Svijet

Zelenski: Ukrajina ovog mjeseca vratila 2.000 kvadratnih kilometara

Kuleba: Pokazali smo da možemo pobijediti Ruse, trebamo više oružja

Ukrajinski uspjeh u borbi protiv Rusije pokazuje da ih ta zemlja može pobijediti, ali Kijev treba više oružja od svojih partnera, rekao je u subotu ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Kuleba je, govoreći na konferenciji za novinare s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock koja je boravila u posjeti Kijevu, rekao da su neki saveznici u početku oklijevali poslati oružje, navodeći rizik od antagonizma ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Sada, hvala Bogu, više ne slušamo ovaj argument. Pokazali smo da smo sposobni poraziti rusku vojsku. To radimo s oružjem koje nam je dano. I zato ponavljam – što više oružja dobijemo, brže ćemo odnijeti pobjedu i brže će ovaj rat završiti”, rekao je.

Iako je Njemačka Ukrajini poslala samohodne topove, Kijev želi i borbene tenkove Leopard, borbena vozila Marder i protuzračne tenkove Gepard.

“Svaki dan, dok neko u Berlinu razmišlja, savjetuje se ili razmatra hoće li dati tenkove ili ne, neko umre u Ukrajini, zbog činjenice da taj tenk nije stigao”, rekao je Kuleba.

Zelenski: Ukrajina ovog mjeseca vratila 2.000 kvadratnih kilometara

Ukrajinska vojska ovog je mjeseca u protuofanzivi vratila pod svoju kontrolu oko 2.000 kvadratnih kilometara teritorije na područjima koja je prethodno okupirala Rusija, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je u subotu navečer u video govoru zahvalio svim vojnicima koji su učestvovali u oslobađanju teritorije u regiji Harkov na istoku Ukrajine.

Rusija je ranije u subotu najavila povlačenje svojih snaga iz te regije.

Zelenski je bijeg ruske vojske nazvao dobrom odlukom.

“Za okupatore nema i neće biti mjesta u Ukrajini”, poručio je.

Ruske snage se povlače iz ključnih gradova na sjeveroistoku Ukrajine

Rusija je napustila svoj glavni bastion na sjeveroistoku Ukrajine, u iznenadnom kolapsu jedne od glavnih linija fronta nakon što su ukrajinske snage brzo napredovale.

Brzi pad Izjuma u provinciji Harkov u subotu bio je najteži poraz Moskve otkako su njene trupe prisiljene da se vrate iz glavnog grada Kijeva u martu.

Ovo bi se moglo pokazati kao ključni trenutak u šestomjesečnom ratu, s hiljadama ruskih vojnika koji su napustili zalihe municije i opreme dok su bježali. Ruske snage su koristile Izjum kao logističku bazu za jednu od svojih glavnih kampanja – višemjesečni napad sa sjevera na susjednu regiju Donbas koji se sastoji od Donjecka i Luganska.

Državna novinska agencija TASS citirala je rusko ministarstvo odbrane da je naredilo trupama da napuste područje i pojačaju operacije na drugim mjestima u susjednom Donjecku.

Šef ruske administracije u Harkovu poručio je stanovnicima da evakuišu pokrajinu i pobjegnu u Rusiju kako bi “spasili živote”, prenio je TASS. Svjedoci su opisali saobraćajne gužve automobila sa ljudima koji su napuštali teritoriju pod kontrolom Rusije.

foto na naslovnici: N1

Slično:

Back to top button