Svijet

Vlasti Zaporoške oblasti predlažu režim tišine oko nuklearke

Evropa sa zebnjom prati dešavanja oko nuklearne elektrane Zaporožje koja je uprkos dramatičnim apelima međunarodnih organizacija na meti raketiranja.

  • Član glavnog vijeća administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio je da je potrebno proglasiti režim tišine oko nuklearne elektrane Zaporožje, i tako spriječiti katastrofu.
  • Više stručnjaka vjeruje da bi bilo kakva havarija koju bi uzrokovalo granatiranje zaporoške elektrane, mogla značiti ponavljanje katastrofe iz Černobila iz 1986. godine.
  • U jeku rata sa Zapadom, ruski predsjednik Vladimir Putin želi proširiti bilateralne odnose sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.

Sve važnije vijesti iz Ukrajine pratite u nastavku:

Vlasti Zaporoške oblasti predlažu režim tišine oko nuklearke

Član glavnog vijeća administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio je da je potrebno proglasiti režim tišine oko nuklearne elektrane Zaporožje, za koju je ustvrdio da je “na udaru ukrajinske vojske”.

Rogov je za rusku novinsku agenciju RIA Novosti ocijenio da rukovodstvo UN-a i šefovi diplomatije EU-a ne treba da govore o demilitarizaciji, već o uvođenju režima tišine i da predvide najteže sankcije za granatiranje nuklearnih elektrana, prenosi Tanjug.

Ranije je stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasil Nebenzja upozorio da će demilitarizacija Zaporoške nuklearne elektrane, što je predložio generalni sekretar UN-a, tu nuklearku učiniti ranjivijom.

Istovremeno, šef diplomatije EU-a Josep Borrell izjavio je da podržava stvaranje zone oko elektrane u kojoj bi bile zabranjene oružane snage.

Nukelarna elektrana Zaporožje nalazi se na lijevoj obali Dnjepra, pored Energodara.

Ima šest blokova i najveća je nuklearna elektrana u Evropi. Od marta je pod kontolom ruskih snaga, koje su izvele invaziju na Ukrajinu.

Rusija tvrdi da su od početka ovog mjeseca Oružane snage Ukrajine pojačale granatiranje nuklearke.


Da li bi Rusi namjerno izazvali nuklearnu havariju?

Evropa sa zebnjom prati dešavanja oko nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini koja je u posljednjih desetak dana, uprkos dramatičnim apelima međunarodnih organizacija i stručnjaka, bila na meti granatiranja i raketiranja.

Na pitanje čijeg, zaraćene strane imaju različite odgovore. Rusi tvrdi da to rade Ukrajinci, a Ukrajinci da je to djelo Rusa. Dvije strane krive jedna drugu za “terorizam”. Svijet, pak, krivi rusku stranu, koja od 4. marta fizički kontrolira nuklearku, ali u kojoj i dalje radi ukrajinsko osoblje, u uslovima koji su nepoznati.

No, ko god napadao najveći nuklearnu elektranu u Evropi i jednu od deset najvećih u svijetu, riskira katastrofu s razmjerama koje se teško mogu predvidjeti.

Mnogi stručnjaci mišljenja su da bi bilo kakva havarija koju bi uzrokovalo granatiranje, mogla značiti ponavljanje katastrofe iz Černobila iz 1986. godine, kada se oblak radijacije proširio na cijelu Evropu i izazvao dugoročne posljedice po ljude i okolinu.

Više na linku:

Putin napisao Kimu da će Rusija i Sjeverna Koreja proširiti bilateralne odnose

Ruski predsjednik Vladimir Putin u pismu sjevernokorejskom čelniku Kim Jong Unu povodom Dana oslobođenja Sjeverne Koreje napisao je da će Rusija i Sjeverna Koreja proširiti bilateralne odnose, izvijestili su u ponedjeljak državni mediji Pjongjanga.

U pismu Kimu za Dan oslobođenja Sjeverne Koreje, Putin je rekao da će Rusija i Sjeverna Koreja “zajedničkim naporima proširiti sveobuhvatne i konstruktivne bilateralne odnose”.

Putin je cijenio i da bi bliže veze bile u interesu obiju zemalja, te da bi pomogle u jačanju sigurnosti i stabilnosti Korejskog poluotoka i regije sjeveroistočne Azije, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Velika Britanija kaže da Rusija ‘počinje slabiti’ u ratu u Ukrajini

Primjedbe britanskog ministra odbrane dolaze u trenutku kada zapadne zemlje obećavaju još 1,55 milijardi dolara vojne pomoći Kijevu.

Britanski ministar obrane rekao je da je malo vjerovatno da će Rusija uspjeti okupirati Ukrajinu jer su zapadne nacije obećale dodatnih 1,5 milijardi eura za jačanje ukrajinske vojske u borbi protiv Rusije.

Ben Wallace je rekao da je ruska invazija “posustala” i “počinje propadati” jer se 26 zemalja složilo dati više finansijske i vojne pomoći Ukrajini na konferenciji ranije ovog mjeseca u Kopenhagenu.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
foto na naslvnici: dw.com
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button