate protiv ruskih snag.

  Zelenski je u videoporuci objavljenoj na društvenim mrežama komentarisao aktuelna dešavanja.

  “Imamo značajne rezultate na istoku naš zemlje. O tome ionako ima dovoljno javnih informacija. Svi su čuli šta se desilo u Limanu, u regiji Donjeck. Ovo su za nas koraci koji mnogo govore”, kazao je Zelenski.

  Zahvalio je ukrajinskim snagama.

  “Trebamo osloboditi cijelu svoju teritoriju i to će biti najbolji dokaz da međunarodno pravo i ljudske vrijednosti ne može kršiti ni jedna drska država poput Rusije”, kazao je Zelenski.

  Zelenski: Radimo na pobjedi (Anadolija)

  Podsjetio je kako je zbog ruske aneksije četiri regije hitno zasjedalo Vijeće za nacionalnu sigurnost i odbranu.

  “Danas je Ukrajina donijela odluku da se brani. Sve će biti provedeno. Radimo na pobjedi”, kazao je Zelenski.

  Ranije je ukrajinska vojska saopćila kako ostvaruje napredak prema gradu Liman, smješten u Donjecku, a koji je duže vremena u rukama ruskih snaga.

  Ruske snage granatirale Odesku oblast

  Ruske snage raketirale su noćas Odesku oblast, pogođen je industrijski infrastrukturni objekt i nije bilo povrijeđenih, saopćilo je gradsko vijeće Odese, pozivajući se na ukrajinsku Operativnu komandu “Jug”.

  Dva projektila, pretpostavlja se Iskanderi, pogodili su industrijski infrastrukturni objekt, oštetile električnu podstanicu i nekoliko okolnih zgrada, prenosi Interfaks Ukrajina.

  Svjetska banka je saopćila da će osigurati dodatnih 530 miliona dolara podrške Ukrajini, čime će ukupna pomoć Svjetske banke Ukrajini dostići 13 milijardi dolara.

  Pomoć su podržali Velika Britanija sa 500 miliona dolara i Danska sa 30 miliona dolara, navedeno je u saopćenju Svjetske banke, prenosi Reuters.

  Dodaje se da je od ukupne pomoći Ukrajini od 13 milijardi dolara do sada potpuno isplaćeno 11 milijardi dolara.

  Najnovija analiza Svjetske banke predviđa da će ukupni troškovi rekonstrukcije i oporavka Ukrajine u naredne tri godine biti veći od 100 milijardi dolara, izjavio je regionalni direktor Svjetske banke za istočnu Evropu Arup Banerji.

  Sullivan: Nije trenutak za prijem Ukrajine u NATO

  Zahtjev Ukrajine za prijem u NATO trebalo bi proceduralno razmotriti u neko drugo vrijeme, izjavio je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost.

  “Po našem mišljenju, sada je najbolji način da se Ukrajina podrži kroz praktičnu podršku ‘na terenu’, a proces u Briselu bi trebalo da se preduzme u drugo vrijeme“, rekao je Jake Sullivan novinarima u Bijeloj kući, prenio je TASS.

  Ukrajina je u petak zvanično podnijela zahtev za ulazak u NATO kao vojni partner, što se poklopilo sa ceremonijom u Moskvi na kojoj je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao dokumenta o prisajedinjenju samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji.

  “Amerika je u potpunosti spremna sa našim saveznicima iz NATO-a da brani svaki pedalj teritorije NATO-a. Svaki pedalj”, rekao je američki predsjednik Biden, uz napomenu da bi ovu poruku Moskva trebala doslovno da shvati.

  Ako bi zahtjev Kijeva za članstvo bio prihvaćen, snage koje su u NATO-u bi formalno bile uvučene u rat u Ukrajini, i bile direktno suprotstavljene ruskoj vojsci, što bi potencijalno dovelo do eskalacije sukoba, prenosi Tanjug pisanje Euronewsa.

  Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da, iako podržava pravo Ukrajine da pristupi Sjevernoatlanskom savezu, svih 30 članica treba da postigne konsenzus o tome.

  Ranije je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio da je Ukrajina, kao odgovor na rusku aneksiju dijela njene teritorije podnijela formalni zahtjev za ubrzani prijem u NATO.

  foto na naslovnici: slobodnaevropa.org

   

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button