Svijet

Britanski ministar odbrane: Mobilizacija je znak da invazija propada

Litvanija podigla borbenu gotovost, Finska prati situaciju

Litvanija je danas podigla stepen borbene gotovosti svojih jedinica za brzo reagovanje da bi spriječila svaku eventualnu provokaciju sa ruske strane, izjavio je litvanski ministar odbrane Arvidas Anušauskas nakon što je Moskva proglasila djelimičnu mobilizaciju.

Pošto će Rusija sprovesti mobilizaciju i u regionu Kalinjingrada, u susjedstvu Litvanije, Viljnus ne može samo da čeka, već mora da se pripremi, napisao je Anušauskas na Facebooku, prenosi Reuters.

Finska pažljivo prati situaciju u susjednoj Rusiji poslije ukaza ruskog predsjednika Vladimira Putina o djelimičnoj mobilizaciji, izjavio je danas finski ministar odbrane Anti Kaikonen.

S obzirom na okruženje, mogu da kažem da je situacija stabilna i mirna, a naše snage su dobro pripremljene, rekao je Kaikonen, prenosi Reuters.

Poljski premijer: Rusija će pokušati da uništi Ukrajinu

Rusija će pokušati da uništi Ukrajinu i promijeni njene granice, izjavio je danas poljski premijer Mateusz

, komentarišucći djelimičnu mobilizaciju koju je u obraćanju naciji najavio predsjednik Rusije Vladimir Putin.

“Učinićemo sve što možemo, zajedno sa našim saveznicima, kako bi NATO u većoj mjeri pomogao Ukrajini, kako bi mogla da se brani”, rekao je Morawiecki, prenosi Reuters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je danas prvu mobilizaciju u Rusiji od Drugog svjetskog rata i upozorio Zapad da će Moskva odgovoriti snagom svog ogromnog vojnog arsenala ako nastavi sa “nuklearnom ucjenom”.

(EPA)

Kožljak: Slijede brutalniji sukobi, opasnost od direktne prijetnje nuklearnim oružjem

Rusija očito redefinisala ciljeve u Ukrajini, da se vidi konfuzija u Putinovim odlukama i da postoji opasnost od direktne prijetnje nuklearnim oružjem, ističe Alija Kožljak, bivši šef vojne misije BiH u NATO-u i šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije na Internacionalnom univerzitetu Burch u Sarajevu.

Holandski premijer: Mobilizacija znak panike u Kremlju, ostanimo mirni

Holandski premijer Mark Rutte danas je izjavio da je naredba o mobilizaciji koju je donio ruski predsjednik Vladimir Putin znak panike u Kremlju i da to ne treba shvatiti kao direktnu prijetnju totalnim ratom protiv Zapada.

“Mobilizacija, pozivanje na referendume u Donjecku, sve je to znak panike. Putinova retorika o nuklearnom oružju je nešto što smo čuli mnogo puta ranije i to nas ne uzbuđuje” rekao je Rutte holandskoj televiziji NOS, prenosi Reuters.

Sve je to dio dobro poznate retorike. Savjetovao bih da ostanete mirni, naglasio je holandski premijer.

(EPA)

Putin: Zapad u svojoj antiruskoj politici prešao sve granice

Zapadne elite nastoje da potisnu druge centre moći, u pokušaju da zadrže svoju dominaciju, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin u televizijskom obraćanju naciji, prenosi TAS S.

On je saopštio i da se ruski vojnici u Ukrajini bore protiv kolektivne zapadne ratne mašinerije, a da NATO sprovodi svoje operacije i prema teritoriji Rusije, navodi ruska agencija.

„NATO sprovodi izviđanje u realnom vremenu širom južne Rusije koristeći najsavremenije sisteme, mlazne avione, plovila, satelite i strateške dronove“, rekao je Putin.

On je poručio i da je “Zapad u svojoj antiruskoj politici prešao sve granice, jer se teroristički napadi zapadnim oružjem vrše na pogranične regione Rusije”.

„Neki neodgovorni političari na Zapadu ne govore samo o planovima za snabdijevanje Ukrajine oružjem za napade velikog dometa, sistemima koji će joj omogućiti da pogodi Krim i druge regione Rusije. Takvi teroristički udari, uključujući i one sa zapadnim oružjem, na pogranične zajednice Bjelgorodske i Kurske oblasti već se dešavaju“, rekao je Putin.

Britanija: Putinova naredba o djelimičnoj mobilizaciji je priznanje da njegova invazija propada

Ministar odbrane Velike Britanije kaže da Putinova mobilizacija rezervnih trupa signalizira priznanje da “njegova invazija ne uspijeva”.

“[Putin] i njegov ministar odbrane poslali su desetke hiljada svojih građana u smrt, loše opremljeni i loše vođeni”, rekao je Ben Wallace u izjavi.

“Nikakve prijetnje i propaganda ne mogu sakriti činjenicu da Ukrajina pobjeđuje u ovom ratu, međunarodna zajednica je ujedinjena i Rusija postaje globalni parija”, dodao je.

Kina poziva na dijalog nakon obraćanja Putina

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova danas je, nakon obraćanja ruskog predsjednika Vladimira Putina, pozvalo sve strane da se uključe u dijalog i konsultacije i pronađu način za rješavanje bezbjednosnih problema svih.

Portpoarol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Wang Wenbin naglasio je na brifingu za medije da je stav Kine o Ukrajini “dosljedan i jasan”, prenosi Reuters.

(Arhiva)

Ambasadorica SAD-a u Ukrajini o mobilizaciji: Znaci slabosti i neuspjeha Rusije

Američka ambasadorica u Ukrajini Bridget Brink, ocijenila je danas da su najavljeni referendumi u četiri ukrajinske oblasti i djelimična mobilizacija u Rusiji znaci slabosti i neuspeha Rusije i poručila da će SAD nastaviti da podžavaju Ukrajinu.

“Lažni referendumi i mobilizacija znaci su slabosti i ruskog neuspjeha”, navela je Brink na Twittru.

Ona je naglasila da SAD “nikada neće priznati rusko polaganje prava na anektiranu ukrajinsku teritoriju”, prenosi CNN.

“I nastavićemo da stojimo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno”, poručila je Brink.

 

Njemačka: Mobilizacija u Rusiji dalja eskalacija sukoba

Djelimična mobilizacija rezervista koju je naredila Rusija, dalja je eskalacija sukoba u Ukrajini, na koju njemačka vlada razmatra svoj odgovor, izjavio je danas njemački vicekancelar Robert Habeck.

On je rekao da je to “još jedan loš i pogrešan korak Rusije, o čemu ćemo, naravno, politički razgovarati i konsultovati se o tome kako da odgovorimo”, prenosi Reuters.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je proglasio djelimičnu vojnu mobilizaciju koja počinje odmah.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu objavio je da će Rusija odmah početi s mobilizacijom 300.000 rezervista.

(EPA)

Keegan: Putinov govor izaziva strah od eskalacije sukoba

Govor ruskog predsjednika Vladimira Putina izaziva strahovanje od eskalacije sukoba i prijetnje koje je uputio moraju se shvatiti ozbiljno, izjavila je danas britanska ministrica spoljnih poslova Gillian Keegan.

Ona je, za Sky Neews, rekla da Zapad nema kontrolu nad situacijom, a da nije sigurna ni da Putin ima kontrolu, tako da će očigledno doći do eskalacije sukoba.

Putin je danas najavio djelimičnu mobilizaciju.

On je izjavio da Rusija ima dovoljno oružja da odgovori na prijetnje Zapada i da to nije blefiranje.

Ukrajina: Ruska se mobilizacija mogla predvidjeti, pokazuje njihov vojni neuspjeh

Ruska mobilizacija bila je predvidljiv korak koji će se pokazati krajnje nepopularnim i pokazuje da se rat ne odvija prema planu Moskve, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak, a zapadni dužnosnici smatraju da prijetnje ruskog predsjednika predstavljaju zabrinjavajuću eskalaciju.

Podoljak je u tekstualnoj poruci za Reuters napisao u srijedu da ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava prebaciti krivnju za početak “neizazvanog rata” i sve goru ekonomsku situaciju u Rusiji na Zapad.

Ruski predsjednik u srijedu je u govoru, kojim je proglasio djelomičnu vojnu mobilizaciju koja počinje odmah, poručio da će Moskva, ako Zapad nastavi s “nuklearnim ucjenama” odgovoriti svom snagom svoga arsenala.

Putin proglasio djelimičnu vojnu mobilizaciju

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je proglasio djelimičnu vojnu mobilizaciju.

Putin, koji se u srijedu ujutro obratio naciji, rekao je na početku govora da Zapad “želi uništiti našu zemlju” i da se “ovdje radi o odbrani Rusije i teritorija Donbasa”, piše Reuters, prenosi Hina.

Kazao je kako Rusija podržava to stanovništvo i da nema pravo odustati od njega, te kako podržava najavljene referendume o prisajedinjenju Ruskoj Federaciji.

Istakao je kako Zapad “nije htio mir između Rusije i Ukrajine”, te kako je od ukrajinskog naroda napravio “topovsko meso”.

Macron osudio Rusiju i poručio: neodlučni se moraju probuditi

Francuski predsjednik Emmanuel Macron optužio je Rusiju da je moderna imperijalistička sila po zakonu džungle i pozvao je u sjedištu UN-a neutralne zemlje da prestanu biti suučesnice svojom šutnjom o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

U govoru svjetskim liderima na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku Macron je upozorio da ruska invazija Ukrajine dijeli svijet i vraća ga “u doba kolonijalizma”.

“Oni koji na to šute (…) pridonose novom imperijalizmu, suvremenom cinizmu koji uništava svjetski poredak”, rekao je Macron u polusatnom govoru.

Pozvao je države da ne budu pasivni promatrači.

“Kada čujem Rusiju kako govori da je spremna za novu suradnju i novi međunarodni poredak bez hegemonije, to je samo prazna priča. A temelji se na čemu? Na invaziji na susjednu državu, na nepoštivanju granica jer vam se to ne sviđa. Kakav je to poredak? Tko je današnji hegemon? Rusija”, rekao je Macron.

Odbacio je narativ da Zapad pokušava obraniti zastarjele vrijednosti kako bi branio vlastite interese i da zbog toga pati ostatak svijeta.

“Nije riječ o izboru između Istoka i Zapada, već o odgovornosti svakog da poštuje UN-ovu poveleu”, rekao je.

(EPA)

Von der Leyen ruske pokušaje prekrajanja granica ocijenila kao “neprihvatljive”

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kritizirala je planove Moskve da održi referendume u okupiranim dijelovima Ukrajine, ocijenivši to kao jasno kršenje Povelje Ujedinjenih naroda.

“Nikada nećemo priznati pokušaj Rusije da ozakoni svoju nezakonitu i brutalnu okupaciju ukrajinskog teritorija. Pokušaj promjene ukrajinskih granica potpuno je neprihvatljiv i predstavlja jasno kršenje Povelje UN-a te nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine”, izjavila je von der Leyen za dpa na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku.

Naime, u očito koordiniranom potezu, proruski dužnosnici najavili su referendume o pridruživanju Rusiji od 23. do 27. septembra u regijama Luhansk, Donjeck, Herson i Zaporižja, koje čine oko 15 posto ukrajinskog teritorija.

(EPA)

Scholz: Putin mora priznati da ne može dobiti rat u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin odustat će od svojih “imperijalnih ambicija” samo ako prizna da ne može dobiti rat, ocijenio je njemački kancelar Olaf Scholz, dok je japanski premijer Fumio Kishida poručio da  ruska invazija na Ukrajinu gazi načela Povelje UN-a.

“Zbog toga nećemo prihvatiti nikakav mir koji diktira Rusija i zato Ukrajina mora biti u stanju obraniti se od ruskog napada”, poručio je Scholz, koji je, kao i Kishida i neki drugi državni čelnici, održao govor na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku, koje je započelo u utorak.

Povratak imperijalizma s Putinovim ratom protiv Ukrajine, rekao je Scholz, ne predstavlja samo katastrofu za Evropu već i za globalni mirovni poredak temeljen na pravilima. Pozvao je UN da obrani ostale od onih koji bi više voljeli svijet u kojem “jaki vladaju slabima”.

“Gledamo li bespomoćno kako nas neki žele katapultirati natrag u svjetski poredak u kojem je rat uobičajeno sredstvo politike, gdje se neovisne nacije moraju pridružiti svojim jačim susjedima ili kolonijalnim gospodarima, i gdje su prosperitet i ljudska prava privilegije nekolicine sretnika?” upitao je Scholz.

Odgovor njega “kao Nijemca i Europljanina” je da svi moraju osigurati da multipolarni i multilateralni svijet 21. stoljeća to i ostane.

(EPA)
foto na naslovnici: N1
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button