Svijet

Ukrajina: I drugi nuklearni reaktor u Zaporožju spojen na mrežu

Ukrajina tvrdi da je i drugi reaktor u Zaporožju spojen na mrežu

Ukrajinska državna agencija za nuklearnu energiju Energoatom saopćila je da je i drugi reaktor u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod kontrolom Rusa, ponovo spojen na električnu mrežu.

Prvi reaktor je spojen ranije tokom dana.

Norveška se priključila sankcijama EU protiv Rusije

Norveška se pridružila sankcijama Evropske unije protiv Moskve koje su uvedene 21. jula zbog napada Rusije na Ukrajinu, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Oslu.

“Paket sankcija koji je Evropska unija usvojila 21. jula ubačen je i u norveški zakon i danas stupa na snagu u Norveškoj”, navodi se u saopštenju norveškog ministarstva. Norveška nije članica EU.

Stoltenberg: Aktivnosti ruske vojske u Arktiku izazov za NATO

Ruske aktivnosti u arktičkoj regiji predstavljaju strateški izazov za NATO i Alijansa mora da ojača savezničko prisustvo na Arktiku, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tokom posjete Kanadi.

“Krajnji sjever planete je sve važniji za NATO i za Kanadu, jer vidimo značajno gomilanje ruske vojske na Arktiku, sa novim bazama, novim oružanim sistemima”, rekao je Stoltenberg u prisustvu kanadskog premijera Justina Trudeaua.

Trudeau je dodao da se geopolitička situacija promijenila prethodnih mjeseci, zbog čega kaže da prepoznaje da je “Rusija sve veća briga i da je došlo vrijeme da se sve to podijeli sa generalnim sekretarom NATO-a”, alijanse u kojoj je i Kanada.

Uspostavljena nova ruta za brodove koji prevoze žitarice iz Ukrajine

Informacioni centar Ujedinjenih naroda saopštio je u petak da je uspostavljena nova ruta za brodove koji prevoze ukrajinske žitarice, javlja agencija Anadolija.

“Ruta, duga 320 nautičkih milja povezuje ukrajinske luke Odesa, Černomorsk i Južni s inspekcijskim područjima u turskim teritorijalnim vodama”, saopšteno je iz centra u Turskoj.

Pomorski humanitarni koridor, koji čini dio ove rute i proteže se do najjužnije tačke ukrajinskih pomorskih granica, prilagođen je nakon tri sedmice korištenja da bi se skratila putanja i olakšalo planiranje za brodsku industriju.

Obzirom da trgovački brodovi koji učestvuju u inicijativi prolaze preko pomorskog humanitarnog koridora, ni jednom vojnom brodu, avionu ili bespilotnoj letjelici neće biti dozvoljeni približavanje na deset nautičkih milja, a provokacije ili prijetnje treba odmah prijaviti Zajedničkom koordinacionom centru u Istanbulu.

Koordinate nove rute distribuisane su preko međunarodnog navigacionog sistema NAVTEX.

Šef IAEA: Strah zbog nuklearke Zaporožje

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi  izrazio je zabrinutost zbog mogućeg akcidenta u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugu Ukrajine.

“Elektrana radi, ali sa teškoćama tako da se u sadašnjim uslovima ne može isključiti scenario od akcidenta. Nestašica struje, problemi sa gorivom me zabrinjavaju”, rekao je Grossi u intervjuu za francuski Mond.

On je rekao da bi svaki incident imao negativni uticaj na situaciju, prenose agencije Tanjug i TASS.

Na pitanje o rizicima od akcidenta u nuklearki Zaporožje, Grossi je rekao da se aktuelna situacija ne može ocijeniti kao normalna.

On je također ponovio da bi volio da stručnjaci IAEA ostanu u nuklearki na permanentnoj bazi pošto završe predstojeću misiju.

“Radim na dogovoru o tome. Svrha misije je da spriječi nuklearni akcident”, rekao je Grossi.

Najveća nuklearna elektrana u Evropi nalazi se u gradu Energodar na jugu Ukrajine, i trenutno je pod kontrolom ruskih snaga.

Rusija sagorijeva plin u atmosferu dok smanjuje opskrbu EU

Rusija rasipa velike količine prirodnog plina spaljujući ga blizu finske granice, u vrijeme kada je oštro smanjila isporuke Evropskoj uniji, rekli su u petak naučnici i analitičari.

Analitičari Rystada, energetske konsultantske firme sa sjedištem u Norveškoj, opisali su to kao ekološku katastrofu i procijenili da je količina plina koja je spaljena u atmosferu bila ekvivalentna oko 0,5 posto dnevnih potreba EU-a, izvijestio je Reuters a prenijela Hina.

Spektakularna buktinja vidi se na satelitskim snimkama Portovaje, mjesta kompresorske stanice za plinovod Sjeverni tok 1 koji ide do Njemačke.

Rusija je smanjila protok plina kroz Sjeverni tok 1 na samo 20 posto kapaciteta i planira ga potpuno zatvoriti na tri dana sljedeće sedmice, navodeći probleme s održavanjem turbina.

EU je optužuje za korištenje plina kao oružja u borbi protiv zapadnih sankcija donesenih zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Spaljivanje je uobičajena praksa u proizvodnji nafte i plina, ali trenutni nivo je neuobičajeno visok, a vrijeme je osjetljivo zbog ruskih smanjenja opskrbe, piše Reuters.

Ruski energetski div Gazprom nije odgovorio na zahtjev za komentar.

“Teško je tačno kvantificirati spaljivanje, ali se vjeruje da je na nivou od oko 4,34 miliona kubnih metara dnevno. To je 1,6 milijardi kubnih metara na godišnjoj osnovi i čini otprilike 0,5 posto dnevnih potreba EU-a za plinom”, napisao je analitičar Rystada.

Finska, koja graniči s Rusijom, prva je primjetila spaljivanje ranije ovoga mjeseca.

(EPA)

Profesor Esa Vakkilainen sa Univerziteta LUT rekao je da Gazprom u posljednja dva mjeseca možda sagorijeva po satu i količinu plina vrijednu 1.000 eura.

“Dakle, ovo je također veliki ekološki problem, posebno za područje Sjevernog pola gdje ova čađa definitivno utječe na globalno zagrijavanje”, rekao je.

Gazprom je smanjio proizvodnju prirodnog plina za više od 13 posto od početka godine do sredine avgusta.

Njegov izvoz plina izvan bivšeg Sovjetskog Saveza pao je za više od 36 posto nakon zapadnih sankcija zbog invazije na Ukrajinu.

Nuklearka Zaporožje spojena na elektromrežu

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožja, najveća u Evropi, pod ruskom okupacijom i na udaru granatiranja, u petak je ponovno spojena na električnu mrežu pošto je dan ranije bila isključena, saopćio je ukrajinski operater Energoatom.

“Jedan od reaktora elektrane Zaporožje koji je dan ranije bio ugašen, ponovno je danas (petak) priključen na električnu mrežu”, objavio je  Energoatom na Telegramu, istaknuvši da sigurnosni sistemi normalno rade.

Uključeni reaktor “proizvodi električnu energiju za potrebe Ukrajine”, dodaje operater. “Povećanje njegove snage je u toku”.

“Radnici elektrane Zaporožja pravi su junaci” koji paze na “nuklearnu sigurnost Ukrajine i cijele Evrope”, naglasio je Energoatom.

Ukrajina je u četvrtak saopćila da je elektrana Zaporožje, smještena u istoimenoj oblasti na jugu zemlje, “potpuno isključena” iz mreže “prvi put u svojoj historiji”, nakon oštećenja dalekovoda.

Nuklearka koja ima šest reaktora snage 1000 megavata svaki, u martu je pala u ruke ruske vojske.

Moskva i Kijev se već sedmicama međusobno optužuju za granatiranje područja oko elektrane, zbog čega se strahovalo od nuklearne katastrofe.

Kijev podigao optužnicu za ratne zločine protiv Kadirova

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) podigla je optužnicu za ratne zločine protiv šefa Čečenske Republike Ramzana Kadirova.

SBU je na svom Telegram kanalu saopštila da je prikupila „bezuslovne dokaze o ratnim zločinima koje je počinio Ramzan Kadirov”, prenosi TAS S.

Pored lidera Čečenije, kako se dodaje, prikupljeni su i dokazi o ratnim zločinima koje su počinili zamjenici načelnika odjeljenja ruske Nacionalne garde za Čečeniju Daniil Martinov i jedan od komandanata Nacionalne garde Husein Mežidov.

(Reuters)

Spiegel: Rusi špijuniraju obuku ukrajinskih vojnika

Ruska obavještaja služba navodno je pokušala da špijunira obuku ukrajinskih vojnika na zapadnim oružanim sistemima u Njemačkoj, tvrdi magazin Spiegel.

Vojna obavještajna služba (MAD) Njemačke je u okruženju vojnih baza Idar-Oberstein i Grafenvoehr primjetila sumnjiva vozila, iz kojih su nadzirani prilazi kasarni.

Mali dronovi su, tvrdi MAD, u više navrata prelijetali poligone.

Bezbjednosne snage Njemačke smatraju da su ruske službe pokušale da skenerima presreću mobilne podatke ukrajinskih vojnika.

Njemački kancelar Olaf Scholz obišao je juče grupu ukrajinskih vojnika koji se obučavaju da upravljaju oklopnim vozilom Gepard, koje je Njemačka Ukrajini isporučila kao podršku u ratu protiv Rusije.

(EPA)

Mišustin: Zapad krivi Rusiju za krizu koju je i sam proizveo

Zapadne zemlje pokušavaju da za globalnu prehrambenu krizu okrive Rusiju, a isuviše dobro shvataju da su i same krive za takav razvoj događaja, saopštio je danas ruski premijer Mihail Mišustin.

“Zapadne zemlje pokušavaju da za globalnu prehrambenu krizu okrive Rusiju, a pritom dobro shvataju da je trenutna situacija direktna posljedica njihovih postupaka”, naglasio je Mišustin na proširenom sastanku Evroazijskog međuvladinog savjeta, prenosi TAS S.

On je rekao i da “Zapad pojačava pritisak sankcijama na Rusiju i Bjelorusiju iako oseća povratni udar od takve politike”.

(Arhiva)

“Situacija se brzo mijenja, a Zapad pojačava pritisak sankcija na Rusiju i Bjelorusiju uprkos štetnim uticajima takve politike i na same njene pokretače”, izjavio je ruski premijer.

Prema Mišustinu, u trenutku kada međunarodni ekonomski i trgovinski sistem raskida sa tradicionalnim vezama i uobičajenim obrascima, Evroazijska ekonomska unija se pokazuje efikasnom, navodi TAS S.

foto na naslovnici: Anadolu Agency

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button