Svijet

IAEA: Prekinuti sve vojne akcije koje ugrožavaju NE Zaporožje

“Svaka vojna akcija koja ugrožava nuklearnu bezbjednost, kao i nuklearnu bezbjednost elektrane mora odmah da prestane”, poručio je generalni direktor IAEA Rafael Grossi.

  • IAEA:Prekinuti sve vojne akcije koje ugrozavaju NE Zaporozje
  • Marocko:LNR jos ne moze da garantuje bezbednost stanovnicima
  • Ukrajina obnovila isporuke ruske nafte Mađarskoj i Slovačkoj nakon plaćanja

Više najnovijih vijesti u nastavku:

 

Dva broda sa žitaricama isplovila iz ukrajinskih luka

Dva broda sa tovarom žitarica napustila su danas ukrajinske luke, nakon odobrenja Zajedničkog koordinacionog centra (JČ) u Istanbulu, koji nadgleda nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine, prenosi agencija RIA Novosti.

Brod za rasute terete Star Laura isplovio je iz luke Južni, prevozeći 60.150 tona kukuruza, čije je odredište iranski grad Bandar Imam Homeini, dok je teretnjak Sormovski 121 napustio luku Černomorsk sa 3.050 tona pšenice i krenuo za turski grad Tekirdag.

Takođe, načelno je odobren prolazak još dva broda, Efe i Sara, ka Odesi, nakon što budu pregledani u Mramornom moru.

Sporazumom između Rusije i Ukrajine, kojem su posredovali Ujedinjene nacije i Turska, omogućeno je da brodovi sa žitaricama isplovljavaju iz ukrajinskih crnomorskih luka od 1. avgusta.

Ovaj dogovor je postignut prošlog mjeseca, nakon upozorenja da bi obustavljanje isporuka žitarica iz ukrajinskih luka zbog sukoba moglo dovesti do ozbiljne nestašice hrane, pa čak i izbijanja gladi u nekim dijelovima sveta.

Nastavak izvoza žitarica prema sporazumu nadgleda Zajednički koordinacioni centar (JČ) u Istanbulu u kojem rade ruski, ukrajinski, turski i pripadnici UN-a.

Prije nego što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, ove dvije zemlje zajedno su činile skoro trećinu svjetskog izvoza pšenice.

Maročko: LNR još ne može da garantuje bezbjednost stanovnicima

Samoproglašena Luganska Narodna Republika (LNR) je oslobodila cijelu svoju teritoriju, ali još ne može da garantuje potpunu bezbjednost svojih stanovnika, rekao je portparol Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

“Želio bih da objasnim zašto su naše snage na teritoriji DNR. Čak i nakon što smo potpuno oslobodili teritoriju LNR, još uvijek nismo u mogućnosti da garantujemo bezbjednost našeg naroda, jer oružje koje sada ima ukrajinska vojska pogodilo je gradove i regione u LNR, uključujući i one u pozadini”, poručio je Maročko u intervjuu za agenciju TAS S.

Kako je naglasio, sada je “neophodno da se udalji neprijatelj dovoljno daleko od mjesta gdje ne bi mogao da nanese udare”.

IAEA: Prekinuti sve vojne akcije koje ugrožavaju NE Zaporožje

Sve vojne akcije koje ugrožavaju nuklearnu bezbjednost nuklearne elektrane u Zaporožju treba odmah prekinuti, izjavio je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

“Svaka vojna akcija koja ugrožava nuklearnu bezbjednost, kao i nuklearnu bezbjednost elektrane mora odmah da prestane”, poručio je Grossi u video obraćanju učesnicima sastanka, preneo je TAS S.

Kako je rekao Grossi, IAEA trenutno ne vidi direktnu prijetnju po nuklearnu bezbjednost u nuklearnoj elektrani Zaporožje nakon granatiranja njenih prostorija.

On je istakao da, prema preliminarnim procjenama eksperata IAEA, nije bilo direktne prijetnje po nuklearnu bezbjednost uslijed granatiranja elektrane ili druge vojne akcije.

Međutim, kako je dodao, situacija svakog trenutka može da se promjeni.

Takođe je naglasio da se u posljednje vrijeme bezbjednosna situacija u NE Zaporožje naglo pogoršala zbog granatiranja u blizini stanice.

Grossi je pozvao na “trenutni prekid neprijateljstava i organizovanje posjete misije IAEA nuklearnoj elektrani Zaporožje što je prije moguće”, prenijela je agencija RIA Novosti.

Ukrajina obnovila isporuke ruske nafte Mađarskoj i Slovačkoj nakon plaćanja

Isporuke nafte ponovno su krenule iz Rusije u Mađarsku i Slovačku preko ukrajinskog dijela naftovoda Družba, saopćio je ukrajinski Naftogaz, nekoliko dana nakon obustave zbog problema s plaćanjem.

Operater naftovoda Naftogaza JSC Ukrtransnafta saopćio je da je nastavio s radom nakon što je primio uplatu od mađarske naftne kompanije MOL u srijedu navečer.

Ukrajina je zaustavila isporuke ruske nafte preko Družbe 4. augusta nakon što su joj sankcije Zapada onemogućile primanje tranzitnih naknada od Moskve.

(Reuters)

Obustava rada naftovoda u utorak utjecala je na Slovačku, Mađarsku i Češku jer se te zemlje uvelike oslanjaju na rusku sirovu naftu i imaju ograničenu mogućnost uvoza alternativne nafte morskim putem.

Operater naftovoda rekao je da nikakva sredstva nisu primljena od Transnefta, tvrtke za cjevovodni transport pod državnom kontrolom sa sjedištem u Moskvi. MOL, mađarska naftna kompanija, kao glavni potrošač nafte transportirane južnim krakom naftovoda Družba, pokrenula je inicijativu da se obveže plaćati tranzitnu naknadu za transport ruske nafte.

Ukrtransnafta je također rekla da do sada nije primila nikakve podatke o plaćanju tranzitnih naknada iz Češke, niti bilo kakva službena pisma Transnefta u kojima se obavještava da će MERO, tvrtka koja upravlja dionicom naftovoda Družba u Češkoj, platiti tranzitnu naknadu da nafta teče u tu zemlju.

U međuvremenu, predsjednik uprave češkog operatera naftovoda MERO Jaroslav Pantuček rekao je u četvrtak da bi se protok nafte kroz naftovod Družba prema Češkoj trebao nastaviti u roku od dva dana jer bi problemi s plaćanjem tranzitnih naknada trebali biti riješeni.

IZVOR: AGENCIJE i ALJAZEERA
foto na naslovnici: N1
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button