Svijet

Svijet | Ukrajina Ruske snage se približavaju drugoj po veličini elektrani u Ukrajini

Ukrajinske snage nastavljaju odbijati napad na elektranu Vuhlehirsk, 50 kilometara sjeveroistočno od Donjecka.

  • Ukrajina ima potencijal nanijeti Rusiji gubitke, kaže Zelenski
  • Rusija i Ukrajina u petak potpisuju ugovor o izvozi žitarica
  • Žrtve u noćnim artiljerijskim napadima na Nikopolj
  • Rusija je ukrala čelik u vrijednosti od 600 miliona dolara iz fabrika i luka u Ukrajini, tvrdi direktor čeličane Metinvest
  • Velika Britanija najavila novu veliku pošiljku oružja Ukrajini

U nastavku su najnovije informacije o ratu u Ukrajini.

Lukašenko: Završiti rat i izbjeći ambis nuklearnog rata

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da Moskva, Kijev i ukrajinski zapadni saveznici moraju postići dogovor o završetku rata u Ukrajini kako bi izbjegli „ambis nuklearnog rata“.

„Moramo stati, postići dogovor, završiti ovaj haos, operaciju i rat u Ukrajini“, rekao je Lukašenko, blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina za AFP.

„Hajdemo se zaustaviti i zaključiti kako ćemo nastaviti sa životima. Nema potrebe ići dalje, jer je tamo ambis nuklearnog rata. Nema potrebe ići tamo“, dodao je.

(EPA)

Britanija šalje Ukrajini artiljeriju, dronove, municiju…

Velika Britanija će u predstojećim sedmicama Ukrajini isporučiti mnoštvo artiljerijskih oruđa, kao i stotine dronova i protutenkovskog oružja, rekao je ministar odbrane.

Ben Wallace je najavio da će više od 20 samohodnih topova M109 155 mm i 36 topova L119 105 mm uskoro stići u Ukrajinu.

Slijedit će radarski sistemi i više od 50.000 komada municije za postojeću artiljeriju Kijeva iz sovjetske ere, dodao je.

London će sljedećih sedmica poslati više od 1.600 protutenkovskih oružja, zajedno s bespilotnim letjelicama i municijom.

Poljska kupuje avione, tenkove i haubice

Poljski ministar odbrane rekao je da će ta zemlja kupiti 48 borbenih aviona FA-50, 180 tenkova K2 Black Panther i haubice od Južne Koreje, u nastojanju da ojača vojsku zbog rata u Ukrajini.

„Prvi avion Poljskoj će biti isporučen sljedeće godine“, rekao je Mariusz Blaszczak za dnevnik Sieci.

Stabilan dotok ruskog plina u Evropu

Protok ruskog plina kroz plinovod Sjeverni tok 1, kojim dolazi više od trećine ruskog plina izvezenog u Evropsku uniju, ostaje stabilan, pokazuju podaci operatera.

Protok plina nastavljen je u četvrtak nakon desetodnevne obustave zbog održavanja.

Količina plina koja dolazi u Njemačku vraćena je na 40-postotni kapacitet, kao i prije početka zahvata na održavanju, prema internetskoj stranici Nord Stream AG.

Plin, Plinovod
(AP)

Direktor čeličane: Rusija ukrala čelik vrijedan 600 miliona dolara

Rusija je već ukrala čelik u vrijednosti od 600 miliona dolara iz fabrika i luka u Ukrajini, tvrdi direktor najveće ukrajinske čeličane Metinvest, prenosi AFP.

Kompanija posjeduje fabriku Azovstal koja je bila posljednje uporište ukrajinskih vojnika i civila tokom razaranja grada Mariupolja.

Izvršni direktor Jurij Riženkov izjavio je da se čelik prenosi u Rusiju i dalje prodaje, a neke od pošiljki su bile namijenjene kupcima u Velikoj Britaniji.

Kremlj nije dao nikakav komentar na ove optužbe.

Riženkov je rekao da je 300 zaposlenih i 200 rodbine zaposlenih ubijeno u napadu na fabriku Azovstal, koja je zajedno sa sestrinskom fabrikom Iljič činila 40 posto ukupne proizvodnje čelika u Ukrajini.

Naveo je da kompanija dokumentira što je više moguće krađe i da se priprema za buduće sudske postupke.

Velika Britanija: Ruske snage se približavaju drugoj po veličini elektrani u Ukrajini

Čini se da se ruske snage približavaju drugoj po veličini elektrani u Ukrajini, u pokušaju zauzimanja važne infrastrukture, tvrdi Velika Britanija.

U dnevnom obavještajnom izvještaju, ministarstvo odbrane Velike Britanije navodi da ukrajinske snage nastavljaju odbijati napad na elektranu Vuhlehirsk, 50 kilometara sjeveroistočno od Donjecka.

Ministarstvo dodaje da ruska artiljerija ostaje fokusirana na Kramatorsk i Siversk.

Japan zabrinut prijetnjama iz Rusije

Japansko ministarstvo odbrane priopćilo je da je zabrinuto novim prijetnjama iz Rusije i da je sve zabrinutije zbog Tajvana, budući da Kina teži značajnom povećanju vojne potrošnje.

U godišnjem izvještaju o odbrani, Tokio tvrdi da ruska invazija na Ukrajinu predstavlja rizik slanja poruke da je “pokušaj jednostrane promjene statusa quo silom prihvatljiv”.

Također je upozoreno da bi se Moskva mogla sve više oslanjati na svoj nuklearni kapacitet kao sredstvo odvraćanja, što bi zauzvrat moglo značiti porast aktivnosti oko Japana, gdje su ruske nuklearne podmornice aktivne.

U raketiranju Nikopolja jedna poginula osoba, njih devet povrijeđeno

U raketnim napadima ruskih snaga na Nikopolj, na jugu Ukrajine, tokom noći, jedna osoba je poginula, a devet ih je povrijeđeno, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko.

Naveo je da je oštećeno 11 kuća, prenosi Interfaks Ukrajina.

Agencija dodaje da su na meti ruske vojske bili i Sinelnikovski i Krivoroški.

U raketiranju grada Apostolova povrijeđeno je osam osoba, a pogođene su tri škole i oštećene obližnje kuće, navodi Interfaks Ukrajina.

Zelenski: Ukrajina ima značajan potencijal da napreduje na frontu

Ukrajina ima značajan potencijal da napreduje na frontu i nanese osjetne gubitke ruskim snagama, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

On je u video obraćanju rekao da su na sastanku ukrajinske vojne komande definisani zadaci u taktičkim područjima sa ciljem ojačavanja pozicija, prenosi Ukrinform.

Dodaje se da su se učesnici sastanka saglasili da ukrajinske snage imaju značajan potencijal da napreduju na frontu i nanesu nove gubitke ruskim snagama, prenio je Tanjug.

Ukrajina i Rusija potpisuju ugovor o izvoru žitarica

Ukrajina i Rusija u petak popodne u Istanbulu potpisuju ugovor o izvozu žitarica, najavio je ured turskog predsjednika.

Turski lider Recep Tayyip Erdogan i generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, predstavnici Ukrajine i Rusije sudjelovat će na svečanosti potpisivanja koja će se održati u 15:30 sati po srednjoevropskom vremenu u palati Dolmabahce u Istanbulu, dodaje ured.

Ugovor treba omogućiti izvoz ukrajinskih žitarica koje leže na skladištima zbog blokade crnomorskih luka te olakšati izvoz ruskih žitarica i umjetnog gnojiva.

Šef MI6: Vjerujem da će Rusima ponestati snage

Ruska vojska će vjerovatno imati neki prekid u operacijama u Ukrajini narednih sedmica, čime će dati Kijevu odlučujuću priliku da uzvrati udarac, rekao je šef britanske obavještajne službe.

“Naša je procjena da će Rusima biti sve teže da isporuče materijal za živu silu u narednih nekoliko sedmica”, rekao je Richard Moore, šef britanske obavještajne službe (MI6).

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
foto na naslovnici: federalna.ba

 


Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button