Svijet

Svijet | Ukrajina Od početka augusta iz Ukrajine izvezeno 370.000 tona hrane

Više od 370.000 tona hrane izvezeno je iz ukrajinskih luka u 12 brodova od početka augusta.

  • Ukrajina ne preuzima odgovornost za ekspolozije na Krimu
  • Produžen pritvor ruskom opozicionaru Vladimiru Kara Murzi
  • Od početka augusta iz Ukrajine izvezeno 370.000 tona hrane

Više najnovijih vijesti u nastavku:

Zelenski: Ruski rat protiv Ukrajine mora završiti oslobađanjem Krima

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu da sukob s Rusijom neće prestati sve dok crnomorski poluotok Krim, koji je Moskva anektirala, ne bude oslobođen.

“Krim je ukrajinski i mi ga se nikada nećemo odreći”, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

“Crnomorska regija ne može biti sigurna sve dok je Krim okupiran”, rekao je. “Neće biti stabilnog i trajnog mira u mnogim zemljama na obalama Sredozemnog mora sve dok Rusija može koristiti naš poluotok kao svoju vojnu bazu.”

“Ovaj ruski rat protiv Ukrajine i protiv cijele slobodne Evrope počeo je s Krimom i mora završiti s Krimom – njegovim oslobađanjem”, rekao je Zelenski.

(EPA)

Rezničenko: U granatiranju Dnjepropetrovska poginula 21 osoba

U ruskom granatiranju regiona Dnjepropetrovsk u centralnoj Ukrajini poginula je 21 osoba, saopštio je danas guverner te oblasti Valentin Rezničenko.

U okrugu Nikopolj poginulo je 11 ljudi, a deset u gradu Marganec, dodao je Rezničenko, prenela je agencija Reuters.

On je ove podatke objavio na drustvenoj mreži Telegram.

Produžen pritvor ruskom opozicionaru Vladimiru Kara Murzi

Moskovski sud produžio je pritvor do 12. oktobra Vladimiru Kara Murzi Mlađem, istaknutom opozicionom aktivisti koji je od aprila u zatvoru pod optužbom za širenje lažnih informacija o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Rusija je usvojila zakon koji kriminalizuje širenje lažnih informacija o svojoj vojsci ubrzo nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu 24. februara, prenosi AP.

Navodi se da je zakon koji predviđa zatvorsku kaznu do 15 godina, korišten protiv desetina ljudi za gušenje protivljenja ratu.

Novinar Kara Murza bio je saradnik opozicionog lidera Borisa Njemcova, koji je ubijen u blizini Kremlja 2015, preživeo je trovanja 2015. i 2017. za koja je okrivio Kremlj, ali su ruski zvaničnici negirali odgovornost.

Krivični postupak protiv njega zasnovan je na govoru od 15. marta koji je održao u Predstavničkom domu u Arizoni, a u kojem je osudio ruski napad na Ukrajinu.

Ukrajina ne preuzima odgovornost za ekspolozije na Krimu

Kijev nije odgovoran za jučerašnje eksplozije u ruskoj vazdušnoj bazi na Krimu, saopštio je Mihail Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, sugerišući da se možda radi o diverzantskim akcijama partizanskih jedinica, prenosi Reuters.

Na pitanje novinara da li Ukrajina preuzima odgovornost za eksplozije na Krimu, Podoljak je odgovorio: „Naravno da ne. Šta mi imamo sa tim?”, navodi britanska agencija.

Od početka augusta iz Ukrajine izvezeno 370.000 tona hrane

Više od 370.000 tona hrane izvezeno je iz ukrajinskih luka u 12 brodova od početka augusta, rekao je načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev.

“Od 1. augusta, 12 brodova je isplovilo iz ukrajinskih luka, a ukupno 375.000 tona hrane je izvezeno, od čega je 307.000 tona kukuruza, 6.000 tona suncokretovog ulja, 50.300 tona brašna i 11.000 tona soje”, kazao je Mizincev, prenio je TAS S.

(Reuters)

Krim: Jedna osoba poginula u eksploziji na aerodromu

Jedna osoba je poginula, a osam je povrijeđeno u incidentu na aerodromu na Krimu, saopštilo je lokalno ministarstvo zdravlja.

“Broj povrijeđenih u naselju Novofjodorovka u okrugu Saki popeo se na osam, dok je jedna osoba izgubila život”, saopštilo je ministarstvo na Telegramu, preneo je TAS S.

Zna se da među povrijeđenima ima dvoje djece i ona su prebačena u okružnu bolnicu, a od svih povrijeđenih samo jedna osoba je zadržana na bolničkom liječenju.

Još dvije osobe su zatražile pomoć u Kliničkom centru u Simferopolju.

Njihovo stanje nije opasno po život i oni su pušteni kući nakon pružene pomoći.

Rusko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da je municija eksplodirala na aerodromu Saki na Krimu, ali nije bilo nikakvog napada, a nijedan avion nije oštećen.

Steven Seagal snima dokumentarac o ratu u Donbasu

Američki glumac Steven Seagal snima dokumentarac o situaciji u Donbasu, izjavio je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin, nakon susreta sa Seagalom.

“Da, on snima dokumentararac o ratu u Donbasu. Danas je razgovarao sa ratnim zarobljenicima u pritvorskom centru Jelenovka. Neki od zarobljenika su ubijeni nedavno u raketiranju sa ukrajinske strane”, naveo je Pušilin na svom Telegram kanalu, preneo je TAS S.

(Reuters)

Pušilin je rekao da je Seagal primjetio da 98 posto onih koji pričaju o konfliktu u brojnim medijima nisu bili na terenu, te zato svijet ni ne zna istinu.

“Seagal želi da promjeni stav svijeta prema ovom ratu, ali to neće biti lak zadatak, međutim, želim mu sreću”, dodao je Pušilin.

Seagal je posjetio Donbas zajedno sa Leonidom Sluckim, liderom Liberalne demokratske partije Rusije (LDPR), koji je direktor međunarodnog komiteta ruske Državne Dume.

IZVOR: ALJAZEERA i AGENCIJE
foto na naslovnici_ N1
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button