Nekategorisano

Svijet | Ukrajina Zelenski: Situacija u Donbasu je ‘pakao koji ne se može opisati’

Uprkos američkim isprukama artiljerije, kijevske snage ne mogu nadvladati prednost koju Rusi imaju u teškom oružju i ljudstvu, kaže ukrajinski predsjednik.

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski situaciju u Donbasu opisao kao ‘pravi pakao’.
  • Pentagon demantovao tvrdnje Rusije da je od početka sukoba u Ukrajini ruska vojska uništila šest američkih raketnih sistema HIMARS.

U nastavku su najvažnije vijesti iz Ukrajine:

Pentagon: Nije tačno da je Rusija uništila šest sistema HIMARS

Pentagon je demantovao tvrdnje Rusije da je od početka sukoba u Ukrajini ruska vojska uništila šest američkih raketnih sistema HIMARS.

U izvještaju agencije Intefax se navodi da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio da je Rusija uništila sisteme HIMARS, prenosi Reuters.

“Svjesni smo ovih najnovijih tvrdnji ministra Šojgua i one su ponovo očigledno lažne. Ono što se dešava jeste da Ukrajinci koriste sa razarajućom preciznošću i efikasnošću napredne raketne sisteme koje su im SAD, naši saveznici i partneri osigurali za odbranu od ruske brutalne, zločinačke invazije”, poručeno je iz Pentagona.

Zvaničnici Ukrajine kažu da ukrajinske snage koriste desetak sistema HIMARS, čija su preciznost i veliki domet omogućili Kijevu da smanji nadmoć ruske artiljerije.

Zelenski kaže da je u dijelovima Donbasa ‘pakao’

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da uprkos američkim isprukama artiljerije kijevske snage ne mogu nadvladati prednost koju Rusi imaju u teškom oružju i ljudstvu.

“To je veoma osjetno u borbama, naročito u Donasu… Tamo je pravi pakao. Nemoguće je opisati to riječima”, rekao je Zelenski u kasnonoćnom obraćanju.

Napadi na Pisku i Avdijivku su pakao koji ne mogu opisati riječima, kaže Zelenski (AP)

Ukrajina: Ruska raketa pogodila vojni objekt blizu granice s Poljskom

Ruski projektil pogodio je u utorak navečer ukrajinski vojni objekt u Červonohradu nedaleko od zapadne granice Ukrajine s Poljskom, članicom NATO-a, objavile su lokalne vlasti.

Još uvijek nema informacija o pričinjenoj šteti, napisao je regionalni guverner Maksim Kozicki na Telegramu.

Vrhovno zapovjedništvo ukrajinskih zračnih snaga izvijestilo je da je ruska vojska ispalila osam projektila na Ukrajinu u utorak navečer. Sedam ih je presretnuto, navodi se, te dodaje da je pogođen položaj protuzračne obrane u regiji Lavova, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Eksplozije su u večernjim satima zabilježene i u gradu Nikolajevu na jugu Ukrajine.

Sredinom marta Rusija je pogodila vojnu bazu za obuku Javoriv, oko 20 kilometara od granice s Poljskom. Tada je objavljeno da je ubijeno najmanje 35 ukrajinskih vojnika.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
foto na naslvnici: theguardian.com
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button