Nekategorisano

Stručnjaci IAEA ostaju u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Stručnjaci IAEA ostaju u nuklearnoj elektrani Zaporožje

“Fizički integritet” nuklearne elektrane Zaporožje je “narušen”, rekao je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), izrazivši strahove za postrojenje.

Rafael Grossi je vodio tim inspektora u nuklearnu elektranu pod kontrolom ruskih snaga, koja je redovno granatirana posljednjih sedmica.

“Očigledno je da je postrojenje, i fizički integritet postrojenja, nekoliko puta narušen”, rekao je novinarima nakon što se sa dijelom svog tima vratio na područja pod kontrolom Ukrajine.

“Brinuo sam se, brinem se i nastavit ću da se brinem zbog postrojenja”, naveo je, dodavši da se situacija sada “može više predvidjeti”.

“Bili smo tamo četiri ili pet sati. Vidio sam mnogo, imam svoje ljude tamo, imali smo pristup cijelom mjestu”, rekao je Grossi.

“Ne idemo nigdje. IAEA je sada tamo, ostat će tamo.”

Brod sa žitom iz Ukrajine nasukao se u Istanbulu

Teretni brod koji je prevozio više od 3.000 tona kukuruza iz Ukrajine nasukao se u Istanbulu, zaustavivši plovidbu u Bosforu, što je prvi takav incident od potpisivanja sporazuma u julu o izvozu žita iz blokiranih ukrajinskih luka.

Ured guvernera Istanbula i brodarska kompanija istaknuli su da je brod Lady Zehma od 173 metra sigurno usidren nakon kvara na kormilu oko 16 sati po srednjoevropskom vremenu.

Niko nije povrijeđen, dodaje ured guvernera.

Njegov pramac bio je oko 150 metara od obale u užurbanoj četvrti Bebek, prema podacima Refinitiv Eikona i izjavama svjedoka.

Nakon potpisivanja sporazuma 22. jula između Kijeva i Moskve uz posredstvo UN-a i Ankare deblokirane su tri ukrajinske crnomorske luke za izvoz žita.

Krajnje odredište Lady Zehme je Ravena.

Do srijede je iz Ukrajine izvezeno 1,55 miliona tona žita i drugih prehrambenih proizvoda.

Vijeće sigurnosti UN-a u septembru o Ukrajini, poziv Lavrovu i Kulebi

Sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o Ukrajini bit će održan 22. septembra na ministarskom nivou, što znači da će biti pozvani ministri vanjskih poslova Rusije i Ukrajine Sergej Lavrov i Dmitri Kuleba, izjavio je stalni predstavnik Francuske u UN-u Nicolas de Riviere.

“To je ministarski sastanak o Ukrajini. Tako da će svi ministri Vijeća sigurnosti biti pozvani”, naveo je.

Ranije je u programu rada na web stranici UN-a objavljeno da će Vijeće sigurnosti održati 22. septembra sastanak o Ukrajini.

foto: novi list

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button