Svijet

Ukrajina obećava snažan odgovor na ruske napade na Dan nezavisnosti

 • Krv, bijeda i haos: Cijena ruskog rata u Ukrajini

  Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara odnijela je desetke hiljada ljudskih života, milioni su raseljeni, a ekonomske poteškoće proširile su se svijetom, piše Reuters.

  Od 24. februara poginulo je 5.587 civila, a 7.890 je ozlijeđeno, no stvarni broj žrtava je puno viši, objavio je Ured Visoke povjerenice Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OHCHR) 22. avgusta.

  Od početka invazije trećina stanovnika Ukrajine, od ukupno više od 41 milion, morala je napustiti svoje domove, najviše u svijetu u ovom trenutku, po podacima UNHCR-a, UN-ove agencije za izbjeglice.

  Osim ljudskih žrtava, Ukrajina je izgubila oko 22 posto teritorija od ruske aneksije Krima 2014, po procjenama Reutersa.

  Rat je skup i za Rusiju, premda ne otkriva koliko. Ratni troškovi državna su tajna.

  Osim vojnih troškova, zapad je pokušao kazniti Moskvu strogim sankcijama, što je najveći šok za rusku ekonomiju od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

  Od 24. februara poginulo je 5.587 civila, a 7.890 je ozlijeđeno, no stvarni broj žrtava je puno viši (EPA)
   

  Ukrajina obećava snažan odgovor na sve napade ruske na Dan nezavisnosti

  S obzirom da je Ukrajina trebala obilježiti svoju nezavisnost od sovjetske vlasti 1991. i šest mjeseci od invazije ruskih snaga, predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je na rizik od “brutalnih udara” Rusije i rekao da će svaki napad izazvati snažan odgovor.

  Zelenski, koji predvodio otpor svoje zemlje otkako su se ruske trupe prešle preko ukrajinske granice 24. februara, također je rekao da će Ukrajina obnoviti svoju vlast nad regijom Krim – koju je Rusija anektirala 2014. godine, što je preteča ovogodišnje invazije.

  Zelenski je tokom vikenda upozorio da bi Moskva mogla pokušati napraviti “nešto posebno ružno” uoči Dana nezavisnosti u srijedu.

  “Oni će dobiti odgovor, snažan odgovor”, rekao je. „Želim da kažem da će svaki dan… naš odgovor rasti, postajat će sve jači i jači.”

   

  Berlin šalje Ukrajini novu pošiljku oružja od 500 miliona eura

  Njemačka će poslati Ukrajini novu pomoć u oružju vrijednu oko 500 miliona eura, koje će dio stići u 2023, rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

  Isporuke obuhvataju tri protuzračna odbrambena sistema Iris-T, “desetak tenkova za izvlačenje, 20 raketnih bacača postavljenih na laki kamion” te “precizno streljivo i protudronsko oružje”, pobrojio je glasnogovornik u izjavi za AFP.

  Ovaj novi paket vojne pomoći vrijedan je oko 500 miliona eura, rekao je glasnogovornik, dodajući da će se veći dio dopremiti u 2023.

  Kancelar Olaf Scholz i njegova vlada, koji su odlučili uložiti 100 milijardi eura u modernizaciju njemačke vojske koja je u zabrinjavajućem stanju, već su šest mjeseci na meti kritike, posebno ukrajinskih vlasti, zbog toga što navodno oklijevaju da Kijevu šalju oružje.

  Berlin je još početkom juna najavio isporuku sistema protuzračne odbrane Iris-T njemačkog proizvođača Diehla koji je sposoban, ističe Scholz, “veliki grad u cijelosti zaštititi od ruskih zračnih udara”.

  Njemačke isporuke Ukrajini obuhvataju i tri protuzračna odbrambena sistema Iris-T (EPA)

foto na naslovnici: N1

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button