Svijet

Svijet | Ukrajina Putin od Rusije ponovo želi napraviti ‘veliku silu’

Ruski predsjednik je uvjeren da je njegova sudbina da od Rusije ponovo napravi veliku silu, kaže direktor Centralne obavještajne službe i bivši američki ambasador u Moskvi.

  • Direktor CIA-e kaže da je Vladimir Putin uvjeren da je njegova sudbina kao ruskog vođe da od Rusije ponovo napravi veliku silu.
  • Volodimir Zelenski kaže da Rusija koristi Ukrajinu kao poligon za moguće daljnje napade na druge evropske zemlje.
  • Njemačka državna željeznička kompanija planira prevoziti pšenicu teretnim vozovima iz Ukrajine u njemačke luke.

U nastavku su najvažnije vijesti iz Ukrajine:

Krenula isporuka plina preko Sjevernog toka 1

Isporuke plina nastavljene su u četvrtak njemačko-ruskim plinovodom Sjeverni tok 1 nakon radova na održavanju, potvrdio je za njemačku novinsku agenciju dpa glasnogovornik kompanije.

Desetodnevni prekid zbog održavanja smanjio je protoke na nulu 11. jula, a postojali su strahovi da bi Moskva mogla odlučiti ne pokrenuti ponovno opskrbu u trenutku kada se Evropa već suočava s energetskom krizom.

Glasnogovornik Nord Stream AG-a rekao je da će trebati neko vrijeme da se dosegnu uobičajeni nivoi transporta plina.

Rekao je da su najnovije količine opskrbe plinom iste kao one najavljene prije razdoblja održavanja – oko 67 miliona kubičnih metara dnevno – i odgovaraju oko 40 posto maksimalnog kapaciteta opskrbe.

No moguće je da će se količine mijenjati tokom dana, jer je potrebno određeno vrijeme da se protok stabilizira.

Direktor CIA-e: Putin želi od Rusije ponovo napraviti ‘veliku silu’

Direktor američke Centračna obavještajne služb (CIA) Bill Burns kaže da je cilj Vladimira Putina vratiti Rusiji prijašnji status velike sile.

Burns, koji je bio ambasador u Moskvi na početku Putinovog mandata, napominjući da je s Putinom imao posla više od dvije decenije, opisao je ruskog čelnika kao “vrlo zapaljivu kombinaciju nezadovoljstva, ambicija i nesigurnosti”.

“On ne vjeruje baš u ljudsku dobrotu”, rekao je Burns. “Uvjeren je da je njegova sudbina kao ruskog vođe da od Rusije ponovo napravi veliku silu.”

Upitan o povremenim medijskim izvještajima u kojima se sugerira da je Putin bolestan, Burns je odgovorio: “Postoji mnogo glasina o zdravlju predsjednika Putina i, koliko mi možemo reći, on je očito previše zdrav.”

Zelenski: Rusiji je Ukrajina poligon za moguće dalje napade

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija koristi Ukrajinu kao poligon za moguće daljnje napade na druge evropske zemlje, te poručio da će poraz Rusije u Ukrajini značiti sigurnost za ostatak Evrope.

“Rusija u Ukrajini testira sve što se može upotrijebiti protiv drugih evropskih zemalja”, rekao je Zelenskj u svom videoobraćanju u srijedu navečer.

“Počelo je s distribucijom plina, a završilo invazijom punog opsega, raketnim terorom i spaljenim ukrajinskim gradovima”, rekao je Zelenski.

Poručio je da Ukrajina treba poraziti Rusiju kako bi druge zemlje bile sigurne. “Što se to brže dogodi, to će manje štete i patnje doživjeti sve europske obitelji, sve europske zemlje”, istaknuo je.

Deutsche Bahn planira prevoz pšenice iz Ukrajine u njemačke luke

Njemačka državna željeznička kompanija Deutsche Bahn objavila je da planira prevoziti pšenicu teretnim vozovima iz Ukrajine u njemačke luke nakon što je ruska invazija zaustavila izvoz žitarica preko Crnog mora.

Ukrajina je jedan od najvećih izvoznika pšenice, a više od 90 posto izvoza išlo je preko Odese i Mariupolja na Crnom moru. No, ruska invazija zaustavila je taj izvoz, ostavivši nasukane desetke brodova i oko 20 milijuna tona žitarica zaglavljenih u silosima u Odesi, što je dovelo do skoka cijena prehrambenih proizvoda.

Deutsche Bahn je objavio da će svoju mrežu za dopremu humanitarne pomoći transformirati za dovoz žitarica iz Ukrajine u njemačke luke Rostock, Hamburg i Brake blizu Bremerhavena.

Kompanija u tu svrhu planira uvesti nekoliko teretnih vozova sedmično, a veliki dio žitarica prevozili bi preko Rumunijke i Poljske, rekli su u Deutsche Bahnu, dodajući da još ne mogu precizirati koliko će žitarica moći prevesti.

“Prevest ćemo što je više moguće žitarica”, rekao je glasnogovornik kompanije za njemačku novinsku agenciju dpa koja je prva objavila vijest.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
foto na naslovnici: N1
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button