Svijet

Ukrajinska kontraofanziva na jugu: Izoliranje ruskih trupa

Ukrajina je intenzivirala kampanju da preuzeme teritorije u regiji Hersona koje su pod kontrolom Rusije, pokušavajući da izolira ruske snage u područjima u kojima je teško dostaviti zalihe.

  • Ukrajina je intenzivirala kampanju da preuzeme regije na jugu koje su pod kontrolom Rusije.
  • Centralni dijelovi grada Harkova, uključujući jednu zgradu i visokoškolsku ustanovu, pogođeni su ruskim granatama, rekao je gradonačelnik.
  • Rusija je prihvatila zahtjev SAD-a za razgovor američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.
  • Ruskoj privatnoj vojnoj grupi Wagner vjerovatno je dodijeljena odgovornost za određene sektore na prvim linijama na istoku Ukrajine, saopćilo britansko ministarstvo odbrane.

Više vijesti o ratu u Ukrajini pročitajte u nastavku:

Četiri žrtve u granatiranju Nikolajeva

U jutrošnjem granatiranju Nikolajeva, na jugu Ukrajine, koje su izvele ruske snage, poginulo je pet osoba, a sedam ih je ranjeno, saopštio je načelnik regionalne administracije Vitalij Kim.

“U ovom trenutku znamo da je ubijeno petoro, a ranjeno sedmoro”, naveo je Kim na Telegram kanalu, prenio je Reuters, koji dodaje da nije mogao da nezavisno potvrdi ovaj izvještaj.

Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandr Senkevič naveo je da je napad izveden kasetnim granatama, prenosi Ukrinform.

Rusija: U napadu na zatvor poginulo 40 ratnih zarobljenika

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je da je u raketiranju zatvora u Jelenovki, u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj republici, koje su izvele ukrajinske snage, poginulo 40 ratnih zarobljenika.

Rusko ministarstvo navodi da su ukrajinske trupe izvele udare iz višecjevnih raketnih sistema HIMARS na pritvorski centar u Jelenovki, gdje se nalaze zarobljeni pripadnici ukrajinskih snaga, među njima i pripadnici bataljona Azov, prenosi RIA Novosti.

Kako se navodi, ubijeno je 40, a ranjeno 75 zarobljenih pripadnika ukrajinskih snaga. Povrijeđeno je i osmoro zaposlenih u pritvorskom centru.

Gradonačelnik: Centar Harkova pogođen ruskim granatama

Drugi najveći grad u Ukrajini granatiran je u petak ujutro, rekli su lokalni zvaničnici.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terekov rekao je da su pogođeni centralni dijelovi grada, uključujući jednu zgradu i visokoškolsku ustanovu.

“Službe hitne pomoći su već na terenu, pregledavaju ruševine i traže ljude ispod njih”, napisao je na Telegramu.

Ukrajina pojačala kontraofanzivu na jugu

Ukrajina je intenzivirala kampanju da preuzeme regije na jugu koje su pod kontrolom Rusije, pokušavajući da izolira ruske snage u područjima u kojima je teško dostaviti zalihe, naveli su vojni zvaničnici.

Ukrajinski avioni pogodili su pet ruskih uporišta oko Hersona, tvrdi ukrajinska vojska.

Kijev je naveo da je također zauzeo neka manja naselja na rubu Hersona.

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je u četvrtak da ukrajinska kontraofanziva na jugu zemlje “uzima maha”.

Moldavija produžila vanredno stanje zbog ratnih rizika

Moldavski parlament izglasao je produženje vanrednog stanja za još 60 dana, nakon što je vlada istaknula da joj još trebaju dodatne ovlasti za suočavanje s posljedicama ruske invazije na Ukrajinu.

Premijerka Natalia Gavrilita istaknula je da se radi o kontinuiranom riziku energetske i granične sigurnosti, kao i upravljanju priljevom izbjeglica iz Ukrajine.

“Rizici za Moldaviju zbog rata u Ukrajini ostaju visoki. Vlada treba dodatne ovlasti”, rekla je. Produženje će stupiti na snagu 8. augusta.

Oko 500.000 osoba prešlo je granicu od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru, od kojih je 100.000 ostalo u Moldaviji, zemlji s oko 2,6 miliona stanovnika.

Moldavski parlament izglasao je odobrenje privremenom vanrednom stanju 24. februara, dva dana nakon početka ruske invazije, te ga je produžio u aprilu i junu.

Rusija prihvatila zahtjev SAD-a za razgovor Blinkena i Lavrova

Rusija je prihvatila zahtjev SAD-a za razgovor američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, izjavio je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price.

On je rekao da Washington i dalje očekuje da će se razgovor održati narednih dana, prenio je Reuters.

Blinken je rekao da će iskoristiti planirani poziv da izvrši pritisak na Lavrova da odgovori na “značajnu ponudu” koju je administracija predsjednika SAD-a Josepha Bidena iznijela Moskvi da osigura oslobađanje američkih državljana.

Poslije višemjesečne interne debate, Bidenova administracija je ponudila da razmjeni ruskog trgovca oružja Viktora Buta, koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD-u za dvoje američkih državljana.

Britanija: Rusija dodijelila grupi Wagner odgovornost za određena područja u Ukrajini

Ruskoj privatnoj vojnoj grupi Wagner vjerovatno je dodijeljena odgovornost za određene sektore na prvim linijama na istoku Ukrajine, vjerovatno zato što se Rusija suočava sa velikim nedostatkom boraca, navelo je britansko ministarstvo odbrane.

“Ovo je značajna promjena od prethodnog angažmana grupe od 2015, kada je obično uzimala misije koje nemaju veze sa regularnim ruskim vojnim aktivnostima”, navodi se u saopćenju te dodaje da nije vjerovatno da su Wagner snage dovoljno efikasne da naprave neku značjanu promjenu u ratu u Ukrajini.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
foto na naslovnici: jutarnji list
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button