BanovićiIzdvojeno

Polaganjem cvijeća u Seoni i Aljkovićima obilježen Dan oslobođenja i Dan općine Banovići

Cvijeće položile brojne delegacije iz: privrednog, društvenog, političkog i drugog života

Povratničke mjesne zajednice Seona i Aljkovići zauzimaju posebno mjesto u skorijoj povijesti Banovića.

Rane iz posljednjeg rata, kada su stanovnici sa ovih područja bili protjerani a kuće i druga infrastruktura porušeni, još su svježe ali ipak polako zarastaju. A Seona i Aljkovići, zahvaljujući akciji združenih jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine, oslobođene su upravo na današnji dan prije 27 godina što je ujedno značilo i oslobađanje posljednjeg pedlja okupirane teritorije banovićke općine. O koliko značajnom datumu je riječ dovoljno govori i podatak da se 10. septembar, Dan oslobođenja Banovića, obilježava i kao Dan općine Banovići.

Život u Seoni i Aljkovićima danas je u potpunosti normalizovan. Ljudi su se vratili svojim domovima, obrađuju svoja imanja, djeca pohađaju školu a lokalna infrastruktura je u značajnoj mjeri obnovljena.

Prema riječima načelnika Banovića dr Bege Gutića danas se, zahvaljujući poslijeratnim ulaganjima svih općinskih struktura vlasti, u Seoni i Aljkovićima gotovo ne mogu prepoznati tragovi agresije i ratnih razaranja naglasivši da će se i dalje nastaviti voditi briga o mještanima ove dvije povratničke mjesne zajednice a posebna obaveza ostaje briga prema porodicama i djeci šehida.

Sloboda u kojoj danas uživamo plaćena je skupo, plaćena je krvlju i životima bosanskohercegovačkih boraca kojima su dužnu poštu, polaganjem cvijeća na spomen obilježja, odale brojne delegacije.

Senad Mahmutbegović

Slično:

Back to top button