Svijet

Kijev: Gotovo 40.000 Rusa poginulo u Ukrajini

Rusija je izvršila zračne udare na južne regije Crnog Mora, Odesu i Nikolajev, a u napadima su raketama dugog dometa pogođene zgrade i luke.

  • Njemačka obećala dugotrajnu vojnu prisutnost u Slovačkoj, sa angažmanom vojnika i protivzračnih raketnih sistema Patriot, u svrhu zaštite protiv ruskih prijetnji.
  • Približno 40.000 ruskih vojnika poginulo je u ratu u Ukrajini, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
  • Rusija je izvršila zračne udare na južne regije Crnog Mora, Odesu i Nikolajev, a u napadima su raketama dugog dometa pogođene zgrade i luke.

U nastavku više vijesti u ratu u Ukrajini:

Njemačka obećala dugotrajnu vojnu prisutnost u Slovačkoj

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da je Berlin posvećen dugotrajnom angažmanu vojnika i protivzračnih raketnih sistema Patriot u Slovačkoj u svrhu zaštite protiv ruskih prijetnji.

“Patrioti će ostati toliko dugo koliko ćete ih trebati”, rekla je u utorak nakon razgovora sa svojim kolegom Ivanom Korčokom u glavnom gradu Slovačke, Bratislavi.

“Ovo nije samo prolazna stvar, nego solidarnost na djelu. Zajedno smo po pitanju ovog sigurnosnog problema.”

Odbrambeni sistemi Patriot i oko 300 vojnika Bundeswehra stacionirano je u Slovačkoj nakon što je započeo rat u Ukrajini.

Dodatno, Bundeswehr je u aprilu poslao dodatnih 300 vojnika u jedinicu multionacionalnih operativnih snaga u zemlju koja granički s Ukrajinom. Baerbock je rekla da je tamo trenutno stacionirano 640 vojnika.

Istočni saveznici NATO-a pogotovo osjećaju ruske prijetnje.

Slovačka konkretno nema granicu s Rusijom, ali ima više od 100 kilometara dugačku granicu s Ukrajinom.

Zelenski: Gotovo 40.000 ruskih vojnika poginulo u Ukrajini

Približno 40.000 ruskih vojnika poginulo je u ratu u Ukrajini, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Brojka je gotovo 40.000, toliko je ruska vojska izgubila ljudi od 24. februara. I deseci hiljada drugih su ranjeni”, rekao je.

Ruski udari na regiju Odese i Nikolajeva

Rusija je izvršila zračne udare na južne regije Crnog Mora, Odesu i Nikolajev, a u napadima su raketama dugog dometa pogođene privatne zgrade i luke, saopćila je ukrajinska vojska.

U regiji Odese, zgrade u priobalnim selima pogođene su i zahvaćene vatrom. Glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga rekao je da su ruski Tu-22M3 bombarderi dugog dometa i borbeni avioni Su-30 i Su-35 pokrenuli napade sa Crnog mora.

U regiji Nikolajeva, pogođene su luke uprkos dogovoru da se dozvoli brodovima sa žitom da ponovo krenu plovititi iz crnomorskih luka.

Nekoliko sati nakon napada, proruski zvaničnik na jugu Ukrajine je rekao da će Odesa i Nikolajev uskoro biti “oslobođeni”.

Johnson Zelenskom uručio nagradu Winston Churchill

Britanski premijer Boris Johnson uručio je virtuelno ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom nagradu Winston Churchill za liderstvo.

Kako su prenijeli britanski mediji, Johnson je na ceremoniji kojoj su prisustvovali članovi porodice Churchill, Međunarodnog društva Churchill i Zelenski putem video veze, rekao da vjeruje da duh Churchilla “hoda sa Zelenskim” i da je sa Zelenskim u svakom izazovu kroz koji ukrajinski predsjednik prolazi.

“Izuzetna mi je čast da primim ovu nagradu za liderstvo. Ukrajina nije ostala sama poslije 24. februara, imali smo one koji su nam pomagali, koji su se u najmračnijim vremenima sjetili šta je čast i koji nisu razmišljali o odustajanju od borbe – govorim o tebi, Borise”, rekao je Zelenski u video obraćanju na ceremoniji.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
foto: N1
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button