BanovićiIzdvojeno

Predstavnicima općine Banovići prezentiran sadržaj Nacrta Strateške platforme Strategije razvoja turizma Tuzlanskog kantona

U kabinetu općinskog načelnika dr. Bege Gutića održane su javne konsultacije o sadržaju Nacrta Strateške platforme Strategije razvoja turizma Tuzlanskog kantona. Konsultacije su bile prilika da predstavnici Ekonomskog fakulteta u Tuzli, profesori Zijad Džafić i Amra Gadžo, nadležnim u Općini (načelniku Gutiću, pomoćniku Amiru Mrkonjiću i Nihadi Kočić, direktorici JU „Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma“), prezentiraju Stratešku platformu sa posebnim naglaskom na općinu Banovići. Od općine Banovići zatražili su prijedlog aktivnosti/projekata razvoja turizma koji se planiraju realizirati u periodu 2022-2027. godina da bi se isti mogli integrirati u konačni dokument.

Tokom konsultacija istaknuto je da općina Banovići ima poprilično dobru turističku infrastrukturu i velike potencijale za razvoj eko turizma, rudarskog turizma ali i drugih turističkih oblasti. Prema riječima načelnika Gutića turizam je velika šansa za Banoviće. Osim planine Konjuh, neiskorišteni potencijali su jezero Breštica i Ramićko jezero te Vidikovac. S tim u vezi, Općina je uradila idejno rješenje za uređenje Vidikovca, a planu su i idejna rješenja za navedena jezera.

Nosilac Projekta Izrade Strategije razvoja turizma Tuzlanskog kantona za period 2022-2027. godina je Ekonomski fakultet u Tuzli i ista bi trebala biti završena i usvojena u Skupštini TK do kraja kalendarske godine. U izradu Strategije uključene su sve općine i gradovi u Kantonu, a za njenu implementaciju Vlada TK je predvidjela 20.169.000,00 KM.

Izvor
https://banovici.gov.ba/

Slično:

Back to top button