Svijet

Ukrajina: Ruske snage granatirale dogovorenu rutu inspektora IAEA

Zelenski ponovno sa čelnicima vojske i službi sigurnosti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se sa čelnicima vojske, tajne službe i policije po drugi put u nekoliko dana.

Zelenski je u srijedu navečer u Kijevu rekao da ga je vojska izvijestila o razvoju stanja na frontu, ali nije želio iznositi pojedinosti.

“Reći ću samo jednu stvar: želim zahvaliti, u ime naše obavještajne službe, svim našim ljudima koji nas snažno podržavaju na jugu zemlje, posebno na Krimu”, rekao je.

Obavještajna služba zahvalna je na dojavama i maksimalno će ih iskoristiti, rekao je u večernjem video obraćanju.

U prvih šest mjeseci rata s Rusijom Zelenski je rijetko govorio o savjetovanjima s vojnim vodstvom. Posljednji je put izvijestio o takvom sastanku u nedjelju, nakon čega su u ponedjeljak započeli intenzivirani ukrajinski napadi na jugu u regiji Hersona koja je pod ruskom okupacijom.

Granatiran grad u kojem je nuklearka Zaporožje

Grad Energodar, pod kontrolom ruskih snaga, u kojem se nalazi najveća evropska nuklearna elektrana, granatiran je ovog jutra, naveli su ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinski državni nuklearni operator Energoatom objavio je ovo na svom Telegram kanalu.

“Od pet sati ujutro, konstantni napadi granatama na grad su prestali.”

Gradonačelnik Energodara Dmitro Orlov rekao je da je “nekoliko civilnih objakta pogođeno” te je potvrdio da je bilo žrtava u napadu.

Regionalni zvaničnik je rekao da su ruske snage granatirale dogovorenu rutu inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Oleksandar Starukh objavio je na Telegramu da tim UN-a ne može nastaviti kretanje zbog sigurnosnih razloga.

Kijev pozvao stanovnike istoka i juga Ukrajine na evakuacije prije hladnoća

Ukrajinska vlada savjetuje ljudima iz područja sukoba na istoku i jugu zemlje da pobjegnu prije početka hladnog vremena.

“Pozivam na evakuaciju iz Donjecka, Hersona, Zaporožja i dijela regije Harkov prije početka hladnog vremena”, rekla je zamjenica premijera Irina Vereščuk za ukrajinsku televiziju. “Oni koji mogu neka odlaze postepeno i planski”.

Također je savjetovala da se niko ne vraća u ta područja prije idućeg proljeća, čak i ako se riješi problem opskrbe toplinskom energijom.

Rekla je da je do sada vlada samo naredila prisilnu evakuaciju za regiju Donjecka. To se trenutno razmatra za druga područja ili njihove dijelove, rekla je Vereščuk.

Ukrajinsko čelništvo očekuje tešku zimu zbog ruskog rata. Opskrba električnom energijom, vodom i grijanje neće funkcionirati ili će funkcionirati samo u ograničenom opsegu u nekim dijelovima zemlje zbog oštećenja infrastrukture.

foto: N1

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button