Svijet

Ukrajina ciljano likvidira ruske vojnike koji pucaju na NE Zaporožje

Ukrajina će ciljano likvidirati ruske vojnike koji pucaju na okupiranu nuklearnu elektranu na jugu zemlje ili je koriste kao položaj za otvaranje vatre, rekao je predsjednik Ukrajine.

  • Prioritet Rusije tokom prethodne sedmice je najvjerovatnije bio usmjeren na pregrupiranje jedinica, kako bi ojačala svoju akciju u južnoj Ukrajini, navodi London
  • Ukrajina će ciljano likvidirati ruske vojnike koji pucaju na okupiranu nuklearnu elektranu Zaporožje, kaže Volodimir Zelenski
  • Kijev je pozvao Zapad da uvede sankcije protiv ruske nuklearne industrije u jeku borbi oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožja
  • Ukrajina je pozvala zapadne države da joj pomognu u procesuiranju ratnih zločina počinjenih tokom ruske invazije
  • Pozicija Rusije u južnoj Ukrajini je značajno oslabljena ukrajinskim protunapadom na strateški važne riječne prelaze, tvrde britanski obavještajci

Više najnovijih vijesti u nastavku:

Britanski obavještajci: Prioritet Rusije je jug Ukrajine

Prioritet Rusije tokom prethodne sedmice je najvjerovatnije bio usmjeren na pregrupiranje jedinica, kako bi ojačala svoju akciju u južnoj Ukrajini, objavila je u nedjelju britanska vojna obavještajna služba.

Prema ažuriranim podacima britanske službe, proruske snage iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike nastavile su sa napadima sjeverno od grada Donjecka, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Najžešće borbe su se vodile oko sela Peski, u blizini donjeckog aerodroma, navodi britanska služba na Twitteru.

Britanci predviđaju da ruski napad ima za cilj da se osvoji put M04, što je glavni prolaz ka Donjecku sa zapada Ukrajine.

Zelenski: Likvidirat ćemo ruske vojnike koji djeluju kod NE Zaporožje

Ukrajina će ciljano likvidirati ruske vojnike koji pucaju na okupiranu nuklearnu elektranu na jugu zemlje ili je koriste kao položaj za otvaranje vatre, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Ukrajina i Rusija su razmijenile optužbe za nekoliko skorijih incidenata i granatiranja postrojenja u okviru kompleksa NE Zaporožje, najveće nuklearne elektrane u Evropi koju su ruske trupe zauzele na samom početku rata, prenosi Reuters.

“Svaki ruski vojnik koji ili puca na postrojenje, ili puca koristeći postrojenje kao vatreni položaj, mora da shvati da postaje posebna meta za naše agente obavještajne službe, za naše specijalne službe, za našu vojsku”, poručio je Zelenski tokom obraćanja u subotu navečer i ne iznoseći detalje ponovio optužbe da Rusija koristi nuklearnu elektranu da bi ucjenjivala.

Svaki ruski vojnik koji ili puca na postrojenje, ili puca koristeći postrojenje kao vatreni položaj, mora da shvati da postaje posebna meta , rekao je Zelenski (AP)

Iz organizacije G7 upućen je poziv Moskvi da povuče svoje oružane snage iz nuklearne elektrane, ukrajinska vojna obavještajna agencija ranije je upozorila na nove ruske “provokacije” oko fabrike, dok je prognani gradonačelnik grada u kome se nalazi NE izjavio da je elektrana “ponovo meta ruskim granatama”.

Međutim, lokalni ruski zvaničnik Vladimir Rogov napisao je na Telegram kanalu da ukrajinske snage granatiraju fabriku, dok je istovremeno savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak optužio Rusiju da je “pogodila dio nuklearne elektrane gdje se proizvodi električna energija kojom se napaja jug Ukrajine”.

“Cilj je da se NE isključi i onesposobi i da se za to okrivi ukrajinska vojska”, napisao je Podoljak na Twitteru.

Ukrajina poziva na sankcije ruskoj nuklearnoj industriji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Zapad da uvede sankcije protiv ruske nuklearne industrije u jeku borbi oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožja.

Rusija koristi nuklearnu elektranu u južnoj Ukrajini kako bi zastrašila ljude te da bi ucijenila ukrajinsko vodstvo i cijeli svijet, rekao je Zelenski u obraćanju emitiranom u subotu navečer, prenosi Hina.

Nuklearna sila Rusija gradi nuklearne elektrane u nekoliko zemalja.

Kijev i Moskva danima se međusobno optužuju da su odgovorni za granatiranje najveće nuklearne elektrane u Evropi.

Zelenski je optužio da koriste elektranu koja je pod njihovom kontrolom kao tvrđavu iz koje pucaju na male gradove Nikopol i Marhanez.

Ti su gradovi smješteni na drugoj strani Dnjepra.

Ukrajina poziva na pomoć u progonu ratnih zločinaca

Ukrajina je pozvala zapadne države da joj pomognu u procesuiranju ratnih zločina počinjenih tokom ruske invazije.

Kijevu su potrebni stručnjaci za vojno pravo i stručnjaci za istraživanje ratnih zločina kako bi kaznili ruske napadače, napisao je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov u opširnoj objavio na Facebooku u subotu.

Ministar je rekao da je poslao odgovarajući zahtjev preko ministarstva vanjskih poslova Kontaktnoj grupi za Ukrajinu, koja uključuje zemlje poput SAD-a, Britanije i Njemačke i koordinira isporuke oružja za Ukrajinske oružane snage.

Reznikov je također pozvao na formiranje “međunarodnih grupa koje će pomoći u radu na konkretnim slučajevima ruskih ratnih zločina u Ukrajini”.

Ministar odbrane posebno je istaknuo sudbinu ukrajinskih ratnih zarobljenika, rekavši da su u ruskom zarobljeništvu u velikim razmjerima mučeni i ubijani.

Ruska logistika ugrožena

Pozicija Rusije u južnoj Ukrajini je značajno oslabljena ukrajinskim protunapadom na strateški važne riječne prelaze, tvrde britanski obavještajci.

Dva glavna cestovna mosta na rijeci Dnjepar vjerojatno se više ne mogu koristiti za prevoz značajne vojne opreme u područja zapadno od rijeke pod ruskom okupacijom, navodi se u subotu u najnovijem izvještaju britanskog ministarstva odbrane.

Također se navodi da je glavni željeznički most u blizini Hersona dodatno oštećen.

Kako bi organizirala vojnu opskrbu, Moskva se nedavno uglavnom oslanjala na trajektnu vezu u blizini mosta.

Čak i nakon daljnjih popravaka, mostovi bi vjerojatno ostali slaba tačka ruske ofenzive.

Opskrba hiljada ruskih vojnika na zapadnoj strani Dnjepra ovisi o dvije privremene trajektne linije, navodi se u izvještaju obavještajnih službi.

Britanska vlada od početka invazije na Ukrajinu redovito objavljuje podatke o stanju na borbenim linijama.

Moskva optužuje London za ciljanu kampanju dezinformiranja.

foto na naslovnici: the guardian

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button