Svijet

Svijet | Ukrajina Zelenski kritizira globalnu sigurnosnu arhitekturu zbog ruske invazije

Ukrajinski predsjednik ističe da je svijetu potrebna ‘efikasna globalna sigurnosna arhitektura koja osigurava da nijedna država više nikada ne može upotrijebiti teror protiv druge države’.

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oštro je kritizirao svjetsku sigurnosnu arhitekturu kao potpuno neodgovarajuću.
  • Ukrajina odbacila komentare bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera da Rusija želi “pregovorno rješenje” rata i poručila da svaki dijalog ovisi o ruskom prekidu vatre i povlačenju ruskih trupa.
  • Zelenski pozvao kineskog predsjednika da pomogne okončati ruski rat u Ukrajini.

U nastavku čitajte najvažnije vijesti iz Ukrajine:

Zelenski pozvao kineskog predsjednika da pomogne okončati ruski rat u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelovao je na direktne pregovore s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, istovremeno pozivajući Peking da iskoristi svoj politički i ekonomski utjecaj na Rusiju i okonča rat u njegovoj zemlji.

Zelenski je u intervjuu koji je objavljen u South China Morning Post (SCMP) rekao da od početka ruske invazije traži razgovor s kineskim predsjednikom, ali da do njega još uvijek nije došlo.

“Želio bih direktno razgovarati s njim. Imao sam jedan razgovor s [predsjednikom] Xi Jinpingom prije godinu”, rekao je hongkonškim novinama preko Zooma. “Od početka velike agresije 24. februara službeno smo tražili razgovor, ali on nije uslijedio, iako sam uvjeren da bi bio od koristi.”

Kina, najvažniji saveznik Rusije, tek treba osuditi ono što ruski predsjednik Vladimir Putin naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini, za koju kaže da ima za cilj “denacifikaciju” i demilitarizaciju zemlje.

Zelenski i njegovi zapadni saveznici nazvali su rusku invaziju agresijom, ali Peking kaže da je napad Moskve isprovociran, između ostalog, i širenjem NATO-a u Evropi.

Ukrajina kaže da pregovori s Moskvom zavise od prekida vatre i povlačenja

Ukrajina je odbacila komentare bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera da Rusija želi “pregovorno rješenje” rata i poručila da svaki dijalog ovisi o ruskom prekidu vatre i povlačenju ruskih trupa.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak opisao je Schroedera kao “glasnika ruskog kraljevskog dvora” i jasno dao do znanja da sporazum o žitaricama neće dovesti do mirovnih pregovora.

“Ako Moskva želi dijalog, to ovisi o njoj, lopta je u njenom dvorištu. Prvo prekid vatre i povlačenje trupa, a zatim konstruktivan dijalog”, napisao je Podoljak na Twitteru.

Zelenski kritizira globalnu sigurnosnu arhitekturu zbog ruske invazije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oštro je kritizirao svjetsku sigurnosnu arhitekturu kao potpuno neodgovarajuću, ukazujući ne samo na rat u vlastitoj zemlji, već i na sukobe na Balkanu, Tajvanu i Kavkazu.

“Sve te situacije izgledaju drugačije, iako ih ujedinjuje jedan faktor: globalna sigurnosna arhitektura nije funkcionirala”, rekao je Zelenski u svom dnevnom videoobraćanju u srijedu navečer, koje prenosi agencija Dpa.

U njemu je još jednom optužio Rusiju za kršenje međunarodnog prava u svojoj ničim izazvanoj invaziji na Ukrajinu.

Zelenski je 2014. godinu nazvao “prekretnicom”, nakon koje je međunarodna zajednica jednostavno pustila Rusiju da se izvuče s nezakonitim radnjama poput aneksije Krima ili obaranja aviona Malaysia Airlinesa iznad regije Donbas u istočnoj Ukrajini.

Rat u Ukrajini pokazao je koliko je sloboda krhka, rekao je Zelenski, dodajući da je svijetu potrebna “efikasna globalna sigurnosna arhitektura koja osigurava da nijedna država više nikada ne može upotrijebiti teror protiv druge države”.

Zelenski je također optužio Rusiju da se samo pretvara da je otvorena za mirovne pregovore, navodeći da se Moskva, da doista želi mirno rješenje sukoba, trenutno ne bi pregrupirala u južnoj Ukrajini.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
foto na naslovnici: N1
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button