BanovićiIzdvojeno

Obilježena 30. godišnjica od formiranja II Korpusa Armije RBiH

Drugi korpus Armije RBiH, koji je osnovan 29. septembra 1992. godine, bio je najviša operativna jedinice i jedan od sedam korpusa u sastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine koji je branio i odbranio državu u proteklom narodnooslobodilačkom ratu.

U Banovićima je polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i odavanjem pošte šehidima i poginulim borcima 119. Muslimanske brdske brigade na Centralnom spomen obilježju obilježena 30. godišnjica od formiranja 2. Korpusa Armije RBiH.

Drugi Korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine oslobodio je najveći dio opkoljene teritorije tokom proteklog rata, naveo je Muhamed Karić, predsjednik ORVI općine Banovići prilikom obilježavanja ovog značajnog datuma. 

Trideseta godišnjica od formiranja II Korpusa Armije RBIH bila je još jedna prilika da se predstavnici boračkih organizacija sa područja općine Banovići prisjete i odaju poštovanje najhrabrijim sinovima Armije RBIH. Njih 268 položilo je svoje živote za odbranu Općine i države BiH, a devet je odlikovano najvišim armijskim priznanjem značkom „Zlatni ljiljan“ a dva priznanjem „Srebreni štit“.

Slično:

Back to top button