BiH

Rudarenje u Varešu počinje 2023. godine, nova prilika za malo mjesto i BiH

U rudarske kopove na području Vareša kompanija Eastern Mining do sada je uložila stotinu miliona KM od planirane investicije od 500 miliona KM, a u razgovoru za Klix.ba načelnik Vareša Zdravko Marošević i investitori su uvjereni da ono najbolje za ovu općinu i njene mještane tek dolazi.

Kompanija Eastern Mining već neko vrijeme na području Vareša izvodi radove oko iskopa rudnika Rupice u vidu izgradnje prateće infrastrukture kao i postrojenja za preradu, u skladu sa svjetskim standardima, a jedan od fokusa je i poboljšanje infrastrukture vareškog kraja. To se ogleda u rekonstrukciji željezničke pruge, ali i puteva do izgradnje adekvatnih objekata i sjedišta kompanije.

“Odluka Vlade Zeničko-dobojskog kantona da prihvati mišljenje kantonalnog Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline i utvrdi Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Prostorni plan općine Vareš u periodu od 2018. do 2038. godine omogućila nam je nastavak radova na planiranoj putnoj mreži. Ova putna mreža je projektirana da značajno olakšava komunikaciju kao i da nam omogući transport van naseljenih mjesta”, kazao nam je Adnan Teletović, izvršni direktor kompanije Eastern Mining.

Dodao je da kompanija trenutno zapošljava 130 radnika te da je većina od njih ustvari lokalno stanovništvo, a da je na projektu u Varešu zaposleno dodatno 300 osoba kao izvođači radova. Prva iskopavanja se očekuju u drugoj polovini 2023. godine kada je predviđeno otvorenje 320 radnih mjesta od angažmana u rudniku, postrojenjima za preradu, održavanju, transportu, logistici i administraciji. O bitnosti ovog projekta govori i to da je u strukovnoj školi u Varešu formiran i smjer polaznika čije je osnivanje inicirao Eastern Mining.

“Oni se školuju po novom kurikulumu, koji obuhvata kako izučavanje hemije i geologije, tako i emisije ugljika i stabilnosti okoliša, a za praktični dio nastavnog procesa na raspolaganju su im naši pogoni. Osigurali smo i 10 stipendija, uz mogućnost da najbolji od njih dobiju daljnja sredstva od kompanije za univerzitetski studij”, dodao je Teletović.

Iako je ovo dugoročni proces i samoodrživi projekt koji vareški kraj, ali i BiH, stavlja na mapu rudarenja 21. stoljeća, problem radne snage zabrinjava načelnika Maroševića koji kaže da ne zna hoće li biti radnika, ali da će, ako ne bude Varešana, raditi stranci. Marošević kaže i da postoje mali problemi oko eksproprijacije zemljišta, ali da se sve rješava u hodu.

“Svakodnevno se obim posla proširuje, ljudi žele raditi, ne samo iz Vareša, već iz cijele Bosne i Hercegovine, a hoće li biti dovoljno radnika ja ne znam. Ako ne budu Varešani htjeli raditi, radit će drugi ljudi. Projekt je bitan i cilj nam je svima da se realizuje do kraja”, kazao je Marošević.

Dodao je da će Vareš ponovo oživjeti, da će se pokrenuti industrija i da će se poboljšati življenje, obrazovanje, usmjeravanje, ali i da će se proširiti kapaciteti stambenih prostora.

foto: akta.ba

Izvor
https://www.klix.ba/

Slično:

Back to top button