BanovićiIzdvojeno

RMU “Banovići” plasira veće količine uglja

Za potrošače široke potrošnje plasirano 40 procenata više uglja

Povećana potražnja uglja na domaćem ali i inostranom tržištu sve je veći problem koji izaziva strah i brigu kod stanovništva. Da li je to opravdano, kakva je isporuka i kome se isporučuje ugalj, pitali smo nadležne u Rudniku “Banovići”.

-“Rudnik Banovići u periodu prvih 8 mjeseci tekuće godine kao i u prethodnim godinama isporučuje ugalj pravnim licima koji imaju zaključene ugovore sa udruženjima penzionera, sindikatima i drugim korisnicima, u količinama kako je to ugovorima definisano. Gdje taj ugalj u konačnici završi, a isporučen je iz Rudnika u tu svrhu, nama je teško kontrolisati”, kazao je Azur Bećirović, izvršni direktor za ekonomske poslove rudnika “Banovići”.

-“Na tržište Bosne i Hercegovine za potrošače široke potrošnje uspjeli smo da plasiramo veću količinu uglja nego prethodne godine u periodu janur-august, znači u periodu prvih osam  mjeseci 2021. godine smo isporučili 46.000 tona, a ove godine smo za isti period isporučili 66.000 tona, znači nekih 40 procenata veću količinu nego prethodne godine”, naveo je Nedžad Nurković, rukovodilac službe prodaje i otpreme uglja RMU “Banovići”.

Iako je isporuka uglja povećana, redovi čekanja na isporuku sve su veći zbog potražnje koja je postala globalni trend ali i toga što se sve veći broj stanovništva zbog nestašice drugih energenata vraća na ugalj.

-“Povećani redovi čekanja u ovom periodu rezultat su; s jedne strane globalnih trendova i povećane potražnje za ugljem, međutim sa druge strane rezultat je i smanjenih isporuka uglja drugih rudnika u Federaciji”, dodao je Bećirović.

Kako navode u Rudniku, kada se govori o komercijalnom uglju uspostavljeni su prioriteti i prednost ima domaće tržište. No, što se tiče izvezenih količina komericijalnog uglja u susjedne zemlje, prvenstveno u Srbiju, isporučene količine su ostale na nivou iz prethodnih godina. Novina je ugovor sklopljen sa JP Elektroprivreda Srbije.

-“Evidentno je povećanje određenih količina i određenih asortimana izvoza prema Srbiji, međutim to se odnosi na ugalj niže kalorične vrijednosti koji nema upotrebnu vrijednost u našim termoelektranama i na našem tržištu, prema tome pronašli smo kupca i isporučujemo ga prema JP Elektroprivreda Srije”, – kazao je Azur Bećirović, izvršni direktor za ekonomske poslove RMU “Banovići”.

Mjesta za strah i brigu zbog nestašice uglja kod stanovništva ne bi trebalo da bude jer su intencije rudnika “Banovići” da se i u narednom periodu poveća isporuka prema tržištu široke potrošnje, a koliko će u tome uspjeti zavisi od proizvodnih kapaciteta.

 

Slično:

Back to top button