Svijet

U KRUGU PORODICE: Kraljica Elizabeta pokopana u kapeli svetog Jurja pokraj dvorca Windsor

Događaj nije bio emitiran na televiziji, a nisu bili prisutni ni predstavnici medija, navodi BBC.

Kraljica Elizabeta II. pokopana je večeras u kapeli svetog Jurja pokraj dvorca Windsor, zajedno sa suprugom koji je umro prošle godine u dobi od 99 godina, u krugu najbliže porodice.

“Kraljica je pokopana zajedno s vojvodom od Edinburgha u memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI.”, stoji u objavi na službenoj internetskoj stranici kraljevske porodice, prenosi BBC.

Pokopu su prisustvovali kralj Charles III. i drugi najbliži članovi kraljevske porodice u memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI. koja se nalazi unutar kapele svetog Jurja. Pojedinosti ceremonije nisu bile obznanjene, a Buckinghamska palača to je nazvala “duboko osobnom porodičnom prigodom”.

altGrob kraljice Elizabethe nalazi se pored groba njenih roditelja Georgea VI and Elizabethe (Foto: PA)

U kapeli pokopano deset bivših vladara

Događaj nije bio emitiran na televiziji, a nisu bili prisutni ni predstavnici medija, navodi BBC. Kapelu je započeo graditi kralj Eduard IV. 1475.  U kapeli je pokopano deset bivših vladara, uključujući Georgea IV. i Georgea III. koji je bio kralj kada su Sjedinjene Američke Države postale neovisne od Britanskog Carstva.

Članovi kraljevske porodice pokopani su u raznim kriptama unutar kapele. Tamo su također pokopani njen otac, kralj Đuro VI., Kraljica Majka i sestra, princeza Margaret.ž

tekst i foto: slobodna-bosna.ba

Izvor
https://www.slobodna-bosna.ba/

Slično:

Back to top button