Svijet

Novi sukobi Armenije i Azerbejdžana

Azerbejdžan i Armenija ponovno su se sukobili u srijedu, dan nakon što je gotovo 100 vojnika ubijeno u najsmrtonosnijim borbama između bivših sovjetskih republika od 2020. godine.

Najmanje 49 armenskih i 50 azerbejdžanskih vojnika ubijeno je u utorak u sukobima za koje se međusobno optužuju Jerevan i Baku pa ih je i ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao na smirivanje sukoba.

Sukobi su potaknuli bojazan od još jednog velikog oružanog sukoba između bivših sovjetskih republika uz rusku invaziju na Ukrajinu, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Sukob punog razmjera između Armenije i Azerbejdžana riskirao bi upletanje sila poput Rusije i Turske i destabilizirao bi važan koridor za cjevovode koji prenose naftu i plin baš kao što rat u Ukrajini remeti opskrbu energijom.

Armensko ministarstvo odbrane optužilo je u srijedu Azerbejdžan, koji uživa političku i vojnu podršku Turske, da je koristio artiljeriju, minobacače i malokalibarsko oružje u novom napadu.

‘Situacija ostaje napeta’

“Situacija na armensko-azerbejdžanskoj granici ostaje napeta”, dodaju.

Azerbejdžan pak optužuje Armeniju, koja je u vojnom savezu s Moskvom i sjedište je ruske vojne baze, da ispaljuje minobacače i rakete na njegove vojne jedinice.

“Povremeno se puca po našim položajima”, priopćilo je azerbejdžansko ministarstvo odbrane.

“Naše jedinice poduzimaju potrebne uzvratne mjere”, dodali su.

Reuters nije mogao odmah provjeriti informacije s bojišta ni s jedne strane.

foto: balkantimes.press


 
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button