BanovićiIzdvojeno

Banovići: Tribina “Značaj oslobađanja Vozuće za Armiju BiH”

Tribina je povodom obilježavanja Dana općine održana u organizaciji Udruženja ratnih vojnih invalida-amputiraca Banovići

“Značaj oslobađanja Vozuće za Armiju BiH” bila je tema tribine koju je u okviru obilježavanja Dana Općine organizovalo Udruženje ratnih vojnih invalida-amputiraca Banovići. Na tribini su govorili: Nezim Halilović, komandant 4. muslimanske slavne brigade, Amir Ismić, doktor historijskih nauka i dr Bego Gutić, načelnik Općine Banovići.

Operacija oslobađanja Vozuće u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-95. godina trajala je više mjeseci. Najprije je oslobođeno Podcjelovo a najznačajnija akcija pod nazivom “Uragan 95”, kako je rečeno na tribini, dogodila se 10. septembra kada je oslobođen najveći dio teritorija.

– Po meni je oslobađanje Vozuće jedna od najvažnijih operacija u toku otpora oružanoj agresiji na Republiku BiH zbog toga što je došlo do spajanja dva korpusa, što je rasteretilo susjedne općine: Zavidoviće, Banoviće, Maglaj i Lukavac i oslobodilo ih stalne torture i svakodnevnog granatiranja – rekao je Nezim Halilović naglašavajući kako Armija RBiH može da bude ponosna na ovu operaciju.

Godišnjica oslobađanja Vozuće ove godine uvrštena je i u program obilježavanja Dana općine Banovići. Tim povodom, u nedjelju 11. septembra, saborci iz: Banovića, Lukavca, Gračanice i Doboj Istoka, okupljanjem na Prijevoru, obilježit će ovaj značajan datum i odati poštu šehidima i poginulim borcima.

Senad Mahmutbegović

Slično:

Back to top button