BanovićiIzdvojenoSport

Održana “Prva Banovićka biciklijada”

Učešće uzelo oko 150 biciklista iz svih krajeva BiH

S ciljem omasovljenja rekreativnog biciklizma, animacije građana i podizanja svijesti o značaju vožnje bicikla za zdravlje čovjeka u Banovićima je po prvi put održana biciklijada.

U organizaciji Biciklističkog kluba Banovići 1. Banovićka biciklijada startala je sa Trga žrtava genocida u Srebrenici. 

“Prvi cilj nam je da promovišemo svoju lokalnu zajednicu, biciklizam i turističke potencijale. Biciklijada ide relacijom: Banovići-Oskova-Zlača ukupne dužine oko 14 kilometara, a nakon biciklijade naši vodiči će voditi još tri ture za sve zainteresovane bicikliste”, kazao je Husein Imširović iz Biciklističkog kluba Banovići.

Nakon biciklijade organizovane su još tri biciklističke ture u Zaštićenom pejzažu Konjuh pod nazivima: Kamena kugla i Rimska kaldrma, Zobik i Veliki vodopad.

Učešće u 1. Banovićkoj biciklijadi uzelo je oko 150 učesnika iz Sarajeva, Srebrenika, Kalesije, Zavidovića, Gradačca, Gračanice, Živinica i Banovića.

Porodica Džanić iz Srebrenika došla je da se dobro zabavi i provoza u Banovićima a najmlađi član porodice vozio je svoju prvu biciklijadu.

Biciklista Haris Veladžić iz Sarajeva kazao je da sa zadovoljstvom učestvuje u svim organizovanim biciklijadama i da mu je ovo prvi dolazak u Banoviće.

Biciklistički klub Banovići osnovan je u maju ove godine i jedan od ciljeva je da biciklijada postane tradicionalna i prepoznatljiva u BiH ali i regionu, te da svaka naredna bude još masovnija i organizovanija. Kako su naveli u Biciklističkom klubu do zime planiraju obezbijediti i markirati parking mjesta za bicikliste ispred svih škola te izvršiti mapiranje biciklističke staze na području cijele općine.

Prva banovićka biciklijada organizovana je pod pokroviteljstvom Općine Banovići a u povodu  Dana Općine.

 

Slično:

Back to top button