Svijet

Zelenski pozvao Ukrajince na zajedništvo i nastavak borbe

Rusi pokušali upasti u albansku tvornicu oružja

Albanski mediji prenose kako se sinoć dogodio ozbiljan incident u tvornici oružja u centralnom dijelu države, kada su četiri ruska državljana hemijskim oružjem napala albanske vojnike, prenosi agencija Tanjug, te dodaje da su trojica uhapšena dok se za jednim traga.

Albanski Top kanal prenosi kako su tri vojnika povrijeđena, a jedan od njih je u ozbiljnom stanju. Dodaje se i da zbog toga što im je bačena hemikalija u oči, postoji rizik da će ostati bez vida, pa su prebačeni u bolnicu u Tirani.

O incidentu je izvijestio i Reuters, citirajući albansko Ministarstvo odbrane, koje je saopćilo da su dva vojnika povrijeđena dok su pokušala zaustaviti dvojicu Rusa i jednog muškarca sa ukrajinskim državljanstvom da uđu u vojnu fabriku u centralnoj Albaniji. I Ministarstvo je potvrdilo da su oni uhapšeni, a u toj tvornici su se nekada pravili ruski “kalašnjikovi”.

Nove eksplozije na Krimu, ranjeno 12 civila

Nove eksplozije zabilježene su na poluotoku Krim, a 12 civila je ranjeno u raketnom udaru kod nuklearne elektrane na jugu.

Među ranjenima udara u Voznjesensku, 30 kilometara od nuklearne elektrane Pivdenoukrajinsk, je četvero djece, navodi guverner regije Mikolajiv.

Poginulo šest proruskih boraca u Donjecku

Šest pripadnika proruskih snaga je poginulo, a šest je ranjeno u borbenim dejstvima protiv ukrajinskih oružanih snaga u protekla 24 sata, izjavio je u subotu navečer predstavnik proruske separatističke vojske Eduard Basurin, prenosi Beta pozivajući se na TASS.

„Sa žaljenjem obavještavamo da je šest branilaca Donjecke Narodne Republike poginulo, a šest ranjeno u vršenju vojne dužnosti u borbi za nezavisnost”, naveo je Basurin na Telegramu

Prema njegovim riječima, ukrajinske snage su u posljednja 24 sata granatirale šest naselja na području Donjecka.

Basurin je rekao da je osam civila ranjeno, dok su dva civilna objekta oštećena.

Basurin je rekao da je osam civila ranjeno, dok su dva civilna objekta oštećena (EPA)

Guverner Sevastopolja: Manje snimajte sisteme odbrane

Protuzračni sistem ponovo radi od subote navečer u Sevastopolju, izjavio je guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev, prenosi Tanjug.

„Ovaj sistem ponovo radi u Sevastopolju. Molimo sve da ostanu mirni. Imamo i zahtjev – manje snimajte i ne kačite videosnimke na internet, čime pokazujete kako radi naš odbrambeni sistem”, naveo je Razvožajev na Telegramu.

Novinska agencija TASS prenosi da su prethodnih dana incidenti na Krimu i u Sevastopolju učestali, a protuzračni sistemi na poluotoku se aktiviraju nekoliko puta u toku dana.

Jučer je Razvožajev objavio da su ruske snage pogodile neprijateljski dron iznad štaba Crnomorske flote u Sevastopolju, koji je potom pao na krov i zapalio se.

Zelenski: Za pobjedu se moramo boriti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je svoje sunarodnjake da se drže zajedno i bore uoči Dana nezavisnosti kada će se napuniti šest mjeseci od početka ruske invazije na tu zemlju, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

„Za ukrajinsku se pobjedu moramo boriti, još je mnogo posla, moramo se držati zajedno i izdržati puno, nevjerovatno puno boli”, rekao je u videoobraćanju.

Ukrajina naredne sedmice, 24. augusta, obilježava Dan nezavisnosti, a taj datum označava i punih šest mjeseci od početka ruske invazije. Zelenski je upozorio kako bi ruske snage mogle iskoristiti taj dan za posebno brutalne napade.

„Takav je naš neprijatelj“, rekao je te se osvrnuo na “ruski teror” u Harkivu i Donbasu, koji su pod svakodnevnim ruskim napadom.

Poručio je i da očekuje posjete ukrajinskih partnera naredne sedmice, istaknuvši da je “rat promijenio sve za Ukrajinu, Europu, ali i ostatak svijeta”.

Dodao je i da je ruski cilj poniziti zemlju, širiti strah i konflikt pa niko ne bi trebao pokleknuti i pokazati slabost.

“To je razlog zbog kojega se držimo zajedno, pomažemo jedni drugima, gradimo ono što je uništeno i borimo se za naš narod”, istakao je u obraćanju.

foto na naslovnici: N1

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button