Svijet

Ukrajina i zapadne zemlje osudili proruske referendume

Kina: Izolacija i sankcije Rusiji vode u ćorsokak

Nakon što su Sjedinjene Američke Države pozvale Vijeće sigurnosti UN-a da osudi referendume u regionima na istoku Ukrajine koje je zauzela Rusija, ambasador Kine pri UN-a Zhang Jun upozorio je da “izolacija i sankcije vode u ćorsokak”.

“Blokovska konfrontacija, politička izolacija, sankcije i pritisak samo će dovesti do ćorsokaka”, poručio je Zhang na sjednici Vijeća sigurnosti, prenosi Reuters.

Kina je Rusiji dala diplomatsku podršku nakon invazije na susjednu Ukrajinu 24. februara, a Zhang je ponovio poziv Pekinga na pregovore za okončanje sukoba koji “uključuju legitimnu zabrinutost obje strane”.

Sjedinjene Američke Države neće započeti s isporukom sofisticiranih NASAMS protuzračnih odbrambenih sistema Ukrajini još dva mjeseca, objavio je Pentagon, osporavajući izvještaje koja sugeriraju da ih je Ukrajina već primila.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pogrešno je citiran tokom vikenda u transkriptu televizijskog intervjua na engleskom jeziku sugerirajući da su sistemi naoružanja isporučeni.

“Face the Nation” CBS Newsa ispravio je transkript, priznajući grešku u prijevodu, a Pentagon je potvrdio da Nacionalni napredni raketni sistem zemlja-zrak (NASAMS) još nije isporučen, prenosi Reuters.

“SAD još nije isporučio NASAMS Ukrajini u ovoj fazi. Očekujemo da će prva dva biti isporučena unutar sljedeća dva mjeseca ili tako nešto”, rekao je brigadni general Patrick Ryder, glasnogovornik Pentagona, na konferenciji za novinare.

Kijev već dugo traži NASAMS.

SAD su do sada odobrile slanje Ukrajini ukupno osam NASAMS-a, a Ryder je rekao da će preostalih šest biti “dugoročne” isporuke.

Oružje je dio veće, više od 15 milijardi dolara vrijedne američke sigurnosne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije 24. februara, prema američkoj vladi.

Oružje dobavljeno sa Zapada bilo je od vitalnog značaja za Kijev koji je ponovno zauzeo velike dijelove sjeveroistočne Ukrajine u uspješnoj protuofanzivi ranije ovog mjeseca.

SAD su do sada odobrile slanje Ukrajini ukupno osam NASAMS-a (EPA)

SAD podnose Vijeću sigurnosti UN-a rezoluciju protiv referenduma u Ukrajini

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama Linda Thomas-Greenfield će pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija predstaviti rezoluciju kojom se osuđuju referendumi koje je Rusija sprovela u četiri ukrajinska regiona, saopćio je neimenovani američki zvaničnik.

U izvještaju Reutersaa se navodi da će rezolucijom, koju će SAD predstaviti zajedno sa Albanijom, biti pozvane zemlje članice da ne priznaju bilo kakav izmijenjen status ovih regiona, uz poziv Rusiji da povuče svoje trupe sa teritorije susjedne Ukrajine.

Ruska misija pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

S obzirom na to da Rusija ima mogućnost da stavi veto na takvu rezoluciju ambasadoricaThomas-Greenfield će upozoriti da bi Washington mogao zatražiti da rezoluciju predstavi i pred Generalnom skupštinom UN-a, rekao je neimenovani izvor Reutersa.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi pozvao je na hitnu akciju kako bi se smanjila prijetnja od napada u blizini nuklearne elektrane u Zaporožju pošto su u toj oblasti registrovani novi napadi.

U saopćenju za medije se navodi da je IAEA ove sedmice, nakon nekoliko dana primirja, zabilježila nova granatiranja i eksplozije u blizini nuklearke u Zaporožju kada su razbijeni prozori na hali gdje se nalazi turbina, prenio je TASS.

Grossi je ponovio da je potrebno hitno uspostaviti sigurno okruženje oko najveće nuklearke u Evropi kako bi se izbjegla moguća katastrofa.

Zabilježena su nova granatiranja i eksplozije u blizini nuklearke u Zaporožju (Reuters)
UN poštuju integritet Ukrajine, ne priznaju referendume

Ujedinjene nacije (UN) poštuju teritorijalni integritet Ukrajine i ne mogu da priznaju rezultate referenduma za pripajanje Ruskoj Federaciji samoproglašene Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti, izjavila je podsekretarka UN-a za politička i mirovna pitanja Rosemary DiCarlo.

Referendumi su održani usred ratnog sukoba u oblastima pod ruskom kontrolom, izvan ukrajinskih legalnih institucija i zbog toga ne mogu biti smatrani pravim izrazom volje naroda, rekla je DiCarlo na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o Ukrajini.

Ona je istakla da UN u potpunosti podržavaju suverenitet, jedinstvo, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama u skladu sa relevantnim rezolucijama svjetske organizacije.

Blinken: Zapad neće priznati rusku aneksiju ukrajinskih teritorija

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da Zapad nikada neće priznati rusku aneksiju ukrajinskih teritorija, a NATO je referendume nazvao “lažiranjem” i “kršenjem međunarodnog prava”.

“Mi i mnoge druge zemlje bili smo jasni. Nećemo priznati, nikad nećemo priznati rusku aneksiju ukrajinskih teritorija”, rekao je Blinken.

Ruski predsjednik Vladimir Putin trebalo bi da se obrati pred oba doma ruskog parlamenta u petak i to bi mogao da iskoristi da zvanično objavi priključenje Rusiji ukrajinskih teritorija na kojima su održani referendumi, saopćilo je britansko ministarstvo odbrane u najnovijim obavještajnim podacima, navodi Guardian.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovo je osudio referendum koji su proruske vlasti provele u četiri ukrajinske pokrajine nazvavši ga farsom te izjavio da će Ukrajina braniti svoje ljude koji žive pod okupacijom.

“Ova farsa na okupiranim područjima ne može se nazvati čak ni imitacijom referenduma”, rekao je Zelenski u svom noćnom videoobraćanju, prenosi Hina pisanje Reutersa.

Ne iznoseći detalje, najavio je dobre vijesti koje će uskoro stići s fronta.

“Napredujemo i oslobodit ćemo našu zemlju”, rekao je.

Zelenski: Ova farsa na okupiranim područjima ne može se nazvati čak ni imitacijom referenduma (Reuters)

Većina četiri ukrajinske oblasti za ulazak u Rusiju

Za ulazak u sastav Rusije u samoproglašenim Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici na referendumu je glasalo blizu 100 posto birača, u Zaporoškoj oblasti više od 93 posto birača izjasnilo se za priključenje Rusiji, a u Hersonskoj oblasti više od 87 posto, rezultati su Centralne izborne komisije (CIK) na osnovu kompletno prebrojanog biračkog materijala.

Kako je izjavila predsjednica CIK-a Elena Kravčenko, nakon prebrojanih 100 posto biračkih listića u četiri oblasti Ukrajine koje su pod kontrolom Rusije za je u DNR glasalo 99,23 posto birača, a u LNR 98,42 posto, prenosi Interfaks.

U Hersonskoj oblasti za priključenje Rusiji bilo je 87,05 posto izašlih, a u Zaporoškoj oblasti 93,11 posto.

Takozavni referendumi su održani od 23. do 27. septembra.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošle sedmice da će Rusija podržati odluku donesenu tokom referenduma, dok su zapadne zemlje i Ukrajina oštro osudili održavanje referenduma.

foto na naslovnici: bhrt.ba

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button