BanovićiIzdvojeno

Federalni ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić posjetio Općinu i RMU Banovići

U radnoj posjeti Općini i RMU Banovići boravio je federalni ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić.

Tokom posjete RMU Banovići ministar Džindić izrazio je zadovoljstvo trenutnom situacijom u ovom kolektivu, odnosno poslovanjem za osam mjeseci ove godine. Naglasio je da je RMU Banovići strateški važan za energetski sektor, te da će i u narednom periodu imati punu podršku Vlade FBiH.

Sa općinskim načelnikom dr. Begom Gutićem razgovarano je o izgradnji prve foto naponske elektrane na ovim prostorima. Načelnik Gutić upoznao je ministra Džindića da je ovaj  projekat u fazi potpisivanja konačnog ugovora.

Foto naponska elektrana koja će se graditi u Banovićima biće snage 9 megavata, a vrijednost investicije je oko 15 milona KM.

Ovakvim projektima, prema riječima ministra, želi se olakšati tranzicija i otvoriti nova radna mjesta. Istakao je da je bitno okretati se obnovljivim izvorima energije, ali da je energija proizvedena iz uglja i dalje nezamjenjiva.

Načelnik Gutić je od resornog ministra zatražio ravnopravno tretiranje banovićkog Rudnika od strane ministarstva i Vlade Federacije, s obzirom na to da je RMU Banovići strateški najvažniji u FBiH.

VIDEO

Novinar: Mirnes Brigić

Slično:

Back to top button