Svijet

Kijev tvrdi da napreduje u ofanzivi, Moskva negira

Kuleba poziva EU da zabrani dolazak ruskim turistima

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je Evropsku uniju da zabrani dolazak ruskim turistima, opisavši tu mjeru primjerenom budući da većina Rusa podržava “genocidni agresorski rat” vlastite zemlje protiv Kijeva.

“Vrijeme za polovične mjere prošlo je”, rekao je Kuleba za Reuters pred drugi dan sastanka ministara vanjskih poslova EU u Pragu u srijedu.

“Samo oštra i dosljedna politika može dati rezultate”.

Očekuje se da će se ministri dogovoriti o suspenziji sporazuma o viznim olakšicama s Moskvom, što znači da će Rusi morati duže čekati i plaćati više za vize, dok će blok vjerovatno ostati podijeljen oko potpune zabrane putovanja u EU.

“Zabrana izdavanja viza za ruske turiste i neke druge kategorije bila bi primjeren odgovor na genocidni agresorski rat Rusije u srcu Evrope koji podržava velika većina ruskih građana”, rekao je Kuleba u izjavi poslanoj elektronskom porukom Reutersu.

Također je predložio pokretanje posebnog programa za ruske vojnike koji se više ne žele boriti u Ukrajini.

“(Poruka): spasi se i odlazi. Položi oružje, predaj se ukrajinskim snagama i dobij priliku započeti novi život”, rekao je Kuleba.

“Uvjeren sam da je vrijedno dati tu ponudu, jer čak i ako jedan ruski vojnik položi oružje i odluči otići, to znači spašene ukrajinske živote i bliži mir”, rekao je Kuleba.

Kijev tvrdi da napreduje u ofanzivi, Moskva negira

Ukrajinske trupe napadaju ruske položaje duž cijelog fronta, saopćio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, dok Rusija tvrdi da je ofanziva Kijeva doživjela neuspjeh, prenosi Rojters.

Ukrajina, sada naoružana sofisticiranim oružjem koje stiže sa Zapada, izvršila je ove sedmice novi pritisak kako bi povratila teritorije na jugu zemlje.

Zelenski, koji je pozvao ruske vojnike da bježe i spašavaju svoje živote, rekao je da su ukrajinske snage u ofanzivi na istoku i južnom frontu, u Donbasu i u oblasti Harkova, navodi britanska agencija.

Rusija je zauzela velike dijelove južne Ukrajine blizu obale Crnog mora u prvoj fazi šestomjesečnog rata, uključujući i oblast Herson, koja se nalazi sjeverno od poluotoka Krim koji je Moskva prisvojila.

Ukrajina smatra da je ponovno zauzimanje ovih regiona ključno za sprečavanje pokušaja Rusije da zauzme više teritorija zapadnije, što bi na kraju moglo da Kijevu odsiječe pristup Crnom moru.

Britanija, saveznik Ukrajine, saopćila je u utorak da su ukrajinske snage pojačale svoju artiljerijsku vatru na južnom frontu, ali da nije moguće potvrditi obim njenog teritorijalnog napredovanja.

Neprovjereni izvještaji, slike i snimci na društvenim mrežama sugerišu da su ukrajinske snage možda vratile neka sela i uništile nekoliko ruskih ciljeva na jugu, navodi Reuters.

Rusko ministarstvo odbrane je saopćilo da su ukrajinske snage razbijene u ovom pokušaju, dodajući da su jedinice PVO oborile desetine projektila u blizini Hersona.

Rusija metodično nastavlja na realizaciji svojih planova u Ukrajini, izjavio je u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Svi naši ciljevi će biti postignuti”, rekao je on.

Generalštab Ukrajine: Žestoke borbe na pravcu Bahmuta i Avdijevke

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopćio je jutros da ruske snage ne odustaju od pokušaja da stignu do administrativne granice Donjecke oblasti.

Nastavljaju se žestoke borbe u pravcu Bahmuta i Avdijevke, prenosi Ukrinform.

Na pravcu Harkova, Slavjanska i Kramatorska ruske snage su granatirale pojedina naselja, navodi se u izvještaju.

Tim IAEA krenuo ka nuklearnoj elektrani Zaporožje

Konvoj automobila Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), sa timom stručnjaka iz više zemalja, krenuo je jutros iz Kijeva ka nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugoistoku Ukrajine, javlja Rreuters pozivajući se na svjedoka sa mjesta događaja.

Nije poznato kada je planirano da misija IAEA, koju predvodi generalni direktor Rafael Grossi, stigne do najveće nuklearne elektrane u Evropi koju sada kontrolišu ruske snage.

Misija IAEA napustila je Beč u ponedeljak i stigla u Kijev u utorak, prenosi TAS S.

Tamo se delegacija sastala sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim.

Izvori TAS S-a u UN su u ponedeljak pojasnili da će misija ući u nuklearnu elektranu Zaporožje preko Kijeva i teritorije pod kontrolom Ukrajine.

Izvor UN-a upoznat sa detaljima misije rekao je TAS S-u da u njoj učestvuju predstavnici deset zemalja: Albanije, Kine, Francuske, Italije, Jordana, Litvanije, Meksika, Poljske, Srbije i Sjeverne Makedonije.

Izvor je objasnio da predstavnici Rusije i Ukrajine nisu uključeni u misiju, kako bi se osigurala njena neutralnost i nepristrasnost.

On je također napomenuo da će se inspektori baviti proučavanjem nuklearne sigurnosti u elektrani, ali ne i političkim i vojnim pitanjima, navodi TAS S.

Misiju IAEA prati tim predstavnika UN, koji pružaju pomoć samo u smislu logistike, putovanja do nuklearke Zaporožje i sigurnosti.

foto na naslovnici: vijesti.ba

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button