BanovićiBiHIzdvojeno

REALIZOVAN PROJEKAT “MIROTRAGANJE” – MLADI TRAŽE MIR

Jedna od organizatora i učesnika projekta bila je mlada banovićanka Almedina Mehić

Almedina Mehić student je Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Sa svojim koleginicama Jelenom Kerezović, Anastasijom Ćorović i Jelenom Dubravac osmislila je i realizovala projekat “Mirotraganje 2022” koji je finansijski podržan od strane „Humanity in Action“, nevladine organizacije, a realizovan je u Banjaluci i Brčkom u julu ove godine.

 „Cilj projekta je bio da mladi iz Banjaluke i Brčkog upoznaju svoje gradove na drugačiji, inovativan, zabavan, interaktivan i poučan način, da saznaju za stvari, mjesta i ljude koji su itekako uticali na život grada i njegovih stanovnika, te doprinijeli izgradnji mira, o čemu se nedovoljno govori u društvu. Aktivnosti koje smo realizovale imale su za cilj otkrivanje onoga što je zajedničko svim ljudima u zemlji, bez obzira na njihovu vjeru, naciju, spol, političko opredjeljenje i druge različitosti, koje se često koriste za raspirivanje mržnje među ljudima. Upravo zbog toga smo izabrale simboličan naziv „Mirotraganje“, ističu ove mlade djevojke.

Mladi u BiH traže i žele mir. Poziv je bio otvoren za sve mlade od 15 do 30 godina, sa područja Banjaluke i Brčkog. Učesnici su podijeljeni u nekoliko grupa koje su se međusobno takmičile. Svaka grupa je imala smjernice u vidu zagonetki, priča, legendi, pjesama ili historijskih podataka uz pomoć kojih su dolazili do svake zadate lokacije. Aktivnost je zamišljena tako da uključuje što više interakcije sa prolaznicima, što je čitav projekat učinilo još zanimljivijim. Najbolje grupe nagrađene su simboličnim poklonima.

Organizatorke ističu da je zainteresovanost za ovaj projekat mogla biti veća, što samo pokazuje kolika apatija vlada među mladima danas.

Ipak, u oba grada skupila se mala harizmatična ekipa mladih koja je uspješno završila sve aktivnosti. Učesnici su istakli da su jako zadovoljni onim što su čuli, vidjeli i saznali i da bi se ponovo prijavili na sličan projekat.

Jelena, Almedina, Anastasija i Jelena se svakako neće zaustaviti na ovome. Uz podršku „Humanity in Action“ u budućnosti planiraju da realizuju i druge slične projekte. Smatraju da je to neophodno, s obzirom na sveukupno stanje u društvu.

„Mlade treba probuditi iz letargije u kojoj se već predugo nalaze“, poručuju i najavljuju nove aktivnosti u budućnosti.

Mirnes Brigić

Slično:

Back to top button