Svijet

Zelenski: Svijet za dlaku izbjegao katastrofu u Zaporožju

Energoatom: NE Zaporožje i dalje isključena s električne mreže

Svih šest reaktora nuklearne elektrane Zaporožje na jugu Ukrajine i dalje su isključeni iz električne mreže te zemlje, objavila je državna energetska tvrtka Energoatom.

Energoatom je saopćio kako trenutno nema tehničkih i sigurnosnih problema u elektrani, dan nakon što ju je obližnji požar uzrokovan granatiranjem isključio s mreže.

Ukrajinska tvrtka saopćila je kako se struja za potrebe elektrane trenutno šalje putem voda iz ukrajinskog elektroenergetskog sustava te da se radi na obnavljanju veza s dva aktivna reaktora.

(Reuters)

Još četiri broda natovarena žitaricama isplovila iz Ukrajine

Ministarstvo odbrane Turkiye saopštilo je u petak kako su još četiri broda natovarena žitaricama isplovila iz Ukrajine.

U saopštenju Ministarstva se navodi da se isporuke iz ukrajinskih luka nastavljaju planiranim tokom.

“Pet pregledanih brodova (u Istanbulu) također je otišlo za Ukrajinu”, dodaje se.

Uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija, Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu potpisale su sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz tri crnomorske luke.

(Anadolija)

Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta. Prvi brod isplovio je 1. augusta.

Centar u Istanbulu zvanično je počeo funkcionisati 27. jula, a sastoji se od predstavnika tri države i UN-a.

Ukrajinske luke je od 1. augusta napustilo ukupno 39 brodova sa više od 850.000 tona poljoprivrednih proizvoda namijenjenih svjetskim tržištima.

SAD: Neprihvatljivo isključenje Zaporožja

Neprihvatljiv je svaki pokušaj isključivanja ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje i njeno preusmjeravanje na područja pod ruskom okupacijom, saopštio je State Department, javlja Anadolija.

Zaporožje je i dalje pod kontrolom Rusije, a postrojenje je nakon ruskog preuzimanja u martu nastavilo snabdijevati ​​električnom energijom nacionalnu elektroenergetsku mrežu Ukrajine. Energetski operater te zemlje u četvrtak saopštio da je postrojenje isključeno nakon što je požar oštetio dalekovode koji ga povezuju s nacionalnom mrežom.

(Arhiva)

Portparol State Departmenta Vedant Patel rekao je da SAD pažljivo prate izvještaje da su posljednja dva reaktora zatvorena i optužio Rusiju da nastoji dodatno narušiti energetsku bezbjednost Evrope.

“Jasno je da je rusko granatiranje i zauzimanje ukrajinskih elektrana i infrastrukture dio njene strategije za stvaranje energetske krize u Evropi”, rekao je on.

Poljanski: IAEA bi mogla uskoro da posjeti Zaporožje

Delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) mogla bi da posjeti nuklearnu elektranu Zaporožje krajem avgusta ili početkom septembra, izjavio je prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN-u Dmitri Poljanski za TV kanal Sojovjev, a prenio TASS.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je veoma blizu mogućnosti da pošalje misiju u najveću evropsku nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini, rekao je jutros generalni direktor te agencije Rafael Grossi za TV France 24.

Zelenski: Svijet za dlaku izbjegao katastrofu u Zaporožju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je svijet za dlaku izbjegao nuklearnu katastrofu i da je snabdijevanje električnom energijom iz ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje satima bilo prekinuto zbog ruskog granatiranja u toj oblasti, što je Moskva demantovala.

Zelenski je saopštio da je jučerašnje rusko granatiranje izazvalo požar u obližnjoj termoelektrani, što je izazvalo isključenje reaktorskog kompleksa iz električne mreže, najvećeg nuklearnog postrojenja u Evropi, prenosi Reuters.

Rezervni dizel generatori su obezbijedili snabdijevanje električnom energijom od vitalnog značaja za sisteme hlađenja i bezbjednosti u fabrici, rekao je on, pohvalivši ukrajinske tehničare koji upravljaju postrojenjem pod nadzorom ruske vojske.

(EPA)

“Da osoblje naše elektrane nije reagovalo nakon nestanka struje, sada bismo već bili primorani da se borimo sa posljedicama radijacijske nesreće. Rusija je dovela Ukrajinu i sve Evropljane u situaciju na korak od nuklearne katastrofe”, saopštio je Zelenski u večernjem obraćanju.

Ukrajinski predsjednik izjavio je da Međunarodna agencija za atomsku energiju i ostala svjetska tijela treba da djeluju mnogo brže i da je potrebno da primoraju ruske snage da napuste teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje.

“Svaki minut koji ruska vojska provede u nuklearnoj elektrani je rizik koji može da izazove globalnu nuklearnu katastrofu”, naveo je Zelenski.

foto na naslovnici: the guardian

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button