Svijet

Danas iz ukrajinskih luka isplovljava još pet brodova sa hranom

 • Danas iz ukrajinskih luka isplovljava pet brodova sa hranom

  Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu odobrio je isplovljavanje još pet brodova sa ukupno 85.110 tona hrane iz ukrajinskih luka.

  Ovi brodovi isplovit će danas, navedeno je u saopštenju Koordinacionog centra, prenosi ruska agencija TASS.

  Brod Askanios nosit će 58.510 tona kukuruza i krenut će iz luke Južnji za Njemacku, dok će brod Oris Sofi iz iste luke prenositi 5.900 tona suncokretovog ulja za Tursku.

  Brodovi Mohamad Y i Belis isplovit će iz Odese za Izrael sa 11.000 tona pšenice odnosno 6.000 tona soje, dok će brod Zelek Star iz Černomorska ploviti do Turske.

  Zajednički koordinacioni centar uspostavili su Rusija, Turska, Ukrajina i Ujedinjeni narodi, nakon mjeseci blokade izvoza ukrajinskog žita, uzrokovan ruskom agresijom na Ukrajinu, što je izazvalo nestašicu hrane u svijetu.

   

  Skoro 60 članica UN-a u deklaraciji zahtjeva prekid rata u Ukrajini

  Nakon sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda održane u srijedu navečer, povodom šest mjeseci od početka rata protiv Ukrajine i Dana nezavisnosti te zemlje, 58 država usvojilo je zajedničku izjavu u kojoj zahtijevaju hitan prekid neprijateljstava “iniciranih ruskom invazijom na Rusiju”.

  Među onima koji su podržali izjavu su zemlje Evropske unije, SAD, Velika Britanija, Gruzija, Turska, Švicarska, kao i nekoliko zemalja Azije i Latinske Amerike, prenosi TASS.

  Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je tokom sjednice Vijeća sigurnosti upozorio da je “proglašena uzbuna” i ponovio da je veoma zabrinut zbog vojnih aktivnosti u području nuklearne elektrane Zaporožje na jugu Ukrajine, najvećeg evropskog atomskog postrojenja, prenosi Glas Amerike.

  “Svaka dalja eskalacija mogla bi dovesti do samouništenja. Potrebno je osigurati elektranu koja treba da bude organizovana kao civilna infrastruktura”, rekao je Guterres.

  Govoreći o utjecaju na cijene hrane i goriva, naveo je da se posljedice “besmislenog rata” osjećaju i daleko izvan Ukrajine.

  Ako ne stabilizujemo tržište đubriva 2022. godine, 2023. jednostavno neće biti dovoljno hrane“, upozorio je generalni sekretar.

   

  Zelenski: Više poginulih u ruskom napadu na ukrajinsku željezničku stanicu

  Najmanje 22 osobe su poginule u ruskom raketnom napadu na željezničku stanicu, u kojem je izgorio putnički voz u ukrajinskom gradu Čapline, saopštili su vlasti u Kijevu, a prenosi Reuters.

  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije je upozoravao da bi Moskva mogla pokušati učiniti “nešto posebno okrutno” u danu kada je Ukrajina obilježila 31. godišnjicu nezavisnosti i tokom ove sedmice, navodi britanska agencija.

  “Čapline su danas naša tuga”, poručio je Zelenski u večernjem video obraćanju naciji, na dan kada se također navršilo šest mjeseci od početka ruske invazije.

  Rusko Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtjev agencije Reuters za komentar.

  foto: eZadar

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button