Svijet

SAD Ukrajini do sada uručio 10,6 milijardi dolara vojne pomoć

 • Generalštab Ukrajine kaže da je Rusija pokrenula masovnu ofanzivu u Donbasu.
 • Državni sekretar SAD-a Antony Blinken rekao je da je Amerika Ukrajini dosad pomogla sa 10,6 milijardi dolara vojne pomoć i da će nastaviti pomagati ukrajinski narod.
 • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ustvrdio je da su Rusiji potrebni gasovodi da bi snabdijevala Evropu problemima, apelirajući na energetsku nezavisnost Evrope od ruskog plina.

Najnovije vijesti iz Ukrajine pratite u nastavku:

 • Generalštab Ukrajine kaže da je Rusija pokrenula masovnu ofanzivu u Donbasu

  Rusija je pokrenula masovnu ofanzivu u Donbasu na nekoliko pravaca, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

  Borbe se vode na pravcu Slavjanska, Kramatorska i Bahmuta.

  Navodi se da na tim pravcima ruske snage granatiraju oblasti pojedinih naselja.

   

  Rusiji potrebni gasovodi da bi ‘snabdijevala’ Evropu problemima

  Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocijenio je da su Rusiji potrebni gasovodi Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 da bi, kako je naveo, “snabdijevala” Evropu problemima.

  “Rusiji su potrebni ‘tokovi’ da bi snabdijevala Evropu problemima, a ne da bi pomagala u gasu”, rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Interfaks Ukrajina.

  Zelenski smatra da što duže “teroristička država”, kako je nazvao Rusiju, bude prisutna na evropskom i globalnom energetskom tržištu, to duže neće biti stabilnosti na tržištu.

  “I što se prije svi u Evropi pripreme svoje energetske sisteme na to da uopšte ne dobijaju energente iz Rusije, to će prije moći mirno da čekaju svaku zimu“, rekao je Zelenski.

  Blinken: Ukrajini do sada 10,6 milijardi dolara vojne pomoć

  Državni sekretar SAD-a Antony Blinken izjavio je da je sa najnovijim paketom pomoći od 775 miliona dolara, Amerika do sada vojno pomogla Ukrajini sa 10,6 milijardi dolara, saopštio je State Department.

  “Kako se približavamo 180. danu ruskog brutalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine, predsjednik Putin nastavlja sa udarima, nanosi strašnu štetu civilima i izaziva masovno uništenje civilne infrastrukture. Predsjednik Biden je bio jasan kada je rekao da ćemo nastaviti da podržavamo ukrajinski narod u odbrani protiv ruskog agresora, dokle god treba”, naveo je Blinken.

  On je rekao da kao dio tih napora odobrava 19. paket pomoći.

  “Ovaj paket od 775 miliona dolara uključuje dodatno oružje, municiju i opremu američkog ministarstva odbrane. Ukupna pomoć sada iznosi 10,6 milijardi dolara, otkako je došla aktuelna administracija. SAD zajedno sa saveznicima i partnerima iz više od 50 zemalja pružaju ključnu sigurnosnu pomoć Ukrajini u održavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine”, poručio je Blinken.

  foto na naslovnici: N1

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button