Svijet

Svijet | Ukrajina Ukrajinska vojska napreduje prema Hersonu

Ukrajina je raketirala most u okupiranoj Hersonskoj oblasti na Crnom moru kojim se ruske snage koriste kao logističkim koridorom; Kijev priprema veliku protivofanzivu.

  • Ukrajinske snage postepeno napreduju prema hersonskoj oblasti koju je Rusija okupirala početkom invazije na Ukrajinu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
  • Snažne eksplozije ponovno su potresle lučki grad Nikolajev.
  • Broj povrijeđenih u ruskom raketnom napadu na ukrajinsku regiju Kirovohrad porastao je na 19.

U nastavku su najnovije vijesti iz Ukrajine:

Broj ranjenih u napadu u Kirovohradu porastao na 19

Broj povrijeđenih u ruskom raketnom napadu na ukrajinsku regiju Kirovohrad porastao je na 19, rekao je guverner te regije.

“Njihovi životi nisu u opasnosti. Svi su dobili medicinsku pomoć”, napisao je Andrij Rajkovič na Facebooku.

Rajkovič je prethodno potvrdio da su ruski projektili pogodili željezničku infrastrukturu i vojni aerodrom u regiji, pri čemu su poginule najmanje tri osobe, među kojima je i ukrajinski vojnik.

Guverner: Eksplozije ponovno potresle Nikolajev

Snažne eksplozije ponovno su potresle lučki grad Nikolajev, rekao je gradonačelnik.

“Više od pet snažnih eksplozija odjeknulo je u Nikolajevu nakon objave upozorenja o zračnoj opasnosti. Ostanite u skloništima”, napisao je Aleksander Senkevič na Telegramu.

Nikolajev je sedmicama pod napadima, a Senkevič gotovo svakodnevno objavljuje upozorenja građanima da ostanu u skloništima.

Nikolajev je sedmicama pod napadima (Reuters)

Zelenski kaže da ukrajinska vojska napreduje prema Hersonu

Ukrajinske snage postepeno napreduju prema hersonskoj oblasti koju je Rusija okupirala početkom invazije na Ukrajinu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u videoobraćanju.

“Okupatori su tamo pokušavali uspostaviti svoje uporište, ali koliko im je to pomoglo? Ukrajinske oružane snage napreduju korak po korak prema toj oblasti”, kazao je Zelenski, prenosi Reuters.

Ruska vojska, koja je napad počela s Krima, zauzela je hersonsku oblast početkom marta.

Ukrajina raketirala most kojim se koristi ruska logistika na okupiranom jugu

Ukrajina je raketirala most u okupiranoj Hersonskoj oblasti na Crnom moru kojim se ruske snage koriste kao logističkim koridorom, rekao je ukrajinski regionalni čelnik.

Raketiran je Darjivski most preko rijeke Ingulec kojim se ruske snage koriste za opskrbu, nekoliko dana pošto je pogođen i važan most preko obližnjeg Dnjipra, rekao je savjetnik guvernera te oblasti koja je na teritoriji pod ukrajinskom kontrolom, prenosi Reuters.

“Svaki most je slaba tačka u logistici i naše oružane snage uspješno uništavaju neprijateljski sistem. Ovo još nije oslobađanje Hersona, ali je ozbiljan korak u tom smjeru”, napisao je dužnosnik Serhij Klan na Facebooku.

Zamjenik čelnika regionalne vlasti koju su postavili Rusi rekao je da je most pogođen sa sedam raketa sistema visoke pokretljivosti (HIMARS), ali je još upotrebljiv, objavila je ruska agencija TASS.

Ove izjave dviju strana agencija Reuters nije mogla provjeriti iz nezavisnih izvora.

Ukrajina se koristi oružjem dugog dometa koje joj šalje Zapad kako bi gađala ruske logističke koridore i skladišta municije nastojeći preokrenuti tok rata i pripremiti se za protivofanzivu u Hersonskoj oblasti.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
foto na naslovnici: primorski.eu
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button