BanovićiIzdvojeno

Održan malonogometni turnir u čast Zlatnog ljiljana Esada Smajića-Kobre

Dvadeset i sedam godina nakon pogibije Zlatnog ljiljana Esada Smajića-Kobre održan je šesnaesti po redu malonogometni turnir u čast ovog velikog patriote. Poginuo je  tri dana nakon oslobođenja općine Banovići, 13. septembra 1995. godine u neprijateljskoj zasjedi u ozrenskom selu Malčići. Priznanjem Zlatni ljiljan odlikovan je za života 1994. godine.

  • “Esad  Smajić-Kobra je prvi komandir Izviđačko diverzantske čete “Banovićki tigrovi” i sa njima je prošao sva ratišta širom Bosne i Hercegovine i za učešće u akciji oslobađanja Vijenca 1994. godine odlikovan je najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan”, – kazao je Derviš Ikanović, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja općine Banovići. Naglasio i da Udruženje vodi brigu da se lik i djelo Esada Smajića-Kobre nikada ne zaboravi, te će obilježiti i dan pogibije 13. septembar.

Esini saborci navode da su nažalost izgubili jednog od najboljih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine te je ovo samo mali znak poštovanja prema onome što je činio za života. U Banovićima je  Odlukom Općinskog vijeća nedavno i ulica u kojoj je živio i provodio svoje djetinjstvo dobila ime Esad Smajić-Kobra.

Neposredno prije početka turnira delegacije su posjetile mezar, odali poštovanje i položili cvijeće na mezar Esada Smajića-Kobre. rganizator turnira i ove godine je Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja Općine Banovići a održan u povodu 10. septembra, Dana Općine Banovići.

U takmičarskom dijelu turnira pobjedu je odnijela ekipa Hazbula pobjedivši ekipu malonogometnog Kluba Banovići rezultatom 4:1. Treće mjesto osvojila je ekipa Podgorje . Najbolji igrač turnira je Muamer Kovačević iz pobjedničke ekipe Hazbula a najbolji golman je Nesmir Selimović iz ekipe Podgorje.

Slično:

Back to top button