BanovićiIzdvojeno

Svečana akademija – Sumirani rezultati rada

Budžet lokalne zajednice stabilan

Povodom obilježavanja 10. septembra Dana općine Banovići danas je održana svečana akademija.

Akademija je bila prilika za podsjećanje na najznačajniji datum za Banoviće iz period novije historije i doprinos boraca u odbrani domovine.

Svečani refarat u povodu Dana Općine održao je općinski načelnik Bego Gutić. U svom obraćanju načelnik je istakao da je punjenje budžeta stabilno i da bi isti u ovoj godini prema planu trebao biti rekordan u iznosu od 15 miliona KM. Osvrnuo se i na značajne projekte realizovane u protekloj godini iz oblasti putne i komunalne infrastrukture, energetske efikasnosti, sporta, kulture i obrazovanja u čeme je lokalna zajednica imala značajnu podršku Kantonalne i Federalne vlade, naveo je načelnik Gutić.

Svečanu akademiju uveličali su premijer Vlade FBIH Fadil Novalić i premijer Vlade TK Irfan Halilagić. Premijer Novalić je izrazio posebnu zahvalnost svim rudnicima jer daju garanciju, stabilnost i jeftinu struju, te je naglasio da BiH mora razvijati svoju nezavisnost.

Svečana akademija bila je prilika da se najzaslužnijim institucijama i pojedincima uruče nagrade i priznanja.

Priznanje “Počasni građanin općine Banovići” dodijeljeno je dr. Husi Golaću koji je svojim radom dao poseban doprinos za općinu Banovići. Biografiju dr. Huse Golaća obilježavaju nesvakidašnji rezultati: titule, zvanja, radni i socijalni angažmani.

“Povelja općine Banovići” dodjeljena je za posebne zasluge i doprinos Organizaciji demobilisanih boracaBanovići, organizaciji čiji su članovi dali nemjerljiv doprinos odbrani Bosne i Hercegovine.

“Priznanje “Plaketa općine Banovići” dodjeljena je za posebne zasluge i istaknute rezultate u radu kolektivu JU “Centar za kulturu i informisanje” Banovići. Priznanje je dodjeljeno za poseban doprinos zajednici kroz rad temeljen na principima odgovornog i profesionalnog novinarstva i postignute rezultate u oblasti kulture. 

Zahvalnice općinskog načelnika dodjeljene su: Vladi Tuzlanskog kantona, JP “Vodovod i kanalizacija” Banovići, JU  “Javna biblioteka” Banovići, Streljačkom invalidskom klubu  Banovići i Huremović Salihu.

Na svečanoj akademiji uručene su i nagrade za najbolji literarni rad u tri kategorije po konkursu JU “Javna biblioteka” Banovići.

Prije svečane akademije mnogobrojne delegacije u ime javnih institucija, udruženja i svih građana posjetile su mjesne zajednice Aljkoviće i Seonu gdje su odale počast i položile cvijeće na spomen obilježja šehida i poginulih boraca u narodnooslobodilačkom ratu 1992/1995. Cvijeće je položeno i na Centralno spomen obilježje u Banovićima neposredno prije svečane akademije.

U kulturno zabavnom dijelu programa učestvovali su predstavnici KUD “Litva” Banovići sa igrom “Ječam žele Tuzlanke djevojke” i članovi recitatorske sekcije Osnovne škole “Banovići” sa recitalom “Ne diraj”.

Slično:

Back to top button