Svijet

Kijev: Moskva regrupira snage u Hersonu i Zaporožju

Ruske snage zauzele su drugu najveću termoelektranu u Ukrajini, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika. 

  • Ruske snage se “masovno regrupiraju” u dvije južne regije u Ukrajini, Hersonu i Zaporožju, što se čini kao promjena taktike Moskve, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika.
  • Ruske snage raketirale predgrađe Kijeva, Nikolajev i Harkov, saopćili su ukrajinski zvaničnici.
  • Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je rat u Ukrajini “značajno” oslabio Rusiju.

Slijedi više vijesti o ratu u Ukrajini:

Britanija: Ukrajinska kontraofanziva u Hersonu uzima maha

Ukrajinska kontraofanziva u okupiranom Hersonu uzima maha, objavilo je britansko ministarstvo odbrane.

“Ukrajina koristi artiljeriju dugog dometa da ošteti najmanje tri mosta preko rijeke Dnjepar na koje se Rusija oslanja kako bi snabdijevala područja pod njenom kontrolom”, navelo je ministarstvo u saopćenju.

Ukrajina: Ruske snage napale predgrađe Kijeva i niz regija

Ruske snage raketirale su jutros Višgorodski okrug u Kijevskoj oblasti, saopćio je načelnik Kijevske oblasne vojne uprave Oleksij Kuleba.

Prema njegovim riječima, meta je bio infrastrukturni objekat, prenosi Unian.

Kako se navodi, ruske snage granatirale su i Nikolajev i Harkov. Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandr Senkevič saopćio je da su se u gradu čule snažne eksplozije, a gradonačelnik Harkova Igor Terehov naveo je da je grad noćas gađan dva puta.

Na Černigovsku oblast ispaljeno je više od 20 raketa, prenosi Interfaks Ukrajina saopćenje ukrajinske operativne komande Sjever.

Britanski savjetnik: Svijet je bio sigurniji tokom Hladnog rata

Zapad rizikuje da uđe u nuklearni rat jer ne razgovara dovoljno sa Rusijom i Kinom, izjavio je britanski savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Lovegrove.

On tvrdi da su svjetske supersile bolje razumjele jedna drugu tokom Hladnog rata i da je nedostatak dijaloga povećao mogućnost da dođe do pogrešnog proračuna, prenio je BBC.

Dodao da se nalazimo u “novoj eri širenja” u kojoj su opasna oružja lako dostupna.

Lovegrove je govorio u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu, fokusirajući se na posljedice ruskog napada na Ukrajinu i, kako je rekao, “takmičenje u liderstvu u eri poslije Hladnog rata”.

On je rekao da su, tokom decenija Hladnog rata, zapadne sile imale korist od pregovora koji su doprinijeli da dođe do “razumijevanja sovjetskih doktrina i mogućnosti, a to važi i u suprotnom smjeru”.

“To je i jednoj i drugoj strani dalo veći nivo samopouzdanja, tako da se ne preračunamo u uđemo u nuklearni rat. Ipak, danas nemamo iste temelje sa onima koji mogu da nam budu prijetnja u budućnosti, konkretno, mislim na Kinu”, kazao je Lovegrove.

Blinken: Rat u Ukrajini ‘značajno oslabio Rusiju’

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je rat u Ukrajini “značajno” oslabio Rusiju uprkos tome što Moskva govori da napreduje politički i ekonomski.

“Kremlj govori da se globalno poslovanje zapravo nije povuklo iz Rusije. Istina je da je više od 1.000 stranih kompanija, koje imaju imovinu i prihode jednake jednoj trećini ruskog BDP-a, prestalo poslovati u Rusiji.”

“Oni govore da je Rusija nadoknadila izgubljeni uvoz sa Zapada sa uvozom iz Azije. Istina je da je uzvoz u Rusiju pao za više od 50 posto ove godine”, rekao je Blinken.

“Iako predsjednik Putin tvrdi da je ovaj rat uspješan, svijet može vidjeti da je značajno oslabio Rusiju.”

Savjetnik: Ruske snage se regrupiraju u Hersonu i Zaporožju

Ruske snage se “masovno regrupiraju” u dvije južne regije u Ukrajini, Hersonu i Zaporožju, što se čini kao promjena taktike Moskve, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Oleksij Arestovič rekao je u intervjuu da su ruske snage zauzele drugu najveću termoelektranu u Ukrajini. Proruske snage ranije su najavile da su zauzele termoelektranu Vuhlehirsk iz sovjetske ere, na istoku Ukrajine.

Arestovič je dodao da se čini da se Rusija prebacuje sa ofanzive na stratešku odbranu, koristeći taktične napade kako bi oslabila ukrajinski ofanzivni potencijal u ključnoj istočnoj industrijskoj regiji Donjeck.

“Ovo bi nas dovelo u poziciji u kojoj nismo u mogućnosti da oslobodimo svu našu teritoriju”, rekao je.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
foto: slobodnaevropa.org
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button