Svijet

Ruske snage ispalile više od 40 raketa na Nikopolj

U granatiranju lučkog grada Nikolajeva uništena je škola, a pet osoba je ranjeno, uključujući tinejdžera, saopćio je gradonačelnik.

  • Ruske snage ispalile više od 40 raketa na Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti, ranjena 10-godišnja djevojčica.
  • U granatiranju lučkog grada Nikolajeva uništena je škola a pet osoba je ranjeno, uključujući tinejdžera, saopćio je gradonačelnik.
  • Brodovi koji dolaze u ukrajinske luke da pokupe žito bit će “pretraženi kako bi se utvrdilo da ne nose oružje”, rekao je Lavrov u Egiptu.

U nastavku su najnovije vijesti iz Ukrajine:

Kissinger: Ukrajina ne treba ustupiti niti jedan dio Rusiji

Bivši američki državni sekretar Henry Kissinger je promijenio stav o ruskoj invaziji na Ukrajinu, poručivši da Ukrajina u eventualnim mirovnim pregovorima ne bi trebala ustupiti niti jedan dio teritorija.

Ovo je savjetovao u intervjuu za njemački javni servis ZDF te je pozvao Zapad da bude jasan u tome oko čega se može pregovarati, a oko čega se ne može pregovarati.

Ukazao je da predmeti rasprave trebaju biti utvrđeni u konsultacijama s Ukrajincima. Ovakav Kissingerov stav je potpuno suprotan od onog koji je imao u maju.

Tada je na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF), na kojem se obratio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, izjavio da bi Ukrajina trebala ustupiti dio teritorija kako bi se uspostavio mir.

Lavrov: Brodovi koji dolaze u Ukrajinu bit će pretraženi

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da će brodovi koji dolaze u ukrajinske luke da pokupe dodatno žito biti “pretraženi kako bi se utvrdilo da ne nose oružje”.

U obraćanja Arapskoj ligi u Kairu, Lavrov je rekao da će svaki brod koji nosi oružje utjecati na to da se “konflikt nastavi”.

Egipat je jedan od glavnih svjetskih uvoznika žita i prošle godine je kupio 80 posto svog uvoza od Rusije i Ukrajine.

Lavrov se ranije sreo sa egipatskim zvaničnicima uvjeravajući ih da će Rusija nastaviti snabdijevati zemlju žitom.

U granatiranju Nikolajeva uništena škola, petoro ranjenih

U granatiranju lučkog grada Nikolajeva uništena je škola a pet osoba je ranjeno, saopćio je gradonačelnik.

“Prozori u devetospratnim zgradama su popucali od detonacije i krhotina. Dvije privatne kuće zahvatio je požar od udara granata. Poslovne zgrade, auta i garaže su također oštećeni”, napisao je Aleksander Senkevič na Telegramu.

“Za sada je poznato da je pet osoba ranjeno, uključujući jednog tinejdžera.”

Vojska je objavila da su četiri krstareće rakete Kalibr ispaljene na grad u noći 23. jula.

Ukrajinska televizija objavila je da su eksplozije ponovo pogodile grad u ponedjeljak ujutro a gradonačelnik je upozorio stanovnike na zračne sirene rano ujutro.

U ruskim napadima na Nikopolj ranjena djevojčica

Ruske snage su ispalile više od 40 raketa na Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti, pri čemu je ranjena 10-godišnja djevojčica a oštećeno je šest kuća kao i gasovod, rekao je regionalni guverner.

Valentin Rezničenko dodao je da su rakete pogodile i poljoprivredna preduzeća, te da su gorila dva hangara.

Kako je napisao na Telegramu, mjesto Zelenodol napadnuto je artiljerijom, ali “srećom bez žrtava i razaranja”.

Zelenski: Nastavit ćemo da nanosimo štetu neprijatelju

Poslije punih pet mjeseci ruskih napada, Ukrajina će nastaviti da čini sve što može da nanese što je moguće više štete svom neprijatelju, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

“Čak i okupatori priznaju da ćemo pobijediti. Stalno to čujemo u njihovim razgovorima. To govore svojim rođacima kada ih zovu”, rekao je Zelenski pozdravljajući predstojeći Dan ukrajinske državnosti, 28. juli, novouvedeni državni praznik koji je on kao predsjednik proglasio u augustu prošle godine, prenosi Reuters.

Kao i svaki dan posljednjih mjeseci, Zelenski je i danas ponovio da Ukrajina ne posustaje.

“Činimo sve da neprijatelju nanesemo najveću moguću štetu i da osiguramo što veću podršku za Ukrajinu. Mi ćemo slaviti uprkos svemu, zato što se Ukrajinci ne plaše”, rekao je Zelenski i istakao da je pred Ukrajinom važna praznična sedmica usred, kako je rekao, “okrutnog rata”.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
foto: vijesti.uk
Izvor
https://balkans.aljazeera.ne

Slično:

Back to top button