Svijet

Separatisti u Ukrajini se spremaju za referendume o pripajanju Rusiji

Referendumi će biti održan u samoproglašenim republikama Donjeck i Luganjsk te u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti od 23. do 27. septembra.

Proruske vlasti na teritorijama u Ukrajini najavile da će od 23. do 27. septembra biti održani referendumi o pripajanju Rusiji četiri ukrajinske oblasti.

Referendum će biti održan u samoproglašenim republikama Donjeck (DNR) i Luganjsk (LNR), kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

“Referendum o ulasku LNR-a u sastav Ruske Federacije kao konstitutivnog entiteta Ruske Federacije, bit će održan od 23. do 27. septembra”, saopćio je predsjednik narodnog vijeća LNR-a Denis Mirošničenko, prenosi Tanjug.

Referendumsko pitanje će glasiti: “Da li ste za ulazak LNR-a u sastav Ruske Federacije kao pravnog subjekta Ruske Federacije?”

NATO osudio nelegalne referendume

U isto vrijeme bit će održani i referendumi u DNR-u, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

NATO je osudio planove Rusije da održi referendume u okupiranim regijama Ukrajine i pozvao sve države da odbace “očigledne ruske pokušaje teritorijalnog osvajanja”.

“Lažni referendumi u regijama Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona u Ukrajini nemaju legitimitet i predstavljaju grubo kršenje Povelje Ujedinjenih naroda”, navodi se u saopćenju Sjevernoatlantskog saveza.

Iz NATO-a taođer ističu da neće priznati “nelegalnu i nelegitimnu aneksiju”.

foto: bhrt.ba

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button