Svijet

Svijet | Ukrajina Četiri broda sa žitaricama isplovila iz ukrajinskih luka

Četiri broda napunjena su sa skoro 170.000 tona žitarica, kaže ukrajinski ministar infrastrukture.

  • Četiri broda sa 170.000 rona žitarica napustila ukrajinske luke
  • Zelenski: Ruski teroristi koriste nuklearnu elektranu za teror
  • Prvi strani brod uplovio u Ukrajinu od početka rata

U nastavu su najnovije informacije o ratu u Ukrajini.

Proruski zvaničnik u Hersonu preminuo nakon napada

Vitalij Gura, zvaničnik ruskih okupatorskih vlasti u regiji Herson, preminuo je nakon napada, objavile su proruske vlasti.

Gura, zamjenik šefa distrikta Kahovka, „umro je od posljedica zadobijenih povreda“, rekla je lokalna zvaničnica Katerina Gubereva.

Gura je napadnut u svojoj kući u subotu ujutro i teško je povrijeđen mecima.

Drugi karavan brodova napustio ukrajinske luke

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov rekao je da je drugi karavan brodova sa ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima u nedjelju napustio ukrajinske crnomorske luke, u dogovorenom nastavku pomorskog izvoza iz te zemlje.

Na Twitteru je napisao da su četiri broda napunjena sa skoro 170.000 tona žitarica.

Prva četiri broda napustila su Ukrajinu prošle sedmice, prema dogovoru koji su potpisali Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjene nacije.

Zelenski: Amnesty šuti o nuklearnom teroru ruske vojske

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zamjerio je Amnesty Internationalu, što, kako kaže, “šuti o nuklearnom teroru ruske vojske”.

“Nažalost, imamo značajno pogoršanje situacije oko zaporoške nuklearne elektrane. Ruski teroristi su postali prvi u svijetu koji su iskoristili najveću evropsku nuklearnu elektranu za teror. Skrećemo pažnju svijetu na to i insistirat ćemo na novim sankcijama Rusiji zbog stvaranja globalne prijetnje”, naveo je sinoć Zelenski, prenijela je ukrajinska Pravda.

On je dodao da, uprkos činjenici da je rusko granatiranje nuklearne elektrane “jedan od najopasnijih zločina protiv Ukrajinaca i svih Evropljana, iz nekog razloga nema izvještaja, čak ni poruke Amnesty Internationala o tome”.

Amnesty je u četvrtak saopštio da ukrajinska vojska “ugrožava civilno stanovništvo stvaranjem baza i postavljanjem oružja u škole i bolnice”.

Oksana Pokalčuk, šefica kancelarije Amnestyja u Ukrajini, podnijela je u subotu ostavku na ovu funkciju nakon podnošenja izvještaja.

(Reuters)

Kijev: U Ukrajinu stigao prvi strani brod od početka rata

Prvi inostrani brod stigao je subotu u Ukrajinu otkako je počeo rat u februaru i bit će natovaren žitaricama, rekao je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

On je u komentaru na Facebooku naveo da se teretni brod koji plovi pod zastavom Barbadosa nalazi u ukrajinskoj luci Černomorsk, preneo je Reuters.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
foto na naslovnici: radioslobodnaevropa.org
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button