Svijet

Institut iz Washingtona: Ruske snage previše slabe da zaustave ukrajinsku ofanzivu

Rusko ministarstvo odbrane je u subotu objavilo da su ruske snage izvršile udare na položaje ukrajinske vojske u više regija, ponovo optuživši Kijev za granatiranje područja u neposrednoj blizini nuklearne centrale Zaporižja.

Ruska vojska je napala ciljeve na području Hersona, Mikolajiva, Harkova i područjima Donecka, a ministarstvo tvrdi da su ukrajinske snage polučile neuspjeh u ofenzivi kod Pravdine.

Prema ruskom ministarstvu, razine radijacije u Zaporižiji su normalne. U subotu su ukrajinske snage u dva navrata granatirale to područje, dodaje ministarstvo.

Ukrajinska strana poriče takve tvrdnje, a Reuters podsjeća da se dvije strane međusobno optužuju za granatiranje područja u blizini nuklearke.

Pentagon: Ruska vojska nije sposobna ispuniti Putinove ciljeve

Kako sada stvari stoje, neuspjesi i rastegnuti resursi u Ukrajini pokazuju da ruske snage nisu sposobne postići početne ciljeve invazije koje je zacrtao predsjednik Vladimir Putin, tvrdi obavještajni lider Pentagona.

„Dolazimo na tačku kada će, mislim, Putin morati revidirati ono što je postavio za ciljeve operacije“, rekao je general Scott Berrier, direktor Odbrambene obavještajne agencije.

„Prilično je jasno da neće moći učiniti ono što je na početku namjeravao“.

Ruske snage su u podređenom položaju od početka ukrajinske kontraofanzive, te se povlače sa velikog dijela ranije osvojene teritorije.

Kijev: Do 15 godina zatvora za uzimanje ruskog pasoša

Ukrajinska vlada usvojila je nacrt zakona o krivičnoj odgovornosti za državne službenike koji uzmu ruski pasoš, pa bi, prema tom zakonu, mogli da dobiju do 15 godina zatvora.

“Nažalost, međunarodno pravo ne sadrži adekvatne norme za suzbijanje ilegalnog ruskog pasoša na teritoriji Ukrajine. Zato moramo da odgovorimo jačanjem krivičnog zakonodavstva”, rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Ukrajine Irina Vereščuk, prenio je sajt prm.ua.

Tako, u nacrtu se navodi da “ukoliko ukrajinski državni službenik dobije neprijateljski pasoš, biće osuđen na 10 do 15 godina zatvora”, prenosi Tanjug.

“Za propagandu neprijateljskog državljanstva zaprijećena je kazna zatvora od pet do osam godina. Prisiljavanje državljana Ukrajine da dobiju ruski pasoš podrazumijeva lišavanje slobode u trajanju od osam do 12 godina”, navodi se u dokumentu.

Britanska vojna obavještajna služba saopštila je da je Ukrajina nastavila sa kontraofanzivom na sjeveroistoku zemlje, dok su ruske snage utvrdile obrambenu liniju između rijeke Oskol i grada Svatov.

“Rusija vjerovatno smatra da je održavanje kontrole nad ovom zonom važno jer je tu jedan od rijetkih glavnih puteva koje Rusija još kontrolira iz regije Belgorod iz Rusije”, saopštilo je ministarstvo odbrane Britanije na Twitteru, prenio je Reuters.

Dodaje se da će Rusija vjerovatno svim silama držati ovu oblast, ali “nije jasno da li udarne ruske snage imaju dovoljno resursa ili psihološku snagu da odbranu još jedan ukrajinski napad”.

Zelenski pristaje na izvoz ruskog amonijaka u zamjenu za zatvorenike, Kremlj odbio

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da pristaje na to da se ponovno pokrene izvoz ruskog amonijaka preko Ukrajine ako Moskva oslobodi ratne zatvorenike, prijedlog koji je Kremlj brzo odbio.

Zelenski je u intervjuu Reutersu rekao da je Ujedinjenim narodima iznio prijedlog o ponovnom izvozu ruskog amonijaka preko Ukrajine da bi se olakšala globalna nestašica gnojiva.

“Ja sam protiv opskrbe amonijakom iz Ruske Federacije preko našeg teritorija. Učinio bih to samo u zamjenu za naše zatvorenike. To je ono što sam ponudio UN-u”, rekao je u intervjuu u svome predsjedničkom uredu.

Dodao je da Rusija drži više ukrajinskih vojnika u zatočeništvu nego Ukrajina ruskih.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ubrzo je odbacio prijedlog, izvijestila je novinska agencija TASS. “Jesu li ljudi i amonijak isto?” rekao je.

Ujedinjeni narodi predložili su da se plin amonijak ruskog proizvođača gnojiva Uralchema dovede plinovodom do ukrajinske granice, gdje bi ga otkupila američka trgovinska kompanija Trammo.

Plinovod je zatvoren nakon što je Rusija poslala svoju vojsku u Ukrajinu 24. februara.

Pelosi kaže da su skupi energenti ‘mala cijena’ u odnosu na žrtvu Ukrajinaca

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi izjavila je u petak da su skupi energenti koje plaća Evropa “mala cijena” u odnosu na žrtve koje podnosi ukrajinski narod zbog rata s Rusijom.

Na sastanku predsjednika parlamenata skupine G7 u Berlinu, Pelosi je zajamčila daljnju podršku Ukrajini u borbi protiv Rusije.

“Građani Ukrajine se bore za demokratiju u cijelom svijetu. Jasna poruka dana je da je G7 solidarna s Ukrajinom”, rekla je Pelosi,

Nakon sastanka na kojem je kao gost bio predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk, istaknula je kako je “jasno da se ovaj rat mora dobiti”.

Predsjednica njemačkog parlamenta Baerbel Bas rekla je kako Vladimir Putin vodi rat protiv “svih liberalnih demokratija” i time uništava svoju zemlju.

“Putin neće dobiti ovaj rat”, zaključila je šefica Bundestaga.

Pelosi se ranije sastala s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock te predsjednikom Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom.

Scholz je uoči sastanka rekao kako je Njemačka spremna preuzeti više odgovornosti u odbrani Evrope i dodao kako Bundeswehr mora postati “najbolje opremljena vojska Evrope”.

Ukrajinski guverner: Većina ekshumiranih tijela u Izjumu ima znakove nasilne smrti

Znak nasilne smrti imalo je 99 posto tijela ekshumiranih u petak u Izjumu, gradu na istoku Ukrajine koji je nedavno povratila ukrajinska vojska, rekao je u petak navečer regionalni ukrajinski guverner Oleg Sinegubov.

“U Izjumu ima više tijela sa rukama vezanim iza leđa a jedna osoba sahranjena je sa omčom oko vrata. Kako izgleda te osobe su mučene i pogubljene”, rekao je Sinegubov preko Telegrama, a uz izjavu objavio je slike stotina grobova pronađenih kod Izjuma, prenosi Beta.

Šef ukrajinskog tijela za ljudska prava Dmitro Lubinets rekao je preko Telegrama da ima vjerovatno više od 1.000 ukrajinskih građana ubijenih i mučenih na oslobođenim teritorijama u Harkovskoj oblasti.

Ukrajina je u petak saopštila da je našla 450 grobova u Izjumu, gradu sjeveroistočno od Harkova, koji je nedavno oslobođen od ruskih snaga.

Sinegubov je rekao da su tijela 450 civila koji imaju tragove nasilne smrti i mučenja sahranjena na toj lokaciji koju su otkrile ukrajinske vlasti.

Ranije u petak jedan novinar France Pressa mogao je da vidi najmanje jedno tijelo sa rukama vezanim kanapom na tom mjestu, ali nije mogao da odredi da li se radi o civilu ili vojniku pošto je tijelo bilo u lošem stanju.

Sinegubov je rekao da među ekshumiranim tijelima ima također i djece, i da 200 stručnjaka radi na toj lokaciji.

“Tijela će biti poslata na obdukciju da bi se utvrdio tačan uzrok smrti. Svaka smrt će biti predmet istrage i postat će dokaz ratnih zločina Rusije pred međunarodnim sudovima, rekao je Sinegubov.

On je rekao da je obim zločina koje je Rusija počinila u Izjumu ogroman i osudio “krvavi i brutalni teror”.

U blic kontraofanzivi pokrenutoj početkom septembra u tom regionu ukrajinska vojska je povratila teritorije koje su bile do tada pod okupacijom ruskih trupa.

Moskva koja je i ranije bila optužena za ratne zločine u drugim oblastima Ukrajine, posebno oko Kijeva u prvim sedmicama sukoba, uvijek je demantirala te tvrdnje.

foto na naslovnici: slobodnaevropa.org

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button