Svijet

Kina započela vojne vježbe ‘bez presedana’ oko Tajvana

Vojne vježbe u šest područja oko samoupravnog otoka državni mediji predstavljaju kao probu ratnog plana.

Kina je započela velike vojne pomorske i zračne vježbe oko Tajvana, nekoliko sati nakon odlaska predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi iz Taipeija kao odgovor na burnu posjetu koja je razbjesnila Peking.

Državni mediji izvijestili su da je završetak vježbi predviđen u nedjelju, 7. augusta.

Istovremeno je tajvansko ministarstvo odbrane saopćilo da će tajvanska vojska  nastaviti s povećanjem nivoa  pripravnosti i da će prikladno reagirati na “neprijateljsku situaciju”.

Tajvanska vojska pomno prati “neprijateljsku situaciju” u Tajvanskom moreuzu i u blizini tajvanskih otoka, a sve njene snage provode dnevnu obuku kao i obično, dodaje se u izjavi tajvanskog ministarstva odbrane.

Vlasti u Taipeiu objavile su ranije u četvrtak da se sumnja da su iznad tajvanskih otoka letjeli dronovi te da je bila hakirana web-stranica tajvanskog ministarstva odbrane, dan nakon posjete Pelosi, prenosi Reuters.

Spor Kine i Tajvana

Kina počinje sa serijom vojnih vježbi oko Tajvana kao odgovor na posjetu Pelosi,s neke od njih se trebaju održati unutar morskog i zračnog teritorija otoka od 12 nautičkih milja, navelo je ministarstvu odbrane u Taipeiju.

To se nikada prije nije dogodilo, a visoki dužnosnik ministarstva opisao je potencijalni potez kao “ravan morskoj i zračnoj blokadi Tajvana”.

Kina, koja smatra Tajvan svojim teritorijem, navela je u četvrtak da su njene razmirice s otokom unutrašnja stvar.

“Naše kažnjavanje zagovornika nezavisnosti Tajvana, vanjskih sila je razumno, zakonito”, objavio je kineski ured za tajvanske poslove.

Kineska novinska agencija Xinhua objavila je da će se vježbe, koje uključuju vježbe pucanja uživo, održati u šest područja koja okružuju Tajvan.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
foto: N1
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button