Svijet

Lavrov obećao ‘punu zaštitu’ ukrajinskih regija ako dođe do aneksije

Kina: Najveći prioritet u Ukrajini je ubrzanje mirovnih pregovora

Kina podržava sve napore koji vode prema mirnom rješavanju “krize” u Ukrajini, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi na Generalnoj skupštini UN-a, dodavši da je najveći prioritet da se ubrzaju mirovni pregovori

“Osnovno rješenje je pozabaviti se opravdanim sigurnosnim brigama obje strane i izgraditi uravnoteženu, efikasnu i održivu sigurnosnu arhitekturu”, rekao je Wang u svome obraćanju.

“Pozivamo sve umiješane strane da vode računa da se kriza ne prelije i da zaštite legitimna prava i interese zemalja u razvoju.”

Kina, strateški partner Rusije, čvrsta je u svojoj neutralnosti, kritizirajući zapadne sankcije protiv Rusije, ali bez pružanja podrške ili pomoći u vojnoj kampanji.

Ruski otpor i kiša usporavaju ukrajinski napredak kod Harkova

Brzi ukrajinski napredak u oslobađanju teritorija od ruskih snaga na istoku zemlje pretvorio se u borbe usporene ruskim otporom i vremenskim uvjetima.

U gradu Kupjansku na prvoj liniji čuje se konstantno granatiranje, a crni dim podiže se s druge strane rijeke Oskil koja i dalje odvaja ukrajinske od ruskih snaga.

„Kiša trenutno svugdje otežava upotrebu teškog naoružanja. Možemo koristiti samo asfaltirane ceste“, rekao je ukrajinski narednik Roman Malina za agenciju France Presse.

„Trenutno zbog težine kretanja radi vremenskih uvjeta ciljamo na njihova oklopna vozila, skladišta oružja i grupe vojnike“, dodao je.

Ukrajinski vojni upravitelj Kupjanska Andrij Kanašević u petak je rekao da će vojsci trebati do deset dana da u potpunosti osigura područje.

Većina paljbe u subotu bila je odlazna – ukrajinska artiljerija cilja ruske položaje u šumi istočnoj od grada, ali Rusi odgovaraju dronovima.

Lavrov napao Zapad na Generalnoj skupštini UN-a zbog ‘groteskne rusofobije’

Lavrov obećao “punu zaštitu” ukrajinskih regija ako dođe do aneksije

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov oštro je kritizirao zapadne nacije zbog rata u Ukrajini, rekavši Ujedinjenim narodima da Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici žele “uništiti” njegovu zemlju, te je obećao “punu zaštitu” teritorija u Ukrajini na kojima se održavaju referendumi, ako dođe do aneksije.

“Službena rusofobija na Zapadu je bez presedana. Opseg je groteskan”, rekao je Lavrov u vatrenom govoru na Generalnoj skupštini UN-a.

“Oni se ne libe objaviti namjeru da nanesu ne samo vojni poraz našoj zemlji, već i da unište i slome Rusiju.”

Nakon nekoliko dana u kojima su zapadni čelnici osuđivali rusku invaziju na Ukrajinu, Lavrov je iskoristio red Rusije za govornicom Generalne skupštine kako bi uzvratio na napad na Moskvu predvođen Washingtonom.

SAD, rekao je, proširuje Monroeovu doktrinu – svoju deklaraciju iz 19. stoljeća o Latinskoj Americi kao svojoj isključivoj sferi utjecaja – i “pokušavaju cijeli svijet pretvoriti u vlastito dvorište”.

“Proglasivši se pobjednikom u hladnom ratu, Washington se uzdigao gotovo do Božjeg izaslanika na Zemlji, bez ikakvih obaveza osim svetog prava da nekažnjeno djeluje gdje god želi”, rekao je.

Također je branio referendume održane u petak u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom, tvrdeći da se radi o ljudima koji traže zemlju “na kojoj su njihovi preci živjeli stotinama godina”.

“Zapad se sada ljuti” na referendume, rekao je Lavrov.

Američki predsjednik Joe Biden i drugi zapadni čelnici obećali su da nikada neće prihvatiti rezultate “lažnih” referenduma, smatrajući ih dijelom nastojanja da se granice promijene silom.

Ukrajina: Ruske snage izvele desetke raketnih i zračnih napada na vojne i civilne ciljeve

Ukrajinska vojska saopćila je rano u nedjelju da su ruske snage u posljednja 24 sata izvele desetke raketnih napada i zračnih napada na vojne i civilne ciljeve, uključujući 35 “naselja”.

Rusija negira da je gađala civile. Ruska državna novinska agencija RIA, pozivajući se na neidentificirane izvore, rekla je ranije da su ukrajinske snage granatirale žitnicu i skladišta gnojiva.

Reuters nije uspio provjeriti tvrdnje nijedne strane.

foto: N1

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button