Svijet

Prvi brod s ukrajinskim žitaricama isplovio iz Odese

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u noćnom obraćanju građanima je rekao da Rusija, strateški, nema šanse da dobije rat.

  • Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je da je iz ukrajinske luke Odessa jutros isplovio prvi brod s ukrajinskim žitaricama.
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju rekao da Rusija, strateški, nema šanse da dobije rat.

U nastavku slijede najvažnije vijesti iz Ukrajine:

 

Borba Velike Britanije protiv ruskih oligarha

Velika Britanija je saopćila da strane kompanije koje posjeduju britansku imovinu moraju identificirati svoje prave vlasnike u službenom registru. Ova odluka je dio borbe protiv ruskih oligarha i korumpirane elite koja “pere” nezakonito bogatstvo.

“Registar prekomorskih subjekata”, koji je postao aktivan u ponedjeljak, dio je šireg zakona o privrednom kriminalu koji je donesen ove godine u cilju zaustavljanja dotoka nezakonite ruske gotovine u London nakon ruske invazije na Ukrajinu.

“Kako bismo se  oslobodili korumpirane elite sa sumnjivim bogatstvom, moramo znati ko šta posjeduje i riješiti se onih koji pokušavaju sakriti svoje nezakonito stečeno bogatstvo”, rekao je pomoćnik ministra privrede Martin Callanan.

Zelenski: Rusija nema šanse za pobjedu, moramo izdržati

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u svom noćnom videoobraćanju ukrajinskom narodu rekao da Rusija, strateški, nema šanse da dobije rat.

“Sada je potrebno izdržati, kako bi i na taktičkim nivoima ova teroristička država osjetila svoj poraz. Moramo se držati i na jugu i na istoku i svugdje. Moramo izdržati u odbrani, diplomatiji i politici. Sačuvati naše jedinstvo, i ne samo do pobjede, nego i poslije nje, kako bismo kvalitetno obnovili sve što su okupatori uništili. Vjerujem da ćemo sve ovo napraviti”, poručio je Zelenski.

Također je zahvalio “svakom stanovniku Nikolajeva na njihovoj neukrotivosti, na obrani grada i regije”.

“Zahvaljujem i Nikopolju, Harkovu, Krivom Rogu i cijeloj Dnjepropetrovskoj oblasti, snažnom narodu Zaporožja i regije, svim Ukrajincima Hersonske oblasti, svima koji brane predgrađe Odese i regije… Hvala vam na hrabrosti”, poručio je ukrajinski predsjednik.

Prvi brod s ukrajinskim žitom isplovio iz Odese

Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je da je prvi brod s ukrajinskim žitom, prema postignutom dogovoru, iz ukrajinske luke Odesa isplovio jutros u 7:30 sati po lokalnom vremenu.

“Polazak teretnog broda ‘Razoni’ koji plovi pod zastavom Sierra Leonea natovaren je kukuruzom […] Destinacija je Liban”, navedeno je u saopćenju ministarstva.

Dodaje se da će ostali brodovi isplovljavati u okviru uspostavljene rute i pravila.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
foto na naslovnici: stav.ba
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button