Svijet

Zelenski: EU ne bi trebala biti ‘supermarket’ za bogate Ruse

Zelenski ponovo je apelovao na zemlje članice Evropske unije da uskrate vize državljanima Rusije, navodeći da taj blok ne treba da postane “supermarket u koji može da uđe svako ko to želi”.

  • Zelenski ponovo zatražio ukidanje šengenskih viza za Ruse
  • “Rusku rupu” u europskoj svemirskoj industriji mogao bi popuniti SpaceX
  • Ustenko: Novi zajam od MMF uvjerio bi kreditore Ukrajine

Više najnovijih vijesti u nastavku:

“Rusku rupu” u europskoj svemirskoj industriji mogao bi popuniti SpaceX

Evropska svemirska agencija (ESA) započela je preliminarne tehničke razgovore s tvrtkom Elona Muska SpaceX, koji bi mogli dovesti do privremene upotrebe njezinih lansirnih rampi nakon što je sukob u Ukrajini blokirao pristup Zapada ruskim raketama Sojuz.

Privatni američki konkurent evropskom Arianespaceu pojavio se kao ključni kandidat uz Japan i Indiju za popunjavanje privremene praznine koju je ostavila Rusija.

“Rekao bih da postoje dvije i pol opcije o kojima razgovaramo. Jasno je da je jedna SpaceX. Druga mogućnost je Japan. Japan čeka inauguracijski let svoje rakete sljedeće generacije. Jedna od opcija bi mogla biti i Indija”, rekao je glavni direktor ESA-e Josef Aschbacher.

Aschbacher je rekao da su razgovori ostali u fazi istraživanja i da će svako rezervno rješenje biti privremeno.

(Arhiva)

“Naravno, moramo se uvjeriti da su prikladni. To nije kao uskakanje u autobus”, rekao je. Na primjer, sučelje između satelita i lansera mora biti odgovarajuće, a teret ne smije biti ugrožen nepoznatim vrstama vibracija pri lansiranju.

“Razmatramo tehničku kompatibilnost, ali još nismo tražili komercijalnu ponudu”, rekao je Aschbacher.

SpaceX nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Političke posljedice ruske invazije na Ukrajinu već su bile od koristi za SpaceX-ove rakete Falcon 9. Američka kompanija pomela je druge kupce koji su prekinuli veze sa sve izoliranijim svemirskim sektorom Moskve.

Tvrtka za satelitski internet OneWeb, konkurent SpaceX-ovom pothvatu za satelitski internet Starlink, rezervirala je u martu barem jedno lansiranje Falcona 9. Također je rezervirala lansiranje u Indiji.

Ustenko: Novi zajam od MMF uvjerio bi kreditore Ukrajine

Obezbjeđivanje novog zajma od pet milijardi dolara od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoglo bi uvjeravanju ostalih kreditora Ukrajine da je makroekonomska situacija u ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je Oleg Ustenko, glavni ekonomski savjetnik predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Svježe finansiranje iz MMF-a za oko 18 mjeseci moglo bi da posluži kao sidro za veći paket od 15 do 20 milijardi dolara koji bi pomogao Ukrajini da prebrodi ekonomsku krizu izazvanu napadom Rusije, rekao je Ustenko za Reuters.

(EPA)

On je kazao da su ukrajinski zvaničnici u kontaktu sa MMF-om u vezi sa potencijalnim zahtjevom, dodajući da bi cilj trebalo da bude da se krene naprijed što je prije moguće.

Ustenkova izjava uslijedila je poslije nešto više od dvije sedmice nakon što je guverner ukrajinske centralne banke Kirilo Ševčenko rekao za britansku agenciju da je tražio čak 20 milijardi dolara od MMF-a za period od dvije ili tri godine.

Veliki iznos zahtjeva izazvao je intenzivnu debatu unutar MMF-a pokrenuvši pitanja o održivosti ukrajinskog duga.

Zelenski ponovo zatražio ukidanje šengenskih viza za Ruse

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovo je apelovao na zemlje članice Evropske unije da uskrate vize državljanima Rusije, navodeći da taj blok ne treba da postane “supermarket u koji može da uđe svako ko to želi”.

Zelenski je rekao da se njegov zahtjev ne odnosi na Ruse kojima je potrebna pomoć, jer “rizikuju slobodu ili život protiveći se politici ruskog predsjednika Vladimira Putina”.

“Moraju da postoje garancije da ruske ubice ili saučesnici terorističke države ne koriste šengenske vize”, objasnio je Zelenski u noćnom obraćanju, prenosi Reuters.

(Reuters)

Dodao je da ne smije da bude uništena suštinska ideja Evrope – zajedničke evropske vrijednosti.

“Zato Evropa ne smije da postane supermarket gdje nije bitno ko ulazi i gdje je najvažnije da ljudi samo plate za robu”, poručio je Zelenski.

Zelenski je prvi put zatražio ukidanje viza ruskim državljanima u intervjuu Washington Postu ranije ove nedjelje.

IZVOR: AGENCIJE
foto na naslovnici: N1

Slično:

Back to top button