Svijet

Svijet | Ukrajina Zelenski pozvao Zapad da zabrani ulaz Rusima na godinu dana

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je zapadne zemlje da zabrane ulazak u Ukrajinu svim Rusima na godinu dana kako bi spriječili Moskvu da anektira dodatne teritorije.

  • Zelenski pozvao Zapad da zabrani ulaz Rusima na godinu dana
  • Šest stranih brodova isplovilo iz ukrajinskih luka
  • Rusija se privremeno povukla iz režima inspekcije nuklearnog oružja predviđenog sporazumom sa SAD-om

Više najnovijih vijesti u nastavku:

Zelenski pozvao Zapad da zabrani ulaz Rusima na godinu dana

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je zapadne zemlje da zabrane ulazak svim Rusima na godinu dana kako bi spriječili Rusiju da anektira još ukrajinske teritorije.

Zelenski je u intervjuu za Washington Post ocijenio da su najvažnije sankcije zatvaranje granica, jer “Rusi oduzimaju tuđu zemlju“. Dodao je da “Rusi treba da žive u svom svijetu dok ne promijene svoju filozofiju”.

Smatra da ta mjera treba da važi i za ruske državljane koji su napustili zemlju.

Po njegovom mišljenju, odgovornost za napad na Ukrajinu snosi “cjelokupno stanovništvo Rusije”.

Moskva je najavila da će u dijelovima u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti na istoku i jugu Ukrajine 11. septembra biti održan referendum o priključenju Rusiji, uporedo sa regionalnim izborima koji su već zakazani.

Zelenski je u nedjelju upozorio da, ako Moskva nastavi sprovođenje referendumima o priključivanju Rusiji na teritorijama pod svojom kontrolom, pregovori sa Ukrajinom ili njenim međunarodnim saveznicima neće biti mogući.

Mizincev: Šest stranih brodova isplovilo iz ukrajinskih luka

Turski tanker, dva broda iz Liberije te dva broda i tanker pod zastavom Maršalskih ostrva isplovili su iz ukrajinskih luka u okviru inicijative o bezbjednom izvozu žita iz ukrajinskih luka, izjavio je Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

“Dana 7. augusta 2022. godine, u okviru inicijative o međusobnom razumijevanju o bezbjednom izvozu žita iz ukrajinskih luka, brod ‘Riva vinds’ (Maršalska ostrva, natovaren kukuruzom) napustio je luku Odesa, tanker ‘Mustafa Nedžati’ (Turska, natovaren suncokretovim uljem), brod ‘Star Helen’ (Maršalska ostrva, natovaren brašnom) i brod ‘Glori’ (Maršalska ostrva, natovaren kukuruzom) isplovili su iz luke Černomorsk. Dana 8. augusta 2022. brod ‘Arizona’ (Liberija, natovaren kukuruzom) napustio je luku Černomorsk i brod ‘Sakura’ (Liberija, natovaren sojom) isplovio je iz luke Južni”, rekao je Mizincev, prenijele su agencije.

Prema njegovim riječima, Rusija je striktno posvećena svojim obavezama po ugovorima u cilju obezbjeđivanja izvoza žitarica i mineralnih đubriva iz ukrajinskih luka.

Mizincev je kazao da je 61 brod iz 14 zemalja i dalje blokiran u lukama Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni.

“Rizici za plovidbu i oštećenja lučke infrastrukture od lebdećih ukrajinskih mina i dalje su prisutni za crnomorske države”, naglasio je Mizincev.

Rusija se povukla iz režima inspekcije nuklearnog oružja

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se Moskva privremeno povlači iz režima za inspekciju predviđenog sporazumom sa SAD-om o smanjenju arsenala nuklearnog oružja.

Ministarstvo je saopštilo da su sankcije zapadnih zemalja onemogućile Rusiju da sporazum sprovodi “u strogoj usklađenosti sa principima jednakosti obje strane”, jer ruski inspektori ne mogu da uđu u SAD i obave dužnosti.

U saopštenju se dodaje da pored zabrane ruskim avionima da uđu u vazdušni prostor SAD-a i njihovih saveznika, prepreku za ruske inspektore predstavljaju i pooštreni kriterijumi za izdavanje viza.

Rusko ministarstvo je naglasilo da je povlačenje iz režima inspekcije privremeno i da Rusija ostaje “u potpunosti posvećena pridržavanju svih odredbi sporazuma”.

Sporazum o smanjenju arsenala nuklearnog oružja potpisali su 2010. tadašnji predsjednici SAD-a i Rusije, Barack Obama i Dmitrij Medvedev. U januaru prošle godine produžen je za još pet godina.

IZVOR: AGENCIJE
foto na naslovnici: N1
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button